Overige

Welke kleding heb je nodig voor pasgeboren baby?

Zeker bij een eerste kind denk ik dat je als aanstaand moeder toch wat onderzoek gaat doen, o.a. welke kleding heb je nodig voor pasgeboren baby. Want wat moet zo’n klein kindje nou in hemelsnaam aan en in welke maat dan? Ook ik heb uitgebreid gegoogeld maar heb achteraf toch nog wat andere tips voor je.

Laat ik wel eerst nog even zeggen dat wij erg verwend zijn doordat we heel veel kleding hebben gekregen en geleend. Ik heb dus vrij weinig zelf hoeven kopen. Maar ook in de kleding die wij hebben gebruikt heb ik nog mijn voorkeuren en ook dingen die toch minder fijn blijken te zijn. Ik deel ze hieronder met je.

Maat kleding voor een pasgeboren baby

De maten van babykleren beginnen vaak bij 50. Dat cijfer ’50’ komt overeen met de lengte die je baby dan heeft, dus baby’s die ongeveer 50cm lang zijn passen in maat 50.

Niet alle baby’s zijn even lang als ze geboren worden maar de gemiddelde maat die je vaak tegenkomt bij geboorte is die maat 50. Voor de zekerheid had ik in 3 maten een outfitje in de tas voor het ziekenhuis zitten: maat 50, 54 en 56. Beter te veel dan te weinig bij je, toch? 😉

Omdat ik zelf waarschijnlijk niet degene zou zijn die M de kleding aan zou trekken heb ik 3 verschillende pakketjes gemaakt met muts, romper, broek, shirt en sokken. Zo kon mijn man of verpleging er makkelijk bij en hoefde er niet gezocht te worden naar de juiste maat.

Voor die eerste weken van je baby heb je voldoende aan een paar pakjes / setjes kleding in maat 50 en 54. Je baby groeit als kool en gaat heel snel naar de volgende maat, het is dus zonde om een hele kledingkast vol te leggen met maat 50 voor je baby.

Waar houd je rekening mee qua kleding voor je baby in die eerste weken?

Er is natuurlijk enorm veel aanbod in babykleding en je kunt er enorm hebberig van worden, want het is allemaal leuk. Maar er zijn ook genoeg kledingstukken op de markt die niet handig zijn, of minder prettig voor je baby. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met het feit dat jij, als ouder, je baby meermalen per dag aan het aan- of omkleden bent. Dus een beetje praktische kleding is ook nog wel fijn. Hier een paar dingen waar je rekening mee kunt houden.

Wel doen:

  • Overslagrompers! Ik heb ze eerder al een keer genoemd in het lijstje met absolute musthaves, overslagrompers zijn ideaal. Je hoeft dan namelijk niet te klooien om dat kleine hoofd door een (zo lijkt) nog kleiner gat te proppen. Dat is écht voor iedereen fijner. Overigens vind ik die overslagrompers nog steeds het fijnst, ook nu M al ruim 1 is.
  • Zachte stoffen van flexibel materiaal. Een beetje in lijn met het idee achter de overslagrompers; het is fijner om flexibele stoffen te hebben die lekker meebewegen als er een arm doorheen moet.
  • Hele pakjes met sokken, ze noemen ze ook wel boxpakjes. Zeker in die eerste weken, als baby’s hun eigen temperatuur nog niet kunnen regelen, is het belangrijk ze goed aan te kleden. En sokken voor baby’s heb ik nooit begrepen (die blijven toch niet zitten?) dus ik vond boxpakjes echt perfect!
  • Katoenen stoffen. Een pasgeboren baby kan de eigen temperatuur nog niet regelen, kies daarom voor fijne, ademende stoffen. Dan kun je bij eventuele kou meerdere laagjes aantrekken en bij warmte weet je zeker dat je baby een stof draagt die de warmte niet vast houdt.
  • Hou er rekening mee dat je je baby overdag waarschijnlijk laat slapen in de kleding die hij dan aan heeft. Gezien een pasgeboren baby bijna non-stop slaapt is dat ook wel handig, anders ben je continu aan het omkleden. Maar, omdat ze er dus ook in slapen is het ook wel lekker dat het zachte, flexibele stoffen zijn.
Welke kleding heb je nodig voor pasgeboren baby

Niet doen:

  • Gezien een pasgeboren baby vooral liggend door het leven gaat moet kleding vooral fijn zitten (liggen). Ik zou daarom ook geen shirtjes of truien met een capuchon, broeken van hardere stof of kleding met grove rits gebruiken.
  • Drukknoopjes op achterkant. Er is best veel babykleding te krijgen met (druk)knoopjes op de achterkant. Daar zou ik niet voor kiezen. Hoe recht je het allemaal ook trekt voor je je baby neerlegt, ze gaan toch bewegen en dan zijn die knoopjes in je rug niet erg fijn lijkt me. En daarnaast is het dichtmaken van die knoopjes ook niet ideaal, ik zat iedere keer weer te klooien.
  • Synthetische stoffen houden warmte vast en dat wordt klam op het lijf van je baby.

Dat is wat mij betreft waar je aan moet denken bij de aanschaf van kleding voor je baby in de eerste weken. Heb jij de garderobe voor je baby al klaar? Zijn er wat jou betreft nog andere belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden? Laat het vooral hieronder weten!

Leuke newborn babykleding online kopen?

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.