Overige

Waarom je baby dragen?

Ik heb de eerste paar weken vooral met M op mijn arm gezeten. Ik had de draagzakken die wij hebben nog niet geprobeerd dus kende de (praktische) voordelen daarvan nog niet. Als ik het nu opnieuw zou doen zou ik M, onze baby, al vanaf week 1 dragen. Waarom je baby dragen fijn is? Dat lees je hier.

De natuur heeft het zo bedoeld

Mensen zijn zoogdieren. En zoogdieren kun je onderverdelen in 3 groepen: vluchters, verstoppers en dragers. Wij, de mens, horen tot de categorie dragers (net zoals bijvoorbeeld apen). De jongen van draaglingen komen totaal hulpeloos ter wereld en hebben dus hun ouders nodig om te kunnen functioneren. Daarom is het van belang dat zij dicht bij hun ouders zijn en weten ze dus heel goed hoe ze zich moeten vastgrijpen.

Denk ook maar eens aan het Moro-reflex, waarbij je baby zijn armen en handen opent als je hem te plotseling neerlegt. Ook het grijpreflex, waarbij je baby je vinger meteen vastpakt als je die in zijn handpalm of op de voetzool legt. Vanuit nature kan je baby met deze reflexen zijn moeder / vader vastpakken als er iets mis gaat. Baby’s zijn dus idealiter dicht bij je.

Bron: Carry around

Voordelen van dragen voor de baby

Er zijn een heel aantal voordelen van gedragen worden voor je baby:

 • Uit onderzoek blijkt dat baby’s minder huilen als ze regelmatig gedragen worden. Bij 6 weken ligt die ‘huilpiek’. Dit onderzoek toont aan dat 43% van de baby’s die gedragen werden minder huilden dan baby’s die niet gedragen werden.
 • Veel baby’s (allemaal?) hebben, zeker in de eerste maanden, last van krampjes. Door je baby tegen je aan te dragen, in de kikkerhouding met de benen iets omhoog, verlicht je de kramp een beetje.
 • Bij baby’s die refluxklachten hebben, zoals M, kan dragen ook heel erg helpen. Reflux baby’s worden niet graag plat neergelegd, dan komt immers de maaginhoud weer omhoog. Als ze rechtop tegen je aan hangen zijn ze veel comfortabeler.
  Meer tips die werken bij een reflux baby? Je leest ze hier.
 • Veiligheid en geborgenheid. Je baby voelt zich nergens zo veilig als bij jou. Ook helpt dragen om de vele prikkels van buitenaf te filteren.
 • De ritmische beweging van het dragen en het kunnen voelen/horen van de hartslag van de ouder zou de ademhaling van je baby stimuleren. En hiermee dus ook ‘wiegendood’ voorkomen.
 • Daarnaast helpt jouw beweging je baby ook het gevoel voor beweging te ontwikkelen.
 • Dragen verlaagt het stresshormoon. Je baby wordt al snel rustiger als je hem tegen je aan draagt.

Voordelen van dragen voor de ouder

 • Je hebt je handen vrij! Ik kwam echt pas te laat achter het wonder dat een draagzak heet. Je kunt namelijk gewoon ‘je ding doen’ met je baby tegen je aan. Baby lekker slapen of meekijken, jij doen wat je moet doen.
 • Baby’s hebben huidhonger. Door ze te dragen kun je hier aan voldoen zonder hiervoor op de bank of in bed te hoeven liggen.
 • Een draagzak / draagdoek neemt weinig ruimte in beslag.
 • Je bent mobieler met een draagzak / draagdoek, een wagen is al snel een behoorlijke uitdaging in bijvoorbeeld een winkel.
 • Een handige manier voor de vader om die hechting te krijgen met je baby.
waarom je baby dragen

Wat voor drager?

Ik heb het geluk dat ik één draagzak heb gekregen en één geleend. De Ergobaby Omni 360 en de Marsupi. Die laatste komt het dichtste in de buurt van een draagdoek.

Beide varianten vind ik erg fijn. In dit artikel vertel ik meer over de voor- en nadelen: De draagzak: een onmisbaar babyitem.

Ik heb zelf nooit een draagdoek geprobeerd omdat ik mezelf al enorm zie klungelen met het knopen. Maar, de Marsupi draagzak is ook een zachte, flexibele draagzak, die zich vormt naar de houding van je baby en komt daarmee denk ik in de buurt van een draagdoek.

Draag jij je baby veel? En heb je bovenstaande voordelen ook gemerkt?

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.