Verzorging

Wat kun je tegen berg doen bij je baby?

Ons zoontje werd geboren met een glad koppie, alleen een beetje haar her en der. Er zaten wel wat schilfers op z’n wenkbrauwen. Daar verdween het vrij snel, na een maand ongeveer. Maar toen zaten er ineens ook schilfers op z’n achterhoofd. We kwamen er al snel achter dat dat dus ‘berg’ was, een veelvoorkomend fenomeen bij baby’s. Maar wat is berg precies? En wat kun je tegen berg doen bij je baby?

Wat is berg?

Berg is een onschuldige en niet besmettelijke ‘huidaandoening’. Je herkent berg aan vettige, gelige korstjes op de hoofdhuid van je baby. Ook kan het bijvoorbeeld op de wenkbrauwen zitten, of op de oogleden, de oren of plooien tussen neus en wangen.

Berg ruikt ook een beetje muffig, dus helaas geen ‘heerlijk ruikend’ babyhoofdje maar eerder een oud archief op de zolder van je oma 😉

De schilfers zitten vaak vast aan de haren van je baby en laten vanzelf los.

Wanneer krijgen baby’s berg?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Sommigen zeggen dat baby’s tot 1 jaar oud berg kunnen hebben, anderen zeggen tot 6 maanden, tot 9 maanden. Ik denk dat hier dus geen specifieke leeftijd voor is.

M is op moment van schrijven bijna 11 maanden en heeft het nog steeds. Het is begonnen op z’n wenkbrauwen, daar verdween het al snel. En vervolgens zat het op de achterkant van z’n hoofd en heeft het zich verplaatst naar de bovenkant. Hij heeft nu nog steeds wat berg boven op z’n hoofd, het is echter al wel minder en het lijkt langzaam weg te trekken.

Wat kun je tegen berg doen bij je baby?

Ook al is berg bij je baby onschuldig en verdwijnt het in principe vanzelf zijn er een paar dingen die je er tegen kunt doen:

  • Je kunt met een vette zalf of olie de hoofdhuid insmeren. Er zijn zelfs ‘anti berg crèmes’ te koop maar ik vraag me af wat daar heel erg anders aan is dan bijvoorbeeld die lekkere dikke Nivea of gewone huidolie.
  • Je kunt met een dun kammetje voorzichtig de haren kammen en zo de schilfers verwijderen. Ga voorzichtig te werk, de schilfers zitten namelijk vast aan de haren van je baby. Ik heb al regelmatig een schilfer met een paar haren eraan vast in mijn handen gehad – en M heeft al niet zoveel haar…
  • Tijdens het badderen de hoofdhuid lekker weken in het water en een beetje masseren zodat je de schilfers die al een beetje los zijn eraf / losser kunt masseren.
  • Er wordt ook wel gezegd dat het kan verergeren door stress bij je baby. Dat heb ik niet vaker gehoord maar, neem het zekere voor het onzekere en zorg voor rust, reinheid en regelmaat 😉
  • Geduldig afwachten tot het vanzelf weg gaat, want dat doet het uiteindelijk.

Het enige wat ik doe is tijdens het badderen z’n hoofd masseren in het water. Ik krijg persoonlijk al de kriebels als er een schilfertje per ongeluk achter mijn vingers blijft hangen, dus mijn idee is dan dat het voor hem ook niet fijn is. Ik ga het dus maar gewoon afwachten.

Heeft jouw baby ook berg? En heb je er iets tegen gedaan of wacht je het ook gewoon af? Laat het weten in de comments!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.