Ontwikkeling

Wanneer gaat een baby lopen?

In het eerste jaar leert je baby enorm veel en dat gaat nog jaren zo door. Eén van de grotere mijlpalen is het leren lopen. De meeste baby’s gaan van liggen naar rollen naar tijgeren en ronddraaien, vervolgens gaan ze kruipen en staan om dan uiteindelijk te gaan lopen. Wanneer gaat een baby lopen? Dat lees je hier. En ik vertel je ook hoe het bij M ging.

Ontwikkeling van het leren lopen

Meeste baby’s gaan lopen ergens tussen de 8 en 15 maanden. Maar, echt iedere baby is anders en ontwikkelt zich op een eigen manier. Dat betekent dus ook dat jouw baby misschien eerder of later gaat lopen.

Bij de ontwikkeling richting lopen gaat een baby door een aantal fases.

Fase 1 – spierontwikkeling

De basis van het leren lopen begint al zodra je baby zich gaat bewegen. Om uiteindelijk te kunnen leren lopen heeft een baby spieren nodig, coördinatie en een evenwichtsgevoel. Dat ontwikkelt zich al bij het rollen, kruipen, omdraaien, tijgeren, eigenlijk bij alle bewegingen die hij maakt.

Fase 2 – vooruit komen

Je baby krijgt de wil om vooruit te komen. Baby’s zijn nieuwsgierig en willen graag hun omgeving ontdekken. Dit stimuleert op een gegeven moment het vooruit willen komen. Je baby gaat om zijn as draaien, misschien wel vooruit (of achteruit) tijgeren en leert vervolgens kruipen. Al zijn er ook baby’s die het hele kruipen overslaan, niet tijgeren, of gaat zittend op zijn billen vooruit schuiven. Kortom, iedere baby zorgt dat hij op een bepaalde manier vooruit komt maar kiest daarvoor zijn eigen manier.

Fase 3 – de hoogte in

Als je baby eenmaal vooruit kan is de volgende stap de hoogte in. Want niets interessanter dan wat er op het tafeltje ligt, in de kast staat of wat er ‘daarboven’ op de bank gebeurt. Je baby gaat zich optrekken op de knieën en vervolgens gaat hij op zijn voeten staan.

Fase 4 – lopen met hulp

Voordat een baby zelfstandig gaat lopen zet hij ondersteund stapjes, aan de hand of langs meubels bijvoorbeeld.

Fase 5 – zelf lopen

En dan komt het moment dat ze echt zelf stappen gaan zetten. Ze hebben dan wel nog wat tijd nodig om stabieler te worden en steeds beter zelf te lopen.

Hoe kun je je baby stimuleren in de ontwikkeling?

Ik geloof er absoluut in dat ieder kind op zijn eigen tempo gaat en zich ook ontwikkelt op zijn eigen manier. Geen baby is dus hetzelfde. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je baby te helpen / ondersteunen om uiteindelijk te leren lopen.

  • Geef je baby de ruimte, letterlijk en figuurlijk. En als je thuis niet zoveel ruimte hebt kun je altijd lekker naar een park in de buurt of neem je baby mee naar een babygym in je buurt.
  • Geef je baby veel gelegenheid om zelf te bewegen. Door zelf bezig te zijn en te doen geef je je baby de gelegenheid de spieren en coördinatie die hij nodig heeft om uiteindelijk te gaan lopen.
  • Laat je kind zoveel mogelijk op blote voeten lopen, dit is beter voor de ontwikkeling van je baby. Schoenen zijn pas nodig als je baby echt zelf kan lopen en dan idealiter alleen buiten. Meer lezen over de eerste schoenen en ontwikkeling van de voet? Je leest het hier.
  • Als je koude vloeren hebt of hele gladde, trek je baby dan antislip sokken of zachte leren slofjes aan (die hebben het meeste grip). Zo blijven de voeten lekker warm en hebben ze wel nog grip.
  • Ga voor je baby zitten en strek je armen naar hem uit om het maken van ‘de oversteek’ makkelijker te maken. Je kunt dit ook samen met iemand anders doen zodat je baby van de een naar de ander gaat lopen.
  • Stimuleer je baby om langs meubels te lopen door zijn favoriete speeltje (of iets nieuws) steeds wat verder weg te leggen.
  • Ook kun je twee stevige stoelen tegenover elkaar zetten en het speeltje steeds van de een naar de andere stoel te verplaatsen. Zo krijgt je baby al wat gevoel voor de bewegingen en zal hij een aantal stappen zetten. Gaat dat goed, zet de stoelen dan steeds verder uit elkaar.
  • Ook kun je bijvoorbeeld een loopauto gebruiken, je baby kan zich dan goed vasthouden terwijl hij de loop beweging leert. Kijk dan wel even goed dat je baby zich aan de loopauto kan optrekken zonder dat het omvalt, verzwaar hem eventueel met bijvoorbeeld een fles water.
  • Kan je baby al lopen maar wel alleen aan jouw handen? Probeer dan langzaamaan eerst van twee naar één hand vast te gaan, zo is de overgang wat minder heftig.
  • Geef je baby iets in de handen bij de eerste stappen, een knuffel of een speeltje bijvoorbeeld. Dit schijnt te helpen om het evenwicht te bewaren.
  • Moedig je baby aan als hij z’n best doet om eerste stappen te zetten. Die aanmoediging stimuleert je baby om meer te doen.

Belangrijk is wel niets te forceren! Je baby gaat aanstalten maken om te lopen als hij daar klaar voor is. Maak je je zorgen om de ontwikkeling van je baby? Neem dan even contact op met je consultatiebureau om te overleggen.

Tips wat betreft veiligheid

  • Loopstoeltjes worden afgeraden door veiligheid.nl, het kan de loopontwikkeling vertragen en daarnaast gebeuren er veel ongelukken met die dingen.
  • Als je baby aan je handen loopt, laat hem dan jouw hand vast houden maar houd zelf niet zijn hand vast. Geef bijvoorbeeld een vinger die je baby kan loslaten zodra ze dat willen of moeten (omdat ze vallen). Op die manier kun je een zondagsarm voorkomen.
  • Hou er rekening mee dat je baby vaak gaat vallen. Dat is helemaal niet erg, zolang je baby ‘veilig’ kan vallen en weer opstaan. Zorg dus dat de omgeving/je huis veilig is voor je baby.

Hoe ging het bij M?

M is echt zelf gaan kruipen toen hij 11 maanden was. En hij heeft het kruipen lang volgehouden, tot hij ongeveer 16 maanden was.

Vanaf 12 maanden ging hij ook staan, maar wel alleen op 1 plek in huis – op de bank waar hij zich makkelijk kon optrekken. En vanaf 13 maanden deed hij het ineens ook uit zichzelf op een andere plek in huis.

Vanaf 16 maanden wilde hij ook nog weleens wat stapjes doen aan de hand, als we bijvoorbeeld in de speeltuin naar een speeltoestel liepen. Bij 17 maanden ging hij eigenlijk steeds meer aan de hand lopen. Inmiddels wist hij precies wat hij wilde, waar hij heen wilde en hij dirigeerde je dan ook in die richting. Eindeloos ‘richeltjes’ op en af, of verschillende oppervlaktes (van gras naar grind en weer terug). En dat honderd keer achter elkaar.

Uiteindelijk ging hij ook steeds vaker los van mijn man naar mij lopen en weer terug. We gingen dan tegenover elkaar op de grond zitten zodat hij heen en weer kon. Na verloop van tijd ging ik iedere keer als hij dan bij mij weer vertrok weer een halve meter naar achter zitten zodat de afstand steeds groter werd. En uiteindelijk was het hek van de dam en ging hij zelf aan de wandel. Eerst als een soort dronkenlap, zwalkend en vaak vallend. Maar dat ging eigenlijk al heel snel beter.

M was dus 18 maanden oud toen hij echt is gaan lopen. Ik was zelf 2 toen ik begon te lopen en mijn man ook. Rijkelijk laat maar dat is ook goed gekomen. Dus ik maakte me niet direct zorgen dat hij nog niet liep toen hij bijna 1,5 was waar vele andere leeftijdsgenootjes van hem al rondrennen.

Vele andere ouders zeiden “Geniet er maar van want zo’n lopende dreumes is hard werken”. En hoe cliché ook, dat klopt wel. We zijn in een nieuwe fase van je zorgen maken beland; M heeft geen idee van de mogelijke ‘gevaren’ en loopt dus nog makkelijk in 7 sloten tegelijk.

Als je kind eenmaal gaat lopen doe je er dus verstandig aan nog eens even goed te kijken hoe veilig je huis is. En ook als jullie aan de wandel gaan, check even de mogelijke risico’s en hou die vooral in de gaten. Denk aan open water, wegen waar ze zomaar op kunnen lopen, fietsen waar ze aan gaan zitten die omvallen, dat soort dingen.

Maar ik vind het ook wel weer heel mooi om te zien hoe zijn wereld ineens weer groter wordt en hij wat zelfstandiger.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.