Overige

Wat is sensory play en waarom is het goed voor je baby?

Speelgoed is er niet alleen om je baby te vermaken, vaak heeft het ook nog een functie ten behoeve van de ontwikkeling. Bijvoorbeeld voor de grove motoriek, de fijne motoriek, op het concentratievermogen, luistervermogen, leervermogen, etc. Eén vorm van spelen voor je baby is ‘sensory play’. Maar wat is sensory play eigenlijk? Je leest het hier.

Wat is sensory play?

Sensory play, ook wel sensopatisch spelen, betekent spelen met je zintuigen. ‘Senso’ = zintuigen. ‘Pathisch’ = beleven. Het is dus een vorm van spelen waarbij de zintuigen van je baby op allerlei verschillende manieren wordt geprikkeld. Alle zintuigen kunnen worden geprikkeld; horen, voelen, zien, ruiken, proeven. Denk aan spelen met schuim, met zand, de handen in een bak kraaltjes, schilderen, etc.

Sensory play draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen; door het gebruik van alle zintuigen leren ze de wereld om zich heen beter begrijpen. Een baby kan iets voelen maar het tegelijk ook zien, ruiken, horen en proeven. Spelen met een sambabal (die je ook makkelijk zelf kunt maken) bijvoorbeeld; je kunt de ‘muziek; horen, je kunt voelen hoe de inhoud beweegt in de sambabal, je kunt het schudden zien, het materiaal ruiken en het in je mond stoppen. Juist die combinatie is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Die combinatie, gebruik van alle zintuigen, is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Hoe meer zintuigen er tegelijk gebruikt worden, hoe meer je baby leert.

Daarnaast wordt zo de basis voor het latere leervermogen gelegd en het helpt ook de grove en fijne motoriek ontwikkelen. Ook zou deze vorm van spelen een hele rustgevende zijn, door bijvoorbeeld met klei bezig te zijn komt een kindje tot rust en kan het ook eventuele emoties van de dag verwerken. Win win win dus.

Sensory play kan op alle leeftijden, het is dus leuk voor je baby maar ook voor wat oudere kinderen.

wat is sensory play
ook een vorm van sensory play

Een paar tips

Het voordeel is dat er geen ‘goed’ of ‘fout’ is in dit spel. Alles mag en kan en het maakt dus niet uit wat er gebeurt. Laat het daarom gewoon lekker gebeuren.

Spelenderwijs kan je baby heel veel ontdekken en de fantasie er op los laten. Zelf meedoen is natuurlijk hartstikke leuk en doe dat ook vooral. Maar probeer vooral je baby in the lead te laten en te bepalen wat de ‘volgende stap’ is.

Bereid je voor op eventuele rommel en kies daarbij passende kleding en omgeving. Kleding die vies mag worden en speel lekker buiten als het kan. Of, als het weer daar niet naar is, kies dan een ruimte binnen die tegen een stootje kan. En als dat er niet is zijn er ook talloze spelvormen die geen zooitje geven.

Speelgoed in de categorie sensory play kun je ook heel makkelijk zelf maken. Zoals bijvoorbeeld een heel simpel ‘knisperboekje’ voor jonge baby’s, dat lees je hieronder.

Als je gaat voor een doe-het-zelf spel voor je baby, kijk dan goed dat je het baby-proof maakt. Dus geen scherpe dingen, geen schadelijke stoffen, geen losse, kleine voorwerpen waar hij in kan stikken, etc.

En er is natuurlijk enorm veel speelgoed op de markt waar je kindje zich eindeloos mee kan vermaken, die ook vallen onder de categorie ‘sensopatisch’. Een overzicht van welk speelgoed favoriet was in het eerste jaar van onze baby lees je hier.

DIY: ‘Knisperboekje’

Héél eenvoudig is alvast een ‘knisperboekje’. Vooral jonge baby’s vinden alles wat knispert reuze interessant; het klinkt leuk, het voelt leuk. Een knisperend ‘boekje’ prikkelt dus absoluut de zintuigen.

Het enige dat je hiervoor nodig hebt, heb je waarschijnlijk wel in huis. Bakpapier en een afsluitbaar zakje, bijvoorbeeld een ziplock diepvrieszak.

Pak een stuk bakpapier en vouw het zo op dat het in het zakje past. Pers alle lucht eruit en sluit het zakje. Done!

Kijk even dat je niet teveel bakpapier in het zakje stopt, dan wordt het minder flexibel en daarmee minder interessant voor je baby. Het is lekker als ze het een beetje kunnen vouwen, proppen, etc.

Ook zou je, als je daar zin in hebt, zelf met viltstiften wat kleur en vormen op het bakpapier kunnen tekenen. Dan klinkt en voelt het niet alleen interessant maar is het ook nog boeiend om te zien.

Binnenkort meer ideeën, dus stay tuned.

Veel plezier!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.