Overige,  Voeding

Welke kinderstoel kopen?

Als je baby eenmaal zelf kan zitten en toe is aan vaste voeding is het fijn om een kinderstoel in huis te halen. Toen M hier aan toe was woonden wij nog in Vancouver. Eerder vertelde ik al waar je rekening mee kunt houden als je een kinderstoel gaat kopen. Maar, als je dat eenmaal weet volgt de volgende stap: wélke kinderstoel kopen? We wisten destijds eigenlijk al wel dat we een (tweedehands) Stokke Tripp Trapp wilden maar die waren schaars in Vancouver of heel erg duur. Dus kozen we ervoor een andere kinderstoel te kopen die we vervolgens weer zouden verkopen op het moment dat we weer naar Nederland gingen. En eenmaal in Nederland hebben we eerst nog een Ikea stoel geleend. We hebben dus ervaring met drie totaal verschillende stoelen, ik deel graag de voor- en nadelen met je.

Fisher Price kinderstoel

We hebben in Vancouver de lokale ‘Marktplaats’ afgestruind en kwamen al snel op een ‘high chair’ van Fisher-Price terecht die meerdere functies had en ook vriendelijk geprijsd was: de ‘4-in-1 Total Clean High Chair’. Deze lijkt in Nederland niet te krijgen, wel zijn er andere merken die een dergelijke stoel aanbieden, kijk bijvoorbeeld eens naar deze. Ik ken deze gelinkte stoel overigens niet dus kan niet inschatten in hoeverre de features echt gelijk zijn aan die van Fisher-Price.

We zijn de Fisher-Price stoel gaan gebruiken toen M ongeveer 6 maanden was tot hij 1,5 was en we weer naar Nederland gingen.

Voordelen

Er waren een aantal dingen heel fijn aan deze stoel:

  • Het gemak waarmee het blad schoon te maken was. Op het blad zat een ‘extra’ blad geklikt dat je na de maaltijd zo in de afwasmachine kon zetten.
  • Daarnaast sloot het blad ook goed aan bij M z’n buik omdat we hem konden verzetten, hoe groter M werd, hoe meer ‘uit de stoel’ we het blad konden plaatsen.
  • Ook fijn is de hoge rugleuning waardoor baby’s die pas net kunnen zitten nog goede steun hebben in de rug en het hoofd.
  • Je kunt deze stoel op meerdere manieren gebruiken. Als ‘high chair’ maar ook als je baby een peuter wordt en zelfstandiger kan zitten. Of als ‘booster seat’, als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Dan neem je alleen de basis mee en heb je de basis van een kinderstoel bij je.

Nadelen

  • Het blad loopt niet om het kind heen, dus aan de zijkanten is er wel wat ruimte om te morsen of eten weg te stoppen 😉
  • De stoel is met stof bekleed. Je kunt de bekleding wel wassen maar ik vind het toch al snel wat vies worden (pindakaas, pastasaus, yoghurt, alles wordt natuurlijk gemorst). En je gaat ook niet zo snel dagelijks wassen.
  • De voetsteun kon niet heel hoog waardoor M er niet bij kon met z’n voeten. Nu is dit wel een belangrijke factor bij een kinderstoel dus hebben we zelf wat gefabriceerd met karton, niet ideaal.
  • Dit was een vrij grote stoel en hij past daardoor niet heel mooi in je interieur.

Ikea stoel

De Ikea Antilop stoel zie je heel vaak in restaurants, waar je ze kunt gebruiken als kinderstoel. In de periode dat we wel weer in Nederland waren maar zelf nog geen kinderstoel hadden hebben we deze stoel kunnen lenen. Ook deze heeft zijn voor- en nadelen.

Voordelen

  • Hij is heel licht, je tilt hem makkelijk op om hem weg te zetten
  • Goedkoop, handig om bijvoorbeeld bij opa en oma te zetten of andere mensen die vaak op je kindje passen.
  • Je kunt er eventueel een kussentje bij kopen zodat je baby wat lekkerder zit en de ruimte wat te vullen als je baby wat kleiner is.
  • Makkelijk uit elkaar te halen als je hem even niet gebruikt.

Nadelen

  • Lastiger schoon te maken, je kunt het blad er niet afhalen.
  • Het is één maat en dus niet aan te passen op jouw baby of dreumes. Overigens kun je hier eventueel wel een verkleinkussentje voor kopen.
  • Er zit geen voetsteun bij. Er zijn wel genoeg ‘hacks’ te vinden op internet om dit op te lossen.

Stokke Tripp Trapp

De Stokke Tripp Trapp zie je in Nederland heel veel. Zo ook bij eigenlijk al onze familie en vrienden met kinderen. En eenmaal weer in Nederland zijn we snel op zoek gegaan naar een tweedehands stoel.

Voordelen

  • Het is een solide stoel die lang mee gaat en die je ook niet makkelijk kunt laten omkieperen (als je een beweeglijke dreumes hebt)
  • Aan te passen aan de lengte van je kind. De zitting en voetsteun zijn afzonderlijk van elkaar aan te passen zodat je echt een stoel kunt creëren die past op jouw kind.
  • Door verschillende accessoires kun je de stoel gebruiken vanaf newborn tijd tot volwassene. Er is een babykuipje, een babyset, blad, tuigje, etc. Zo kun je dus kijken wat jullie fijn vinden en wat je wel en niet nodig hebt.
  • Schuift goed aan bij de gemiddelde eettafel, je zit dus echt mét je kind aan tafel.
  • Doordat hij goed aanschuift aan tafel en in verschillende kleuren te krijgen is (of makkelijk zelf te verven) past hij eigenlijk goed in ieder interieur.

Nadelen

  • Veel losse accessoires zijn fijn omdat je de stoel zo kunt aanpassen aan de behoeften van dat moment. Maar al die losse items brengen ook iedere keer weer extra kosten met zich mee. Al is veel ook op Marktplaats te vinden.
  • Onderkant van het blad (wij hebben een recente versie) heeft een soort honingraad structuur aan de onderkant. Als je daar een tijdje niet naar kijkt zit er voor je het weet een hele maaltijd in. Ik vind die onderkant niet écht makkelijk schoon te maken en er wordt afgeraden het blad in de afwasmachine te zetten.
  • De prijs. Als je gaat voor een nieuwe variant moet je een behoorlijk bedrag neerleggen. Je hebt dan wel een stoel die echt lang mee gaat maar die je ook van begin tot latere leeftijd ‘moet’ voorzien van andere accessoires.

Extra tip: Kijk vooral ook op Marktplaats als je de Stokke Tripp Trapp gaat kopen. Let wel op: er zijn verschillende varianten van de stoel, de stoel die voor 2003 is gemaakt is niet geschikt voor de babyset en newborn kuip. Check dat dus even. En nu denk je misschien; 2003 is echt al lang geleden! Maar de Tripp Trapp gaat zó lang mee dat je ook deze versie nog zult terugvinden op Marktplaats.

Welke kinderstoel hebben jullie? En wat zijn jullie ervaringen daarmee?

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.