Ontwikkeling

Voordelen van spelen voor de spiegel met je baby

Er zijn veel verschillende manieren om je baby te ondersteunen in de ontwikkeling. Eén manier is om te spelen met een spiegel. Dat helpt niet alleen in de ontwikkeling maar je baby vindt het waarschijnlijk ook nog hartstikke leuk en interessant. Win win. Hieronder lees je de voordelen van spelen voor de spiegel met je baby plus een aantal spelletjes die je kunt doen.

Waarom spelen met een spiegel

Je zult zien dat je baby een spiegel reuze interessant vindt. En er zijn ook een aantal voordelen van spelen voor de spiegel met je baby.

Zijn eigen lichaam leren kennen

In de spiegel kan je baby zichzelf van top tot teen zien (mits het een lange spiegel is natuurlijk). Vanaf 12 maanden kunnen ze gaan snappen dat ze zichzelf zien en zichzelf dus herkennen in de spiegel. Dan kunnen ze dus hun eigen reflectie, bewegingen en lichaamstaal zien en gaan begrijpen. Maar ook voor baby’s tot 12 maanden is het al goed om in de reflectie de beweging te zien, al snapt hij nog niet dat hij dat zelf is.

Motorische ontwikkeling

Wat er gebeurt in het spiegelbeeld is natuurlijk heel interessant, want wie is die andere baby? Deze interesse kun je handig gebruiken bij bijvoorbeeld tummy time, leg je baby op een kleedje voor een spiegel en hij zal zeker zijn best doen om zijn hoofd op te richten en te kijken wie dat in de spiegel is.

Of als je baby al kan zitten, leg wat speeltjes tussen hem en de spiegel. De reflectie heeft natuurlijk interesse in hetzelfde speeltje en dat stimuleert je baby zich te gaan bewegen richting dat speeltje.

Hersenontwikkeling

Een positieve stimulatie is goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Dus als jij samen met je baby voor de spiegel gaat staan zal hij het spiegelbeeld zien van een moeder en kind die plezier hebben, knuffelen, kletsen. Dus ook als hij nog niet snapt dat jullie dat zelf zijn. Dit levert positieve emoties op en dat is alleen maar goed voor de ontwikkeling van je baby.

Sociale ontwikkeling

Tot je baby 12 maanden is (en misschien wel later) denkt hij dat die baby in de spiegel iemand anders is, hij herkent zichzelf nog niet. En dat is eigenlijk heel goed voor de sociale ontwikkeling. Je baby gaat misschien wel die andere baby aanraken in de spiegel. En als jouw baby lacht, lacht die ander terug, hoe gezellig is dat?

Tip: om te checken of je baby snapt dat hij zichzelf in de spiegel ziet of denkt dat het een andere baby is kun je met bijvoorbeeld lippenstift of wat crème een stip op zijn neus zetten. Raakt hij zijn eigen neus aan, dan snapt hij dat hij zelf het spiegelbeeld is. Gaat hij nog naar de spiegel, dan denkt hij dat die baby in de spiegel een ander is.

voordelen spelen voor de spiegel met je baby 1
Baby speelt voor de spiegel

Vanaf wanneer is een spiegel leuk voor je baby?

Eigenlijk kun je al vrij snel met een spiegel gaan spelen. De dagelijkse tummy time kun je al met behulp van een spiegel gaan doen. Daarnaast kan een spiegel ook helpen bij het leren omrollen.

En een spiegel blijft ook leuk. M is nu 16 maanden en vindt het nog steeds fantastisch om voor de spiegel voor zichzelf te gaan zitten klappen.

Hoe kun je spelen met een spiegel?

Er zijn talloze manieren te bedenken om met een spiegel te spelen. Hieronder een aantal voorbeelden:

Lichaamsdelen benoemen

Dit is mijn neus en dit is jouw neus. Jij hebt twee oren en ik heb twee oren. Etc., etc., etc. Dit helpt je baby meteen bij het leren kennen van zijn eigen lijf. Als je dit vaker doet zul je merken dat je baby zelf zijn lichaamsdelen gaat aanwijzen.

Leg je baby op zijn buik voor de spiegel

Ik noemde het al eerder, een spiegel is een ideaal hulpmiddel bij tummy time. En zeker gezien de meeste baby’s hier niet per sé fan van zijn is een spiegel een handig middel om ze af te leiden. Zet simpelweg een spiegel op de grond voor je baby neer en hij zal zeker willen kijken naar die andere baby in de spiegel en dus zijn best gaan doen om zijn lichaam op te richten en zijn hoofd omhoog te houden.

Dit kun je natuurlijk ook doen als je baby aan het leren omrollen is, zet de spiegel aan de zijkant bij je baby zijn hoofd en dan richting de achterkant van het hoofd zodat er een reden is om te gaan omrollen.

Liedjes zingen voor de spiegel

Liedjes als ‘Klap eens in je handjes’ of ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ zijn altijd leuk en zijn ook nog eens goed voor het begrijp van lichaamsdelen. Maar zing en doe ze ook eens samen voor de spiegel. Dan ziet je baby niet alleen jou het doen maar ook jouw spiegelbeeld en uiteindelijk het zijne.

Gekke bekken trekken

Ga met je baby voor de spiegel zitten of staan en ga gekke bekken trekken. Baby’s doen je graag na en door dit voor de spiegel te doen zul je zien dat je baby na verloop van tijd ook naar zichzelf gekke bekken gaat trekken.

Toch handig, dat één item dat ieder huis wel heeft zoveel goeds kan doen voor je baby en zijn ontwikkeling. Nog even een kleine noot, en wellicht overbodig om te zeggen: blijf altijd bij je baby als hij met een spiegel speelt. Spiegels kunnen nu eenmaal breken en je wil geen glasscherven bij je baby in de buurt hebben.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.