Voeding

Wat mag je een baby niet te eten geven

Als je baby eenmaal vaste voeding gaat eten is het natuurlijk heel leuk om te bedenken wat je allemaal gaat voorschotelen. Zeker die eerste hapjes zijn fantastisch; zou hij het wel lekker vinden, snappen wat hij er mee moet doen? Die eerste reactie vind ik fascinerend, ook de eerste reactie bij ieder nieuw product. Toch zijn er ook een aantal dingen die je baby niet mag eten. Maar wat mag je een baby dan niet te eten geven? Je leest het hier.

Wat mag je een baby niet te eten geven en waarom niet?

  1. Rauwe voedingsmiddelen. Hier kunnen bacteriën in zitten waar je heel ziek van kunt worden en baby’s zijn daar nog iets gevoeliger voor dan volwassenen. Denk dus aan rauw vlees, vis, kaas gemaakt van rauwe melk (boerenkaas bijvoorbeeld).
  2. Honing. In honing kan een bacterie zitten waar baby’s to 1 jaar oud heel erg ziek van kunnen worden.
  3. Kaas en smeerkaas. Kazen bevatten vaak veel zout, zie nummer 4. Er zijn overigens kazen die wel kunnen, zo schijnt emmentaler laag in zout te zijn, kun je ricotta wel geven en ook mascarpone. Kijk dus even goed naar het zoutgehalte en of de kaas gepasteuriseerd is.
  4. Zout. De nieren zijn nog in ontwikkeling en kunnen veel zout nog niet aan. Een baby tussen de 7 en 12 maanden oud mag maximaal 1 gram zout per dag hebben. Veel producten (meer dan je denkt!) bevatten veel zout, dus kijk even op het overzichtje per product.

Deze dingen geef je beter niet

  1. Melk. Een beetje melk is niet echt erg. Maar zeker baby’s die nog kunst- en/of borstvoeding krijgen hebben nog geen melk nodig. Kunst- en borstvoeding zijn beter afgestemd op de behoeften van je baby, zo bevat het bijvoorbeeld minder eiwitten dan melk. Teveel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren van je baby.
  2. Yoghurt. Dit is prima als bijvoorbeeld toetje vanaf een maand of 8, daarvoor heeft je baby het zeker nog niet nodig. Tot die tijd is borst- en/of kunstvoeding nog de belangrijkste melkbron.
  3. (Toegevoegde) Suiker. In heel veel kant-en-klare voedingsmiddelen zit toegevoegde suiker. Denk aan zuiveldranken (chocolademelk, yoki, fristi, etc.) maar ook vruchtensappen, limonade en bijvoorbeeld babycrackers en toetjes. Bekijk ook de etiketten van bijvoorbeeld babypap, sommigen zijn gezoet met suiker. Suiker is heel slecht voor het gebit van je baby. Daarnaast went je baby al snel aan de zoete smaak als je vroeg begint met suiker geven, het is voor de smaakontwikkeling niet ideaal om al snel suiker te geven.

Wat als je dit wel hebt gegeven?

Geen paniek! Het kan echt geen kwaad als je baby toevallig een keertje wat te zoute kaas heeft gegeten of iets met wat meer suiker er in. Eén portie is nog niet meteen schadelijk. Maar let wel op dat je baby het niet vaker krijgt. En mocht je je zorgen maken kun je natuurlijk altijd het consultatiebureau of huisarts even bellen voor advies.

Voedselallergie of voedselinfectie

Let altijd op met de producten die je klaar maakt voor je baby. Is het nog vers, is het goed schoon gemaakt, heeft het niet te lang buiten de ijskast gelegen, is het al een keer eerder opgewarmd? Allemaal dingen waar je voor jezelf ook rekening mee houdt en die voor je baby nog net iets belangrijker zijn. Het is heel belangrijk om extra op de hygiëne te letten bij voeding voor je baby.

Het kan natuurlijk voor komen dat je kind een keer iets verkeerds eet. Bij een voedselinfectie zie je vaak buikpijn en diarree en/of overgeven. Een voedselallergie heeft vaak andere reacties, meer daarover lees je in het artikel ‘Voedselallergie bij je baby ontdekken en voorkomen‘.

Ik ben geen arts. Dus als jou baby op een bepaalde manier reageert op eten en je vertrouwt het niet, neem dan vooral even contact op met je huisarts. Liever een keer teveel gebeld 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.