Slapen,  Ritme

Waarom is een ritme fijn voor je baby?

Je kunt, als je een baby krijgt, je volledig door hem laten leiden. Dus zonder ritme of schema toe te passen kijken wanneer je baby wil eten, wanneer je baby wil slapen, etc. Maar je kunt ook met je baby toewerken naar een dagelijks ritme, waarbij het eten en slapen op enigszins vaste tijden plaatsvindt. En waarom is een ritme fijn voor je baby (althans, dat vinden wij)? Dat heeft met meerdere dingen te maken, je leest het hieronder.

Reguleren van slaap

Wat ik geleerd heb in het tweede half jaar van M z’n leven is dat het handig kan zijn om de hoeveelheid slaap te reguleren. En dus eventueel minder slaap aan te bieden als dat nodig is. M is een vroege vogel en wordt meestal wel rond 6:00 wakker. Er zijn ook perioden dan hij nog eerder wakker wordt, dat kán een teken zijn van teveel slaap overdag. Of slaap op het verkeerde moment. Dan is het fijn om door middel van het inkorten of verplaatsen van de slaap overdag daar wat aan te kunnen doen.

Je baby moet leren slapen

Waar ik niet direct bij stil had gestaan voor de komst van M is dat baby’s echt moeten ‘leren slapen’. Ze moeten leren zelfstandig in slaap te vallen, ze moeten leren wat dag is en wat nacht en ze moeten ook leren meerdere dutjes (slaapcycli) aan elkaar te koppelen. Door een vast ritme in de dag aan te houden gaat je baby snappen wat er gaat komen en dus ook snappen dat het bijvoorbeeld nacht wordt en er van hem verwacht wordt lekker lang te gaan slapen.

Rust, reinheid, regelmaat

Cliché maar zo waar. Baby’s houden van rust, reinheid en jawel, regelmaat. Een vast schema gedurende de dag geeft ze die regelmaat. Ze weten wat er gaat komen. En je baby heeft al genoeg te verwerken op een dag; nieuwe mensen, nieuwe omgeving, nieuw speelgoed en fysieke en mentale mijlpalen. Het is nogal wat. Om dat allemaal te kunnen verwerken is het fijn om die regelmaat te geven door middel van een ritme.

Je eigen dag

Absoluut niet de belangrijkste reden om een ritme voor M aan te houden maar eerlijk gezegd wel een fijne bijkomstigheid. Ik hou er zelf van om te weten waar ik aan toe ben en ook een beetje mijn dag te kunnen plannen. Daarom vind ik het dus wel lekker als ik globaal weet hoe de dag eruit ziet zodat ik ook afspraken e.d. daarop af kan stemmen.

Vast ritme?

Zoals je eerder ook wel hebt kunnen lezen was ik me in het begin niet bewust van de term ‘wakkertijd‘. Dus de eerste paar maanden heb ik me enorm vastgehouden aan vaststaande schema’s uit allerlei boeken. Dat werkte totáál niet, M had aan het einde van de dag wallen tot z’n enkels en was volledig oververmoeid. Pas later leerde ik over wakkertijd en hoe je dat moet toepassen.

Die wakkertijd kun je alleen niet plannen, je bent nu eenmaal afhankelijk van hoe laat je baby wakker wordt en dáár hebben we nou net geen invloed op. Dus hoe combineer je dat dan met een ‘vast’ ritme?

Eigenlijk kun je beide dingen combineren. De wakkertijd van je baby is het belangrijkste, dat is namelijk gebaseerd op je baby en zijn ontwikkeling. Het ritme kun je daar als het ware ‘overheen plakken’. Als je kijkt naar wat een fijn ritme voor jullie zou kunnen zijn, kun je daar op basis van de wakkertijd van je baby je eigen versie van maken. De wakkertijd is daarbij wel leidend waardoor je schema van de dag dus soms wat kan afwijken. Bijvoorbeeld; als je baby met een wakkertijd van 2 uur normaal om 13:00 gaat slapen maar bij het vorige dutje om 10:30 al wakker was i.p.v. 11:00, leg je hem dus om 12:30 in bed i.p.v. 13:00. Je krijgt dus als het ware een flexibel ritme.

Toen ik eenmaal die wakkertijd ging aanhouden merkte ik dat M veel beter ging slapen en daardoor dus ook regelmatiger ging slapen. Daardoor kwamen we uiteindelijk ook vanzelf in een ritme terecht.

Aanpassen aan ontwikkeling

Houd er rekening mee dat je baby zich ontwikkelt, en snel ook. Dat betekent dus ook dat je het ritme steeds moet aanpassen aan de ontwikkeling van je baby. Hoe ouder ze worden hoe minder dutjes ze gaan doen, hoe langer de wakkertijd is, etc. M slaapt al tijden in een bepaald ritme en dat gaat heel goed. Nog een reden waarom ik een ritme voor je baby fijn vind; als hij ineens van dat ritme afwijkt weet ik dat ik dat ritme misschien even moet evalueren. Moet er een dutje af, zijn wakkertijd verlengen of is er iets anders aan de hand en komt er bijvoorbeeld een tand door?

Wat als je baby ziek is?

Als je baby ziek is of zich niet lekker voelt omdat hij bijvoorbeeld tanden krijgt gaat het slaapritme vaak overhoop. En dat is niet erg. Als je baby ziek is, is slaap nu eenmaal het beste medicijn. Dus dan kun je best even afwijken van je schema. Een baby die ziek is heeft volgens mij (over het algemeen) 2 dingen nodig, slaap en knuffelen met zijn moeder (of vader) 😉 Laat je baby dus lekker wat langer slapen en kijk goed naar wat hij nodig heeft. Als je baby weer is opgeknapt kun je weer terug naar het ritme dat jullie daarvoor hadden, wees niet bang dat hij dat dan ‘verleerd’ is.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.