Slapen

Witte ruis voor je baby

Zodra je een baby krijgt komt ook de term ‘witte ruis’ vaak voorbij. Misschien kende je het al maar misschien is het nieuw voor je, zoals het voor mij was. Ik had geen idee dat, en hoe, witte ruis je baby kan helpen slapen. In dit artikel lees je wat witte ruis is, waarom en wanneer je het gebruikt en welke apparaten je kunt gebruiken.

Wat is witte ruis?

Witte ruis is, simpel gezegd, een monotoon geluid. Denk daarbij aan de ruis die je hoort als een radio of oude televisie geen zender ontvangt. Een constant geluid dus. Witte ruis kan, doordat het een constant geluid is, omgevingsgeluiden bedekken.

Waarom gebruik je witte ruis voor je baby?

Baby’s zijn 9 maanden lang gewend aan het geluid van de baarmoeder. En hoewel ze in de baarmoeder ook omgevingsgeluiden kunnen horen, horen ze voornamelijk de ruis van het vruchtwater en de hartslag. Eenmaal geboren hebben ze dat constante geluid niet meer en moeten ze wennen aan de dagelijkse geluiden. Witte ruis kan je baby helpen om tot rust te komen en te slapen. Doordat witte ruis vergelijkbaar is met het geluid in de baarmoeder voelen baby’s zich veiliger, meer geborgen, als er witte ruis aan staat.

Wanneer gebruik je witte ruis voor je baby?

Je kunt witte ruis dus al gaan gebruiken vanaf de geboorte. Je baby is niet gewend om in een volledig stille ruimte te slapen, hij heeft immers altijd het geluid in de baarmoeder gehoord. Witte ruis kan dus goed helpen om je baby te laten slapen, zowel bij het inslapen als bij het doorslapen. Daarnaast helpt het ook om je baby tot rust te brengen als hij van slag is.

Ook helpt witte ruis om omgevingsgeluiden te camoufleren. Het geluid van de auto’s in de straat, de vogels of de vuilniswagen die langs komt, komen net even minder hard aan als er witte ruis aan staat.

Je kunt witte ruis eigenlijk altijd inzetten voor je baby, ook als je aan het wandelen bent en het is tijd voor een dutje of onderweg in de auto.

Hoe gebruik je witter ruis?

Baby’s slapen goed in bij witte ruis. Ik kwam er toevallig achter toen M, onze baby, weer een zoveelste avond heel onrustig was en het niet lukte hem in te laten slapen. Het aanzetten van oceaangeluid op mijn telefoon deed de truc, hij werd rustig en viel in slaap. Ik had het best graag wat eerder willen ontdekken 😉

Het handigste is dan om die witte ruis constant aan te hebben zodat je baby, als hij even wakker wordt na een slaapcyclus, er ook op door kan slapen. Als de omstandigheden zijn veranderd (witte ruis is uitgevallen) tijdens het dutje is de kans namelijk groter dat je baby echt wakker wordt.

Het wordt aangeraden om de witte ruis op ongeveer 50 decibel te zetten. Nu ben ik geen ‘decibel kenner’ dus heb een app op mijn telefoon gezet om te kunnen checken hoe hard ons apparaatje stond.

witte ruis voor je baby
Oceaangeluid – witte ruis

Hoe kun je witte ruis opzetten?

Er zijn verschillende apparaten op de markt. Sommigen hebben alleen witte ruis en bij anderen zit er ook een speaker functie op waarmee je ook tegen je baby kunt praten.

Wij hebben zelf de MyHummy Mini gekocht. Een gezellig beertje dat je aan het ledikant kunt hangen, of aan de kinderwagen, aan de maxi-cosi, etc. Er zitten 5 geluiden op, o.a. regen en de oceaan. Deze gaat na 60 minuten uit en achteraf had ik daarom liever de MyHummy Mini Premium gehad, daar zit een optie op om hem constant aan te zetten. Zeker in het begin, toen M nog wat kleiner was en dus vaker wakker, moest ik dus steeds weer ‘Hummy’ aanzetten. Door iets meer uit te geven had ik dat kunnen voorkomen (#luxeproblemen).

De Zazu wordt ook vaak aangeraden. En ook deze van Numsy zie ik veel voorbij komen.

Overigens zijn er ook apps die je op je telefoon of iPad kunt zetten en kun je ook white noise opzetten via YouTube of Spotify. De reden dat wij voor een apparaatje zijn gegaan is omdat ik niet altijd een telefoon of ipad/laptop bij M wil hebben staan als hij slaapt.


Dit artikel is niet gesponsord en ik heb de MyHummy zelf gekocht. Wel bevat het artikel affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

2 reacties

 • Rosanne

  Hoi Hanneke,
  Ik heb je artikel gelezen en ik vraag me wat dingen af.
  Het klinkt mij in de oren alsof je je baby wilt foppen met een vertrouwd geluid zodat hij rustig en alleen in slaap valt en ook lang doorslaapt. Dit lijkt misschien handig voor jou, maar voldoe je daarmee ook aan de behoeften van je baby? Als je je baby bij je draagt, hoort en voelt hij jou bij zich en kan dan rustig in slaap vallen. Een baby is gemaakt om bij jou te zijn, niet om alleen in een bedje te liggen. Ook heeft hij regelmatig eten nodig voor zijn groei. Lang slapen helpt daar niet bij, want dan krijgt hij minder vaak eten.
  In plaats van het kipen van een aparaat, kun je ook zelf de tijd nemen om bij je baby te zijn. Zo voldoe je automatisch aan zijn behoeften en komt dat langere slapen vanzelf wel.

  • Hanneke

   Hoi Rosanne,
   Bedankt voor je reactie.
   Witte ruis is naar mijn mening een heel handige manier om je baby te helpen slapen. Daarmee wil ik niet zeggen dat je je baby maar alleen in een bedje moet laten liggen als hij eigenlijk de behoefte heeft om bij je te zijn. En alle baby’s hebben de behoefte aan lichaamscontact, zeker in de eerste maanden. Zoals je wellicht hebt gelezen in mijn andere artikelen vind ik een draagzak een onmisbaar product en zijn er vele voordelen van het dragen van je baby, voor zowel baby als ouder. Ik heb de eerste maanden mijn zoontje non stop bij me laten slapen, omdat dat nu eenmaal het beste werkte. Dus inderdaad, als je baby behoefte heeft aan jou moet je dat vooral doen. Is ook nog eens heel goed voor de hechting tussen jou en je kind 🙂
   Mocht je baby al lekker in zijn bedje willen slapen is witte ruis een handige tool om het nóg comfortabeler te maken.
   Groet!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.