Slapen

Wat is wiegendood en hoe kun je wiegendood voorkomen?

Je moet er natuurlijk niet aan denken. Maar het is wel een belangrijk onderwerp om wat meer over te weten, wat wiegendood is, hoe het komt en hoe je het kunt helpen wiegendood voorkomen. Dat lees je hier.

Eerst nog even dit: ik heb gelukkig zelf niet te maken gehad met wiegendood. Dit artikel heb ik geschreven op basis van onderzoek, waarbij ik de een aantal bronnen heb gebruikt. De belangrijkste zijn: Veiligheid.nl en Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid. Mocht je nog meer over wiegendood willen weten raad ik je aan daar een kijkje te nemen.

Wat is wiegendood?

Wiegendood, ook wel bekend als het Sudden Infant Death Syndrom (SIDS), is een algemene term voor sterfte in de wieg, het gaat dan om een onverwachte dood. De baby is niet ziek en heeft geen aantoonbare afwijkingen waar het overlijden aan te koppelen is.

Het komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 0 en 2 jaar oud. En in Nederland sterft er gemiddeld 1 kind per maand aan wiegendood. Wiegendood komt voornamelijk voor als een baby in bed ligt maar de exacte oorzaak is nog vrij onbekend. Normaliter zal een kind dat geen lucht meer krijgt een zogeheten ‘ademprikkel’ krijgen en er simpel gezegd alles aan doen om weer te kunnen ademen. Onderzoekers denken dat die prikkel in geval van wiegendood ontbreekt.

Hoe kun je wiegendood voorkomen?

Er zijn een aantal risicofactoren die bijdragen aan wiegendood. En omdat wiegendood meestal gebeurt rondom het slapen wordt er altijd veel aandacht geschonken aan ‘veilig slapen’, door o.a. je kraamzorg en consultatiebureau. Je kunt op de volgende dingen letten om te helpen wiegendood voorkomen.

Slapen op de rug

Door op de rug te slapen (te worden gelegd) kan een baby vrij ademen. Sinds buiklapen wordt afgeraden zijn de cijfers van wiegendood afgenomen.

Warmtestuwing

Als je baby het té warm krijgt kan het oververhitten, hij kan de warmte dan niet meer kwijt. Het is dus belangrijk niet teveel dekens bij je kind in bed te leggen en ook de kamertemperatuur in de gaten te houden.

Samen slapen met je baby

Je baby kan het te warm krijgen door jouw/jullie dekens, tussen losliggende matrassen terecht komen of bijvoorbeeld met het gezicht tegen kussens of dekens aankomen. Daarnaast weet je nooit wat jij doet in je slaap, misschien rol je wel op je baby of leg je per ongeluk je deken over hem heen.

En even eerlijk; ik denk dat veel ouders (weleens) samen slapen met hun baby. Dat hebben wij in het begin ook zeker gedaan gezien M o.a. door zijn reflux zo beter sliep. Wel kregen we de tip om hem op een voedingskussen te leggen zodat hij alsnog zijn eigen plek had, hoe je dat kunt aanpakken lees je in de reflux tips.

Roken

Als je als moeder rookt tijdens je zwangerschap kunnen de longen van je baby achterblijven in de ontwikkeling. Ook roken als je baby er eenmaal is, in ruimtes waar je baby ook is, kan effect hebben op de zuurstof inname van je baby.

Speen

Een speen kan helpen wiegendood voorkomen. Een baby die een speen in de mond heeft komt minder snel met de neus en de mond op/in het matras te liggen. De neusgaten blijven dus makkelijker vrij om te ademen.

Matras

Zorg voor een stevig matras. Liever wat steviger dan te zacht. Bij te zachte matrassen kan de neus van je baby in het matras ‘verdwijnen’ als je baby op de buik gaat liggen. En dat zit het ademen in de weg.

Extra opletten

  • Een huilbui kost veel energie, dus je baby heeft wat minder energie om zichzelf te ‘redden’ als dat nodig is.
  • Als je baby ziek is of verkouden gaat ademhalen sowieso al lastiger. Bij koorts heeft je baby een hoge temperatuur, zorg dus dat je baby die warmte kwijt kan en kleed hem niet te warm.
  • Leg geen losse spullen bij je baby in bed. Geen knuffels, losse dekentjes, randen om het bed heen, etc.
  • Ook als je baby wakker is kan wiegendood nog voor komen. Zorg daarom altijd voor een veilige situatie en omgeving. Zet de box bijvoorbeeld niet in de volle zon, baby niet te lang in een warme auto meenemen en laat je baby niet alleen als hij nog niet goed kan omrollen maar het wel probeert.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.