Ontwikkeling,  Slapen

Wat is Geboorte in kaart? En hoe kan het je helpen?

Wat is geboorte in kaart? De geboorte van je baby heeft niet alleen enorme (fysieke en mentale) impact op de ouders maar ook op de baby zelf. Daar wordt over het algemeen denk ik nog weinig bij stil gestaan. Tot de jaren 80 was er een algemene opvatting dat een baby geen pijn voelde. Door de wetenschap weten we nu dat het tegenovergestelde waar is. Niet alleen fysiek maar we weten ook meer over de hersenwetenschap en hoe hersenen gevormd worden. Slaapcoach Anneke vertelde mij over deze methode en ik vind het eigenlijk heel interessant! Ook moest ik meteen aan een paar kinderen om mij heen denken, waarbij een heftige geboorte inderdaad invloed lijkt te hebben op bijvoorbeeld het slaapgedrag van het kind. In dit artikel meer informatie over ‘Geboorte in kaart’.

Wat is Geboorte in kaart?

Martine Bökkers en Marjella Duiker zijn er van overtuigd dat de manier waarop je ter wereld komt invloed heeft op de rest van je leven. Zij ontwikkelden ‘Geboorte in kaart‘. Met deze methode krijg je inzicht in de effecten van de geboorte op het gedrag van je baby en kun je die zo beter begrijpen en eventueel herstellen. Gedrag is altijd een logisch gevolg ergens van en zo kan de geboorte van een baby dus ook effect hebben op het gedrag. De impact van de zwangerschap en geboorte kan de start zijn van een patroon die later in het leven steeds weer terug komt. Als je hier meer over wilt weten is dit filmpje over het begin van patronen een aanrader.

Wat kan er tijdens de geboorte invloed hebben op het gedrag later?

Er zijn verschillende factoren tijdens de zwangerschap en bevalling die invloed kunnen hebben op die patronen en dus het gedrag van je baby. Onderstaande zijn een aantal voorbeelden hiervan. Alle factoren samen vormen voor iedereen een eigen verhaal en een unieke inprenting. Die inprenting heeft effect op hoe je reageert in bepaalde situaties, dat zijn dus die bepaalde patronen.

Prenatale hechting

In feite heeft de manier waarop je geboren wordt invloed op je relaties, je gevoel van veiligheid en je eigenwaarde. De eerste hechting ontstaat prenataal en vindt dus al in de baarmoeder plaats. Dit is dan weer bepalend voor de manier waarop je baby relaties aangaat. Denk aan de volgende zaken: was de zwangerschap gewenst? Waren er complicaties tijdens de zwangerschap? Heb je tijdens de zwangerschap voldoende contact gemaakt met je baby? Had je als moeder veel stress tijdens de zwangerschap? Zijn er eerder kinderen in de baarmoeder geweest? Miskramen en doodgeboorte zorgen vaak voor een “black box”. Dit zijn allemaal zaken die invloed hebben op (de hechting met) je baby en ontstaan al vóór de bevalling. Een kind “marineert” als het ware al in de baarmoeder en dat zorgt al voor bepaalde inprentingen. Stel; een moeder heeft veel stress gehad door corona op haar werk en heeft niet veel tijd gehad om echt contact te maken met haar kindje, dan kan een kindje een inprent hebben dat het heel erg moeder moet vasthouden.

Geboortefases

De geboorte is een enorme heftige gebeurtenis. Tijdens een geboorte gebeurt er van alles en het is een mooie samenwerking tussen moeder en baby. Er zijn verschillende fases tijdens de geboorte waar je baby op natuurlijke wijze doorheen gaat: de inwendige draai, dieper in het bekken zakken, de uitwendige spil en het afzetten met de voeten. Dit is een natuurlijk proces en als je baby die zelf (samen met de moeder natuurlijk) heeft kunnen doorlopen geeft dit een positieve boost aan het zelfvertrouwen.

Dit proces wordt bij voorkeur dus door het kind geïnitieerd en gaat gepaard met allerlei belangrijke hormonen en reflexen. Wanneer dit beïnvloedt wordt of een kindje moet uit nood geholpen worden, kan dit effect hebben op de baby. Zo zie je vaak dat kinderen die angstig zijn om onder water te zwemmen het benauwd hebben gehad voor, tijdens of na de bevalling. 

Keizersnede

In sommige gevallen is een keizersnede nodig. Een keizersnede kan een heftige start zijn voor een baby, helemaal in geval van een spoedkeizersnede. De baby krijgt niet de kans de eerder genoemde geboortefases te doorlopen en de nodige hormonen aan te maken om de geboorte aan te kunnen en komt in plaats daarvan ‘ineens’ ter wereld. Vaak is er bij de moeder ook stress in geval van een keizersnede en dat heeft ook weer effect op de baby, die krijgt dat mee.

Deze kinderen kunnen heel onrustig zijn. Door als ouder hier bewust van te zijn en in kaart te brengen hoe dit voor je baby is geweest maakt dat je je bewust bent van de behoeften van je baby en hier ook beter op kunt inspelen.

Ingeleide geboorte

Bij een ingeleide geboorte speelt oxytocine een grote rol. Als een bevalling wordt ingeleid, krijgt de moeder synthetische oxytocine toegediend via het infuus. Het grote nadeel hiervan is dat deze synthetische oxytocine de natuurlijke aanmaak ervan afremt. Hierdoor kan de eerste hechting tussen moeder en kind vlak na de geboorte flink verstoord worden, omdat ze niet direct dat ‘oergevoel’ heeft dat het hormoon brengt. Een dergelijke bevalling kan dan ook sneller zorgen voor een postnatale depressie bij de moeder, die voor de baby weer een eenzame start oplevert.

Baby’s die door middel van een ingeleide bevalling geboren worden blijken op latere leeftijd zich bijvoorbeeld opgejaagd te voelen. Interessant, toch?

Voor wie is Geboorte in kaart?

Geboorte in kaart is in principe voor iedereen die het interessant vindt om zijn eigen geboorte of die van hun kind in kaart te brengen. Even specifiek voor ouders met kleine kinderen / baby’s, de methode kan heel waardevol zijn indien je één van de volgende dingen herkent:

  • Als je voelt dat er ‘iets’ tussen jou en je baby in staat
  • Als je een heftige bevalling hebt meegemaakt
  • Als je al van alles hebt geprobeerd en niet meer weet waar je het zoeken moet
  • Als je een baby hebt met slaapproblemen die niet te herleiden zijn aan slaapfactoren.

En natuurlijk zijn er nog andere situaties waarin het ook een fijn middel kan zijn om rust te creëren voor zowel jou als je baby.

Waar kun je terecht?

Martine en Marjella trainen coaches om ouders te helpen aan de hand van hun methode. Kijk bijvoorbeeld op hun site voor een coach bij jou in de buurt.

Heb je vragen omtrent het slapen en onrust van je baby / dreumes en denk je dat Geboorte in kaart een fijne methode zou kunnen zijn, neem dan eens contact op met Slaapcoach Anneke. Zij heeft al vele waardevolle artikelen geschreven voor Tips voor baby’s en is naast Droomritme coach ook getraind in het gebruik van de Geboorte in kaart methode. Ze kijkt dus niet alleen naar de slaapfactoren maar ook naar wáár de onrust van je kind vandaan komt en dat samen kan enorm helpen.

Bronnen: Je geboorte in kaart, Interview op Kiind.nl, Slaapcoach Anneke

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.