Voeding

Voedingsschema voor een baby van 8 maanden

Waar we eerst nog vooral ‘oefenhapjes‘ gaven zijn we nu toch echt wel op een punt gekomen dat het echte maaltijden moeten worden. Hij krijgt nog steeds wat hij ook bij 7 maanden kreeg maar dat hebben we alweer uitgebreid. Ook is het meerendeel nu echt wel volgens de Rapley methode. In dit artikel lees je hoe het voedingsschema voor een baby van 8 maanden eruit ziet.

Wat kun je te eten geven aan een baby van 8 maanden?

Een baby van 8 maanden krijgt ook nog borstvoeding of kunstvoeding, hoe dat schema eruit ziet lees je in ‘dagschema voor een baby van 8 maanden‘. Maar naast die voeding kun je al starten met ‘vast’ voedsel. Wat onze baby bij 8 maanden allemaal at lees je hier:

‘Butternut squash’ (flespompoen). Dit heb ik vooralsnog vooral gekookt aangeboden in reepjes. Ook een keer uit de oven, al deden ze er erg lang over om gaar te worden.

Aubergine. Uit de oven, in reepjes. Dat was nog niet echt een succes. Ik denk dat de ‘pitjes’ die erin zitten en het draderige ervan hem verraste. Proberen we later nog een keer 🙂

Spruitjes. Ook nog niet echt een succes. Ik had ze in de oven gedaan maar ze waren denk ik nog niet zacht genoeg geworden.

Griekse yoghurt. Een lepel of 2. En daar roer ik soms wat 100% pindakaas erdoor.

Courgette. Uit de oven en in platte reepjes gesneden.

Gepofte knoflook. Ik had een groente schaal in de oven gemaakt, met o.a. knoflook. Dus ik heb hem de volgende dag een heel klein stukje gegeven, hij leek het wel lekker te vinden.

Peer. In reepjes.

Appel. Uit de oven of gekookt. Die laatste vindt hij makkelijker te eten dan uit de oven.

Rijst. Ik ben begonnen met witte basmati rijst, die ik helemaal zacht laat koken en vervolgens een klein beetje plet met een vork. Zo kunnen de rijstkorrels niet in z’n keelgat schieten.

Frambozen. Wordt wel een troep maar vindt hij erg lekker.

Combinaties

Soms krijgt hij een bordje met losse ingrediënten, dus bijvoorbeeld reepjes tomaat en reepjes ei. Of wat zoete aardappel en reepjes courgette. Maar, ik probeer ook steeds meer te combineren zodat het ‘echte’ maaltijden worden, bijvoorbeeld:

Pasta met een beetje olie erover zodat het niet te droog is

Pasta met gepureerde doperwt of geprakte tomaat erdoor

Rijst met gepureerde wortel en pompoen erdoor

Rijst met fijngemalen kip en tomaat erdoor

Het voelt soms alsof het nog lang niet gevarieerd genoeg is maar we breiden gewoon steeds verder uit en dan komt dat vanzelf wel. Vooralsnog lijkt hij nog steeds bijna alles lekker te vinden.

Ook zou hij volgens het voedingscentrum nu een fles moeten laten vallen en vervangen voor een ‘maaltijd’. Maar op dit moment gaan al die flessen (4 op een dag) er nog veel te goed in en maakt hij weinig aanstalten een fles te laten staan. Hoe dat verloopt lees je later 😉
Inmiddels is het gelukt hoor, we zijn over van 4 naar 3 flessen.

Wat krijgt jouw baby van 8 maanden te eten? En hoe gaat dat?

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.