Slaapcoach vertelt: Wanneer beginnen met slaaptraining?
Slaapcoach Anneke beantwoordt regelmatig jullie vragen over slaap. Zo hopen we je te kunnen helpen aan betere slaap voor je baby en dus ook voor je zelf. In dit artikel geeft Anneke antwoord op een veelgestelde vraag over de newborn: wanneer beginnen met slaaptraining?
Heb je nou zelf ook een prangende slaapvraag? Houd dan onze Instagram stories ook in de gaten, daar vind je regelmatig een ‘vraagbox’ waar je je vraag kunt achterlaten.
Mijn kindje is nu een dikke maand oud, wanneer begin je dan met slaaptraining? – mama van een pasgeboren baby van ruim een maand oud.
Euh…..niet 😉 Ik schreef er al eerder over, ik ben niet zo voor ‘slaaptrainen’. Dat impliceert namelijk dat kinderen in een soort keurslijf moeten en het wordt ook vaak geassocieerd met het laten huilen. En van beide ben ik absoluut geen fan.
Zichzelf troosten
Tot 6 maanden zijn baby’s niet in staat om zichzelf te reguleren. Zij kunnen zichzelf niet troosten en zullen alleen maar meer in paniek raken als je ze laat huilen. Maar ook na die 6 maanden zal ik het niet aanraden om hard te gaan “trainen” en te laten huilen. Daar zal ik eens een andere blog aan weiden, maar weet dat er ook liefdevollere manieren zijn om je kind te leren slapen.
Jouw kindje is nog een newborn. Het heeft 9 maanden heerlijk in jouw fijne buik geleefd en moet nu zijn weg vinden in de grote wereld. Zo’n lijfje is nog helemaal niet “af” en je baby moet van alles leren. Zo ook het slapen. Het allerbelangrijkste wat je moet weten is dat je je baby niet kan verwennen. Knuffelen en geborgenheid geven is het echt het belangrijkste en ze hebben je ook zo nodig! Want die grote wereld is best wel heel groot.
Ontwikkeling slaap
In het begin gaat het slapen eigenlijk heel gemakkelijk. Een pasgeboren baby ervaart namelijk een constante slaapdrang. Het wordt even wakker voor een voeding en slaapt daarna weer lekker door. Soms is het dag/nacht ritme nog omgekeerd. Dan is je baby juist in de nacht wat actiever dan overdag. Het is fijn dat je baby regelmatig wakker wordt, zo krijgt het geregeld de voeding die het nodig heeft en blijft de suikerspiegel mooi gelijk. Moeder natuur heeft dat prachtig geregeld.
Wist je dat het tot een jaar volstrekt normaal is dat je kindje een keer wakker wordt in de nacht? Het idee dat baby’s na drie maanden volledig moeten doorslapen is echt lariekoek.
Een goede basis helpt je pasgeboren baby slapen
Ondanks dat je (nog) niet gaat starten met slaaptrainen kun je wel de basis alvast goed neerzetten om het slapen te helpen. Denk daarbij aan de volgende dingen.
- Maak de activiteiten voorspelbaar. Door elke keer dezelfde volgorde aan te houden weet je baby na een tijdje wat er komen gaat. Bijvoorbeeld: wakker worden, voeden, verschonen, spelen en weer slapen.
- Leg je baby na 60 minuten wakker zijn weer in bed, tegen de 4 maanden aan is dat al 90 minuten.
- Laat je newborn overdag niet te lang slapen (max. 2 a 3 uur per slaapje) en houdt het ’s nachts rustig. Zo leer je het een goed dag-nacht ritme aan. Ook daglicht helpt hierbij. Ga dus overdag lekker met je baby naar buiten!
- Laat je baby niet (teveel) in slaap vallen tijdens een voeding en voed bij voorkeur na het slaapje.
- Zorg voor veel huid-op-huid contact.
- Bescherm je baby tegen teveel prikkels.
Begin van een ritme
Na 2 maanden komt er een beetje een ritme in en wordt de tijd dat de newborn wakker is wat meer voorspelbaar. Je kindje krijgt een circadiaans ritme (je biologische 24 uurs klokje) en een goed dag-nachtritme. Ook kunnen baby’s dan het slaaphormoon melatonine reguleren. En dat is heel fijn als je wilt werken aan een fijn slaapritme.
Wist je dat een newborn tussen de 60 en 90 minuten wakker kan zijn? Daarna is het alweer tijd om te gaan slapen. En daar zie ik het als slaapcoach veel mis gaan. Baby’s blijven te lang wakker en raken over hun slaap heen, met als gevolg dat ze te weinig slapen en heel veel hulp nodig hebben om in slaap te vallen.
Heb je nu een baby die alleen maar huilt, heel veel wakker is of waarvan je denkt dat het ergens last van heeft? Dan is het goed om eens te gaan kijken naar die basis. Bij pijn ga je naar een huisarts of je kan een onrustdeskundige mee laten kijken. Slaapt je baby maar niet of kan het zich slecht overgeven aan de slaap? Dan kan je eens kijken of een slaapcoach mee kan kijken.
Liefs,
Anneke
www.slaapcoachanneke.com
