Verzorging

Gastblog: waarom babymassage goed is voor je baby én voor jou

Lisanne heeft met de komst van haar eerste kindje een cursus babymassage gedaan. Maar, waarom babymassage en wat is het eigenlijk precies? Lisanne vertelt het je allemaal in de gastblog.


Babymassage: want aanraken is gezond! 

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat aanraken, net als eten en drinken, tot de eerste levensbehoeften behoort. Babymassage is een ideale manier om je baby op een liefdevolle manier en met oprechte aandacht aan te raken. Het vergroot het gevoel van welzijn en geborgenheid van je kindje wat de ontwikkeling op alle fronten (lichamelijk, emotioneel, cognitief en sociaal) stimuleert en waardoor ook de band met je baby wordt versterkt.

Toen ik zwanger was van mij eerste kindje zat ik in een zwangerschapsgymgroepje (ook wel pufclub genoemd). Zes moeders die allemaal tegelijkertijd zouden bevallen. Voor de meesten ons eerste kindje voor sommige moeders een tweede kindje. Het was zo gezellig dat we afspraken dat we na de bevalling nog iets samen met elkaar zouden gaan doen. Iemand van het clubje had contact met een mevrouw die graag coach wilde worden in geven van babymassages. Zij is een professioneel coach bij Vakgroep Shantalamassage Docenten

Noem mijn een nuchtere Drenth, maar ik wist niet zo goed wat ik me bij babymassage moest voorstellen. Ik was al blij dat ik mijn baby veilig vast kon houden. Laat staan dat ik hem kon masseren. Maar onder het mom we gaan iets leuks met elkaar doen. Ging ik, lichtelijk sceptisch, mee. 

Wat is babymassage eigenlijk?

Babymassage is een ontspannen, liefdevolle massage voor je baby en zorgt voor een hechte band tussen jou en je baby. Het heeft een positieve werking bij onrustige, gevoelige baby’s die veel huilen, darmkrampjes hebben of zichzelf overstrekken.

Wat zijn de effecten van babymassage?

Ten eerste is een babymassage rustgevend voor ouder en kind. Het is een momentje van jullie samen. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen.

  • Het geeft inzicht in de lichaamstaal van je baby.
  • Het bevordert de nachtrust van je baby (zeer belangrijk).
  • Het voert afvalstoffen (beter) af. 
  • Het werkt positief op de spijsvertering.
  • Het stimuleert de bloedsomloop van je baby.
  • Het bevordert de motoriek.
  • Het biedt rust en ontspanning.
  • Het geeft geborgenheid en vertrouwen.

Babymassage is geschikt voor alle volwassenen met een baby tussen de 6 weken en ongeveer 9 maanden (kruiptijd). 

Wanneer kan ik mijn baby beter niet masseren?

Hoewel er veel voordelen zijn en het fantastisch klinkt om een intiem momentje met je baby te hebben zijn er wel een aantal contra indicatie wanneer het niet veilig is om je kindje te masseren.

Let op:

  • Wanneer je kindje griep heeft of het RS virus
  • Verhoging of koorts 
  • De eerste 48 uur na een vaccinatie
  • Ernstige vaatziekten
  • Hartklachten
  • Hoge bloeddruk
  • Open wonden of huidirritaties
  • Herstelperiode na een operatie
  • Antibiotica of ontstekingsremmers
  • Heupafwijking

*Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of specialist.

waarom baby massage

Wat vond ik van de cursus babymassage?

Ik ben niet het type: ‘yoga er wat op los’ en babymassage klonk voor mij al gauw zweverig. Maar dat was het helemaal niet. Omdat het mijn eerste baby was, was het een mooie periode om mijn baby beter te leren kennen. Het is een momentje samen met je baby en met vriendinnen (en hun baby’s). De cursus duurde 6 weken en onder begeleiding van een ervaren coach leer je je baby masseren volgens een stappenplan. Matjes, olie en andere benodigdheden waren allemaal aanwezig. Stap voor stap leer je ieder deel van het lichaam van de baby masseren. Ik ervaarde vooral dat het goed was voor de binding met je kind. Het was echt rustgevend, geen enkele baby huilde tijdens de sessies. Je wordt je bewust van het babylijfje onder je en hebt echt tijd met je baby samen. Je wordt handiger naarmate de cursus vordert. Je leert hoe je je baby kunt kalmeren bij pijn bijvoorbeeld. Ik vond een cursus babymassage erg waardevol om te doen. Ook was er een pauze om even te genieten van een kopje thee met je vriendinnen, dit zorgde voor een wekelijks uitje die je even uit de sleur van thuis houdt.

Gebruik je de ervaring nu nog wel eens?

Ik vond het zelfs jammer dat ik bij mijn tweede en derde kindje niet de tijd heb genomen om aan babymassage te doen. Het paste voor mijn idee niet in het strakke schema thuis. Maar ik heb wel waardevolle lessen bijvoorbeeld bij krampjes eruit gehaald en toegepast bij baby 2 en 3. Bepaalde houdingen en druktechnieken die echt verlichting geven bij darmkrampjes. Kortom ik kan iedere moeder een cursus babymassage aanraden! Google even om te kijken of er een coach bij jou in de buurt zit en meld je aan voor een cursus! 


Wie ben ik?
Ik ben Lisanne, mama van drie kindjes (2015, 2017 en 2020). Sinds de coronaperiode ben ik gaan bloggen op Gezin met vijf. Op mijn website neem ik je mee in mijn iet wat chaotische leventje over het ouderschap. Ik wil het ouderschap graag normaliseren en laten inzien dat eigenlijk iedereen maar wat doet en er geen goed of fout is. Op mijn blog vind je recepten, tips over dagjes weg (veelal in het mooie Drenthe), tips over het huishouden en vooral veel opvoedblogs. Ik heb wekelijks contact met professionals en krijg vaak gastblogs over onderwerpen aangereikt. Voor iedereen is er iets te vinden op mijn site. Verder probeer ik nog 28 uur te werken naast het (op)voeden van mijn drie kinderen. Ik ben gelukkig getrouwd en woon samen met mijn man op een boerderij in Drenthe. Kom je mijn blog ook eens bezoeken? Of kijk lekker achter de schermen mee op Instagram.

waarom babymassage
Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.