Verzorging

Waarmee bescherm je je baby tegen de zon?

Als de zon schijnt worden we allemaal altijd weer een stukje vrolijker. Eerder schreef ik al hoe je je baby kunt beschermen in de zon. Maar, waarmee bescherm je je baby tegen de zon? Welke producten zijn handig? Denk daarbij aan het insmeren, een hoedje en bijvoorbeeld kleding. Maar ook in de vorm van autoschermen of tentjes die je baby buiten beschermen. Welke producten handig en/of fijn zijn lees je hier.

Zonnebril

Een zonnebril is echt heel erg belangrijk voor je baby. De ogen zijn nog heel erg kwetsbaar en kunnen de weerkaatsing van zon niet verwerken. Het is dus slim om meteen al een fijne zonnebril (met UV wering) te kopen voor je baby. Wij hebben er meteen eentje gekocht die je echt om het hoofd heen vast kunt maken, zoals deze. Kleine baby’s hebben nog een te kleine neus om de zonnebril goed te ondersteunen dus dan is het wel fijn als je hem kunt vastmaken en je niet continu de zonnebril opnieuw op hoeft te zetten. Je kunt ook gaan voor een iets stijlvollere variant zoals deze.

Hoedje

Ik zet bij M eigenlijk standaard een hoedje op als de zon schijnt. Gezien baby’s nog niet zoveel haar hebben om de hoofdhuid te beschermen en je die huid niet kan insmeren is een hoedje dé manier om het hoofd te beschermen tegen de zon. Daarnaast helpt het ook om de ogen te beschermen. Er zijn verschillende varianten waar je voor kunt gaan zoals een vissershoedje met UV bescherming of bijvoorbeeld een hoedje/pet met flap in de nek ook met UV bescherming.

Beschermende kleding

Zeker als je een dagje naar het strand gaat of naar een zwembad of iets dergelijks is het handig om je baby zonwerende kleding aan te trekken. Natuurlijk moet je ze daarnaast ook gewoon goed insmeren maar door die kleding is in ieder geval het grootste deel van het lijf beschermd. Er zijn natuurlijk talloze leuke pakjes te vinden, kijk bijvoorbeeld eens naar deze van de Hema of deze van Ducksday (in verschillende kleuren te krijgen).

Zonnebrand

Smeren, smeren, smeren. Al helemaal bij baby’s en kinderen, die huid is nog veel kwetsbaarder. Dus insmeren tegen de zon is heel belangrijk. Zoals ik eerder al schreef is het advies (van o.a. het KWF) om iedere 2 uur in te smeren. En minimaal met factor 30. Je zou denken dat factor 50 een must is voor baby’s maar nu schijnt er tussen factor 30 en 50 niet eens zoveel verschil te zitten. Factor 30 zou voor 97% beschermen en factor 50 voor 98%. Factor 50 lijkt me daarmee een psychologisch dingetje, dat je het gevoel hebt goed te smeren en daarmee misschien zelfs wel minder gaat smeren…?

Kijk goed naar de ingrediënten van de zonnebrand. Zo is parfum een grote oorzaken van huidirritaties. Het KWF raadt geen specifieke zonnebrand heel erg aan of af. Wel zijn er een aantal merken die zich inzetten voor het KWF en speciale baby/kinderzonnebrand maken, dat zijn Ladival, Naïf en Solat baby (eigen merk van Kruidvat). Wat ik zelf ook een fijne bron van informatie vind is Sproetonline, zij geeft als huidtherapeute haar ongezouten en eerlijke mening over allerlei huidproducten. Zo ook over producten voor baby’s en dus ook over zonnebrand voor baby’s. Zo raadt ze bijvoorbeeld biodermal zonnebrandmelk voor het lichaam en zonnebrandcrème voor het gezicht aan. En ook die van Mustela en Derma komen volgens haar goed uit de bus. Je kunt haar Instagram ook volgen, daar komen heel veel producten voorbij inclusief haar advies m.b.t. producten.

Autoschermen

Wist je dat je je baby in de auto ook moet beschermen tegen de zon? De meeste UV-b stralen, die verbranding veroorzaken, worden tegengehouden. Maar de UV-a stralen, die huidveroudering teweeg brengen, komen er wel doorheen. Soms zijn auto’s voorzien van UV-werend glas maar mocht dat nou niet zo zijn in jouw geval, bescherm je baby dan ook in de auto door de ramen te bedekken. Daar heb je hele handige schermen voor die eenvoudig te installeren zijn, bijvoorbeeld deze of deze gezelligerds met dinosaurusprintje (heeft je baby nog wat om naar te kijken).

Tentje

Niets fijner dan op een mooie dag lekker naar het strand, in de tuin of in het park. Om schaduw te creëren kun je een tentje meenemen dat je heel makkelijk kunt opzetten. Zo heb je een veilig, zonvrij, plekje voor je baby. En mocht je een baby hebben die overal wel slaapt is dit ook een ideale plek voor een lekker dutje. Je hebt verschillende soorten tentjes zoals deze tent inclusief zwembadje zodat je baby veilig uit de zon in water (of zand) kan spelen of deze van Deryan.

Kinderwagendoek

Wat je vaak ziet gebeuren is dat men een hydrofiele doek over de kinderwagen of maxi-cosi heen legt om de baby te beschermen tegen de zon. Zoals Stichting Veilig Kind ook aangeeft is dit echter heel erg gevaarlijk, de temperatuur kan met zo’n 7 graden stijgen. Oververhitting ligt dan echt al snel op de loer. Gebruik liever een doek die hiervoor gemaakt is en die voldoende ventileert, zoals die van Dooky. Ook zijn er (universele) parasols die je op de kinderwagen kunt zetten om zo je baby te beschermen tegen de zon.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.