Overige

Welke kleding heb je nodig voor je baby in de eerste weken?

Zeker bij een eerste kind denk ik dat je als aanstaand moeder toch wat onderzoek gaat doen naar welke kleding je voor je baby nodig hebt bij de geboorte en in de eerste weken. Want wat moet zo’n klein guppie nou in hemelsnaam aan en in welke maat dan? Ook ik heb uitgebreid gegoogeld maar heb achteraf toch nog wat andere tips voor je.

Laat ik wel eerst nog even zeggen dat wij erg verwend zijn doordat we heel veel kleding hebben gekregen en geleend. Ik heb dus vrij weinig zelf hoeven kopen. Maar ook in de kleding die wij hebben gebruikt heb ik nog mijn voorkeuren en ook dingen die toch minder fijn blijken te zijn. Ik deel ze hieronder met je.

Maat

Ik wist echt niet welke maat een baby gemiddeld heeft en wat je dan klaar moet hebben liggen voor na de bevalling. Niet alle baby’s zijn even lang als ze geboren worden maar de gemiddelde maat die je vaak tegenkomt bij geboorte is maat 50. Voor de zekerheid had ik in 3 maten een outfitje in de tas voor het ziekenhuis zitten: maat 50, 54 en 56. Beter te veel dan te weinig bij je, toch? 😉

Omdat ik zelf waarschijnlijk niet degene zou zijn die M de kleding aan zou trekken heb ik 3 verschillende pakketjes gemaakt met muts, romper, broek, shirt en sokken. Zo kon mijn man of verpleegster er makkelijk bij en hoefde er niet gezocht te worden naar de juiste maat.

Heel fijn om te hebben

  • Overslagrompers! Ik heb ze eerder al een keer genoemd in het lijstje met absolute musthaves, overslagrompers zijn ideaal. Je hoeft dan namelijk niet te klooien om dat kleine hoofd door een (zo lijkt) nog kleiner gat te proppen. Dat is écht voor iedereen fijner.
  • Zachte stoffen van flexibel materiaal. Een beetje in lijn met het idee achter de overslagrompers; het is fijner om flexibele stoffen te hebben die lekker meebewegen als er een arm doorheen moet.
  • Hele pakjes met sokken, ze noemen ze ook wel boxpakjes. Zeker in die eerste weken, als baby’s hun eigen temperatuur nog niet kunnen regelen, is het belangrijk ze goed aan te kleden. En sokken voor baby’s heb ik nooit begrepen (die blijven toch niet zitten?) dus ik vond boxpakjes echt perfect!

Minder fijn om te hebben

  • Gezien een pasgeboren baby vooral liggend door het leven gaat moet kleding vooral fijn zitten (liggen). Ik zou daarom ook wegblijven van shirtjes of truien met een capuchon, broeken van hardere stof of kleding met grove rits.
  • Drukknoopjes op achterkant. Er is best veel babykleding te krijgen met (druk)knoopjes op de achterkant. Daar zou ik niet voor kiezen. Hoe recht je het allemaal ook trekt voor je je baby neerlegt, ze gaan toch bewegen en dan zijn die knoopjes in je rug niet erg fijn lijkt me. En daarnaast is het dichtmaken van die knoopjes ook niet ideaal, ik zat iedere keer weer te klooien.

Slapen

  • Hou er rekening mee dat je over het algemeen je baby overdag laat slapen in de kleding die hij dan aan heeft. Gezien een pasgeboren baby bijna non-stop slaapt is dat wel handig, anders ben je continu aan het omkleden. Maar, omdat ze er dus ook in slapen is het ook wel lekker dat het zachte, flexibele stoffen zijn.

Hopelijk helpen deze tips je bepalen welke kleding je nodig hebt om de garderobe van je baby in de eerste weken voor te bereiden. Mocht ik nog iets essentieels missen in dit lijstje, let me know!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.