Verzorging

Waterpokken

Waterpokken. In Nederland doorloopt (bijna) ieder kind deze ziekte. Het is, naar ik begrijp, een behoorlijk vervelende aandoening omdat je baby er vrij veel last van kan hebben. Maar het is gelukkig ook vrij onschuldig. Wat waterpokken precies is, hoe je het herkent en wat je kunt doen om het voor je baby te verlichten lees je hier.

Wat is waterpokken?

Waterpokken is één van de veel voorkomende kinderziekten die gepaard gaan met vlekjes op de huid. Het wordt veroorzaakt door een virus, het varicella zoster virus. Bijna iedereen krijgt het als kind een keer en vaak is dit in de winter of lente. Het komt vooral voor bij peuters en kleuters, in de leeftijd tussen 2 en 6 jaar.

Als je waterpokken hebt gehad blijft het virus daarna in het lichaam achter zonder actief te zijn. Als het virus op latere leeftijd weer actief wordt krijg je als volwassene ‘gordelroos‘.

Hoe krijg je waterpokken?

Het is heel erg besmettelijk en je kunt het krijgen door de vochtdruppels in de lucht na hoesten of niezen bijvoorbeeld. Of door het vocht uit de blaasjes aan te raken.

De incubatie tijd, de tijd die het duurt na besmetting tot je kind ziek wordt, is ongeveer 10 -21 dagen. Het is besmettelijk voor anderen vanaf 2 dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden, totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer 10 dagen.

Besmetting is moeilijk te voorkomen omdat het al besmettelijk is voordat je de symptomen goed kunt herkennen. Bijna iedereen krijgt als kind een keer waterpokken. Daarna maak je antistoffen tegen de ziekte aan en ben je ertegen beschermd. Het is erg zeldzaam om waterpokken een tweede keer te krijgen.

Symptomen

Waterpokken kent drie fasen van symptomen die het doorloopt.

Fase 1

Je baby kan hangerig zijn, verkouden zijn en lichte koorts hebben (d.w.z. onder de 39 graden). Binnen twee dagen verschijnen er rode vlekjes op de huid van je baby. Deze verschijnen vaak als eerste op de buik en veranderen al snel van vlekjes in bultjes. De bultjes kun je overal vinden, op de romp maar ook bijvoorbeeld in de mond of op het hoofd.

Fase 2

Die bultjes worden dan blaasjes waarin vocht zit. Dat is ook het moment dat het begint te kriebelen. En helaas, hoe meer blaasjes er worden opengekrabd, hoe meer blaasjes erbij komen. Probeer te voorkomen dat je baby aan de blaasjes zit en ze open krabt, open blaasjes zijn namelijk ook nog eens gevoelig voor infecties. En door het krabben ontstaan er weer littekens. Al met al dus een ellendige fase waarbij het belangrijk is dat je zorgt dat je baby zo min mogelijk aan zijn huid zit.

Fase 3

Die blaasjes drogen vervolgens in en worden korstjes. Die korstjes vallen er binnen 1,5 á 2 weken vanzelf af zonder littekens achter te laten. Mits je baby ze dus niet steeds heeft open gekrabt.

Medicatie

Waterpokken gaat vanzelf weer over. Er is geen behandeling of medicatie die helpt tegen waterpokken of die het sneller ‘over’ laten gaan.

Tips

Hoewel er helaas geen medicijnen zijn tegen waterpokken zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om het leed wat te verzachten voor je kind.

  • Koelende crème om de vlekken in te smeren (niet de wondjes!). Zink lotion, mentholgel of carbomeerwatergel. Deze helpen de jeuk wat te verminderen en zijn allemaal te krijgen bij drogist of apotheek. Maar let op, mentholgel mag je niet gebruiken bij kinderen onder de 2 jaar. Als je kind waterpokken heeft zou ik altijd even overleggen met de huisarts wat je in jullie persoonlijke situatie het best kunt gebruiken.
  • Zorg dat je de nagels van je kind kort houdt, even knippen of vijlen dus! Dit maakt de kans iets minder groot op het open krabben van de blaasjes.
  • Probeer het krabben te voorkomen. Krabben veroorzaakt nog meer jeuk, open wondjes, kans op infecties en littekens. Trek je kind losse, ruim vallende kleding aan. Je kunt ook handschoenen of wantjes aantrekken om te voorkomen dat ze kunnen krabben.
  • Een verkoelend of lauw bad kan ook helpen tegen jeuk.
  • Havermout heeft een ontstekingsremmend en verzachtend effect. Een havermoutbadje schijnt dan ook goed te werken tegen jeuk en helpt de blaasjes indrogen. Maak een bad klaar en leg daar een buideltje in waar je havermout in stopt (buideltje kun je maken met een hydrofiele doek of washand, deze vullen en dichtknopen). Laat dat even weken in het badwater, knijp het eventueel een beetje uit zodat het zich kan verdelen in het water. Je bad wordt een beetje ‘wittig’.
  • Bij vlekjes in de mond en/of keel kunnen waterijsjes of koude drankjes helpen.
  • Algehele goede hygiene is zeer belangrijk.

Naar de kinderopvang?

Check bij jouw opvang wat de regels zijn met betrekking tot waterpokken, dat kan verschillen per kinderopvang. Vanuit medisch oogpunt mag je kind naar de opvang als hij zich goed genoeg voelt. Het besmetten van andere kinderen heeft namelijk (helaas) al plaats gevonden tegen de tijd dat je erachter komt dat je kind waterpokken heeft.

Vaccinatie

Laat ik allereerst nog even voorop stellen dat ik geen ervaringsdeskundige ben, ook niet op gebied van waterpokken. M is namelijk gevaccineerd tegen waterpokken. In Vancouver is dit één van de standaard vaccinaties, daarnaast beschermt het ook tegen gordelroos. Dit kun je op latere leeftijd krijgen en kan behoorlijk pijn doen. Met dat in het achterhoofd hebben we hem toen laten vaccineren.

In Nederland wordt er niet gevaccineerd tegen waterpokken omdat het verloop van de ziekte bij kinderen over het algemeen vrij mild is. Je kunt er wel voor kiezen je kind te vaccineren tegen waterpokken, dit is dan echter op eigen kosten. Houd er rekening mee dat er 2 ‘shots’ nodig zijn om je kind volledig te vaccineren. Mocht je dit willen kun je contact opnemen met je huisarts.

Bronnen: RIVM, thuisarts

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.