Voeding

Welke babyfles is fijn?

Borstvoeding geven aan je (pasgeboren) baby is niet zo vanzelfsprekend als het soms lijkt. Misschien lukt het door omstandigheden niet of misschien kies je er bewust voor om kunstvoeding te geven. Als je kunstvoeding geeft aan je baby heb je ook flessen nodig, de juiste speen en zijn er nog allerlei andere handige tips om het je makkelijker te maken. En overigens, ook als je borstvoeding geeft kun je een fles gebruiken. Hoe handig en fijn om af en toe je partner of iemand anders een flesje te laten geven. Dus, welke babyfles is fijn? En welke speen gebruik je dan? En waar houd je nog meer rekening mee? Je leest het hier!

Welke babyfles

Er zijn heel veel verschillende merken en soorten flessen. En in principe zou ik zeggen dat het niet zoveel uitmaakt, als je maar goed kijkt dat je gekozen fles past bij de fase waar je baby in zit qua grootte en vooral de speen die erop zit. Maar, er zijn altijd situaties waarin de ene fles fijner is dan de ander. Zo had onze baby reflux en moest ik echt even zoeken welke fles voor hem het fijnste was.

Merken

Gelukkig hadden wij van mijn broer en schoonzusje een enorme lading met allerlei flessen te leen gekregen dus konden we een aantal merken uitproberen.

Philips Avent

Een heel bekend merk en één van de meest gebruikte flessen. Philips Avent heeft twee soorten flessen.

 • de Natural. Deze fles is ontworpen voor ouders die hun baby zowel fles- als borstvoeding willen geven. De zachte speen lijkt op de tepel en zou daarmee tepelverwarring voorkomen.
 • de antikrampjesfles. Deze fles heeft een AirFree-ventiel dat ontworpen is om baby’s te helpen minder lucht door te slikken bij het drinken.

Er is een handig starterspakket beschikbaar met een aantal flessen van verschillende grootten, inclusief lesborstel en een fopspeen.

MAM

MAM flesjes hebben een speen van SkinSoft™-silicone. Deze zou ook de tepel nabootsen door de platte vorm van de speen.

Ook MAM heeft een starterspakket met verschillende flesjes, een fopspeen en een speedkoord.

Dr. Brown’s

Dr. Brown’s flessen hebben een uniek gepatenteerd ventielsysteem. Dit helpt darmkrampjes, overgeven, boertjes en winderigheid verminderen. En doordat je vacuümvrij kunt voeden blijven essentiële voedingsstoffen het beste behouden. De werking van Dr. Brown’s is wetenschappelijk bewezen. 

En ook Dr. Brown’s heeft een starterspakket. Hier zitten niet alleen verschillende maten fles in maar ook 2 verschillende flesspenen, 3x een fase 1 én 2x een fase 2 speen. Handig om meteen beide formaten in huis te hebben. De Dr. Brown’s fles is overigens ook te krijgen in een glazen variant.

Wij zijn zelf blijven hangen bij de Dr. Brown’s flessen omdat we het idee hadden dat dit het beste werkte voor de reflux.

Difrax

Difrax heeft ook een anti-koliek fles waarmee je darmkrampjes kunt voorkomen. Difrax heeft twee soorten flessen.

 • De Natural S-fles. Deze zou door de smalle speen snel worden geaccepteerd door je baby.
 • de Wide S-fles. Deze heeft een bredere flesspeen en zou prettiger zijn voor baby’s die hun mond wat verder open doen bij een voeding.

En ook van Difrax is er een starterspakket te krijgen.

Wat ik wel interessant vind is dat al deze merken claimen de beste fles te hebben die krampjes voorkomt, die baby’s makkelijk accepteren, het beste in de hand ligt, etc. Uiteindelijk is dat natuurlijk ook marketing om zoveel mogelijk flessen te verkopen. Belangrijkste is wat mij betreft dat je een fles kiest die voor jullie het beste werkt.

Welke babyfles

Speen

Als je eenmaal een merk fles hebt gekozen kun je ook de juiste speen erbij kopen. Ieder merk heeft zijn eigen flesspeen die past op die specifieke fles.

Het belangrijkste is dat je goed kijkt naar de maat speen die je kiest. Ieder merk heeft een andere manier om de maat aan te duiden, bijvoorbeeld 1,2,3 of S, M, L. De maat geeft aan voor welke fase of leeftijd de speen geschikt is en ook dit is per merk verschillend. Kijk dus goed op de verpakking.

Bij grotere spenen is het gaatje (of gaatjes) in de speen wat groter waardoor er meer melk uitkomt. Dit kunnen grotere baby’s beter verwerken dan pasgeboren baby’s. Wij wisten niet van het bestaan van verschillende speenmaten en bleken bij de eerste flessen een veel te grote speen te gebruiken waardoor onze baby, M, zich er in verslikte en nóg meer last kreeg van de reflux. Oops…!

Kijk goed naar hoe lang je baby erover doet om een fles leeg te drinken, gemiddeld ‘mag’ dit 15 tot 20 minuten duren. Duurt het veel langer of wordt die fles binnen 5 minuten leeg gedronken, heb je wellicht een speen die te snel gaat of waar je baby te veel moeite moet doen om er wat uit te krijgen. Kijk dan eens of je door een andere speen te gebruiken een rustiger voeding hebt (die niet té lang duurt).

Materiaal

Er zijn flessen van plastic en van glas, beide hebben hun eigen voor- en nadelen.

Fles van kunststof / plastic

Een plastic fles is lichtgewicht, BPA vrij en breekt niet. In oktober 2020 kwam uit onderzoek naar voren dat kinderen door te drinken uit kunststof flessen miljoenen stukjes microplastic binnen krijgen. Er wordt ook aangegeven dat er nog niet onderzocht is of deze microplastics daadwerkelijk schadelijk zijn voor een baby. De gezondheidsrisico’s worden onderzocht in vervolgonderzoek.

Glazen fles

Een glazen fles is duurzamer en zou gezonder zijn (zie onderzoek hierboven vermeld). Een glazen fles is wel zwaarder waardoor deze minder makkelijk zelf door je baby (als hij wat ouder is) vast te houden is en daarnaast heb je bij glazen flessen altijd risico dat het glas breekt. En baby’s gooien graag bewust én onbewust met alles wat ze in hun handen hebben.

Uiteindelijk denk ik dat je vooral moet doen waar jij je prettig bij voelt en wat voor jou werkt. Wij hebben zelf de kunststof flessen van Dr. Brown’s. Eigenlijk puur uit gemak, deze hebben we geleend en werken goed voor ons.

Grootte

Flessen zijn er ook in verschillende maten. Een pasgeboren baby drinkt écht minimale hoeveelheden, waarvoor een fles van 125ml al ruim voldoende is. Hoe ouder ze worden hoe meer ze gaan drinken en je dus een grotere fles nodig hebt. Je kunt ervoor kiezen te beginnen met een kleine fles, die zijn lichter in de hand en misschien iets minder intimiderend voor je baby. Zo’n grote fles boven je hoofd als je nog mini bent is misschien wel heftig…? Maar, je kunt ook kiezen gewoon de grote maat te kopen waar je dus mee uit de voeten kunt tot je baby stopt met flesvoeding.

Overige tips

Naast de aanschaf van een passende fles en bijbehorende speen zijn er nog wat andere accessoires en tips die handig zijn bij flesvoeding.

 • Een fles sterilisator is handig om te hebben, zeker in het begin als je baby nog heel vatbaar is voor virussen en bacteriën. Het is dan belangrijk dat je extra op hygiëne let en dus de flessen en dergelijke na iedere voeding schoon maakt. Met een magnetronsterilisator hoef je de flessen niet zelf uit te koken, niet bij de pan te blijven, etc. Je vult de sterilisator met wat water en alles wat je wil steriliseren en zet hem een aantal minuten in de magnetron. Je kunt dan ook meteen de flesspenen en fopspenen mee steriliseren. Wij hebben deze van Philips Avent, die ik heel prettig vind in gebruik.
 • Flesborstel. Met een flesborstel kun je de wanden van de fles even schrobben. Melk (zowel borstvoeding als kunstvoeding) laat een laagje achter, dus om het echt goed schoon te krijgen moet je even schrobben. Per merk is er meestal een borstel te krijgen die precies past op de fles, dus koop er één passend bij je fles.
 • Gebruik de flesborstel alleen voor de baby flessen om te voorkomen dat je bijvoorbeeld etensresten van borden overbrengt op de flessen.
 • Een babyflessenrek is heel fijn om te gebruiken. Daar kun je de flessen na het schoonmaken hygiënisch ophangen. Wij hebben er één die lijkt op deze. Fijne hiervan vind ik dat er ook een lekbakje onder zit, het water kan dus ‘weglopen’ naar onder. En je kunt dus de ‘stangen’ gebruiken maar ook de ruimte op de onderkant gezien het water nog weg kan.
 • We hebben nu een smal afwas druiprekje waar we de flessen opzetten. Gezien we nog maar 2 flessen per dag gebruiken (één voor koemelk in de ochtend en één voor kunstvoeding ’s avonds) is een klein rekje/matje prima.
 • Geef de flessen en het flessenrek een vaste plek op het aanrecht, zodat voor iedereen in huis duidelijk is dat dat de babyspullen zijn. Plaats dit bij voorkeur ver weg van het fornuis en de wasbak zodat je spetters vuil water of olie e.d. op de flessen kunt voorkomen.
 • Heb je familie of vrienden die net uit de flessenfase zijn? Kijk dan of je wat flessen kunt lenen zodat je verschillende merken kunt uitproberen. Zo voorkom je onnodige uitgaven als blijkt dat een bepaald merk niet werkt voor jullie.
 • Als je eenmaal een geschikte fles hebt, zorg dan dat deze fles altijd wordt gebruikt. Geef deze fles ook mee als anderen voor je baby zorgen. Ook de kinderopvang heeft vaak 1 soort fles dus mocht jij een ander gebruiken, geef dan vooral je eigen fles mee als je dat graag wil.
 • Check regelmatig of de spenen nog heel zijn. Zeker als je baby eenmaal tanden heeft en gaat kauwen op de speen is het goed om te checken of de speen nog heel is. Gooi bij de kleinste beschadiging de speen weg. Ook heb ik weleens gelezen dat je het gaatje van een speen zelf groter kunt maken met bijvoorbeeld een naald, dit zou ik zelf niet zo snel doen uit veiligheids- en kwaliteitsoverwegingen.
Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.