Ontwikkeling

Waarom boekjes voorlezen aan je baby en wélke boekjes

Boekjes zijn altijd leuk voor een baby, al vanaf begin af aan is voorlezen aan je baby een groot succes. Al denk je misschien dat een baby nog niks aan boeken heeft zijn er ook voor de allerkleinsten al leuke boekjes, die óók nog goed zijn voor de ontwikkeling van je baby.

Waarom boekjes lezen met je baby?

Een boekje voorlezen aan je baby is hartstikke leuk en daarnaast zijn er ook verschillende voordelen:

 • Boekjes voorlezen aan je baby helpt bij de ontwikkeling van de taalvaardigheden. Baby’s kunnen al snel woorden oppikken, zeker als ze jou die steeds weer opnieuw horen en zien zeggen. Tip: ga voor je baby zitten zodat hij jou kan zien én horen.
 • Oefenen van luistervaardigheden en concentratievermogen. Door met jou samen een boekje te lezen, terwijl jij dingen aanwijst, benoemt, etc., oefent je baby zich te concentreren op wat je zegt en wat hij ziet. Ben dus vooral lekker overdreven bij het voorlezen 🙂
 • Het voorlezen van boekjes geeft je baby informatie over de wereld om hen heen. Bijvoorbeeld door die vogel die in dat boekje staat ook te benoemen als je hem buiten ziet.
 • Uit onderzoek blijkt dat baby’s die al vóór ze 8 maanden oud zijn worden voorgelezen later hoger scoren op taal. En al na 15 maanden heeft het een positief effect op de woordenschat.
 • Ook schijnt boekjes voorlezen te helpen om een baby die vaak huilt en sneller geïrriteerd is weer rustig te krijgen.
 • En, laten we wel wezen, samen op de bank een boekje lezen is toch ook gewoon beregezellig.
 • Een boekje voorlezen als onderdeel van het bedritueel van je baby is ook erg aan te raden. Niet alleen helpt de consistentie hiervan om je baby duidelijk te maken dat het bedtijd is, ook helpt het je baby nog even tot rust te komen voor hij naar bed gaat.

Welke boekjes zijn leuk voor je baby?

Het aanbod is natuurlijk enorm. Dus waar te beginnen?

Eerste maanden

In de eerste maanden heeft echt voorlezen nog niet heel veel zin. Maar, er zijn wel verschillende boekjes die al kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van je baby:

 • Contrastboekjes. Zoals Milo ziet de wereld in zwart wit. Pasgeboren baby’s kunnen nog geen kleur zien maar wel contrasten. Dit helpt bij de hersenontwikkeling.
 • Knisperboekjes. Die zijn zacht en kunnen je baby dus geen pijn doen, knisperen lekker en hebben vaak allerlei interessante vormen, kleuren en structuren. Wij hebben deze van Nijntje. Het fijne hieraan is dat er makkelijke plaatjes in staan die je kunt ‘voorlezen’. En daarnaast vind M het ook heerlijk om erin te knijpen, te ‘bladeren’, te sabbelen, etc.
 • Je hebt ook leuke knisperboekjes die meteen ook voelboekjes zijn, zoals deze. Dit knispert en heeft verschillende structuren en vormen en ook een groot succes.

Als ‘echt’ lezen leuk wordt

De volgende soorten boekjes zijn hier in ieder geval een succes:

 • Ons bedritueel boek is De koning van Dick Bruna. Het is een kort verhaaltje met hele duidelijke plaatjes. Daarnaast is het een rijmend verhaal en rijm / versjes leren baby’s hoe taal en woorden werken.
 • Een groot succes hier in huis is het Babydieren Kijk en Voel boek. Op iedere pagina is wat te voelen, het is mooi getekend en er zijn verschillende dieren te benoemen. Dit boek heeft M (of ik?) al duizend keer gelezen en door het steeds weer benoemen van bijvoorbeeld de leeuw en er geluid bij te maken, maakt hij het geluid ook. Hij pikt er dus zeker wat van op. Van dit boek zijn verschillende versies gemaakt, bijvoorbeeld Bosdieren, Boerderijdieren en Dieren onder water.
 • Zeker in rond de 4 – 7 maanden vond M ‘Mijn eerste boerderij‘ een leuk boekje. Verschillende boerderij dieren en dingen (tractor, vogelverschrikker) worden afgebeeld (per pagina 1) en er is wat te voelen. Wel moet ik zeggen dat niet alle pagina’s even ‘leuk’ zijn, de vogelverschrikker is bijvoorbeeld van glitterpapier maar dat voel je niet. En ik heb gemerkt dat er meer van dat soort boekjes zijn, zie hieronder. Voordeel is wel dat er 1 object per pagina wordt afgebeeld en daardoor dus misschien makkelijker te verwerken voor je baby.
 • Verder hebben we hier in Vancouver inmiddels wat boekjes gevonden die M leuk vindt, die zal ik niet linken want deze zijn in Nederland niet verkrijgbaar. Het leukste vindt hij het als er wat te doen is in het boekje, verschillende stoffen, kleuren, structuren, vormen, gaten, etc. Dat raad ik dan ook aan als je op zoek bent naar leuke boeken gedurende het eerste jaar.
boekjes voorlezen aan je baby
Babydieren kijk en voel

Ook hebben we een paar boekjes die toch een minder succes zijn, allemaal uit dezelfde reeks. Het zijn ‘Baby voelboek’: Eerste woordjes en Toet, we gaan. Dit zijn de twee varianten die wij hebben en eerlijk gezegd vind ik het ‘voelen’ vrij matig. Ik raad deze serie dus niet per sé aan. Aanvulling 12 april 2021: Inmiddels is M 15 maanden oud en worden deze boekjes meer en meer een succes. Nu gaat het niet zozeer meer om het voelen maar om het herkennen van wat er op de plaatjes staat, zoals de auto, een eend, een vliegtuig. Mocht je zo’n boekje cadeau willen geven of zelf willen kopen zou ik dat dus doen als de baby rond 1 jaar oud is.

Vindt jouw baby boekjes leuk? En heb jij nog andere tips voor leuke boeken voor het eerste jaar?


We hebben al onze boekjes zelf gekocht of cadeau gekregen. Wel bevat dit artikel affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.