Reizen

Vliegen met een dreumes

In Juni 2020 zijn we met een baby van 5 maanden naar Vancouver, Canda gevlogen. Daar gingen we een jaar wonen. En nu zijn we terug met een dreumes van inmiddels 1,5 jaar oud. En vliegen met een baby / dreumes is toch echt wel even anders dan vliegen zonder. Hoewel veel tips overeenkomen is vliegen met een dreumes toch net even andere koek dan vliegen met een baby. Een dreumes krijgt mee wat er om hem heen gebeurt, wil rondlopen / kruipen, overal aan zitten, bewegen als het even niet kan, niet slapen als het eigenlijk wel de bedoeling is, etc. Best hard werken dus :). In dit artikel lees je mijn tips voor vliegen met een dreumes.

Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. En ik hou er altijd wel van om goed voorbereid te zijn 😉 Dus ook nu. Ik was voor onze dreumes M, beter voorbereid op de vlucht dan voor mezelf. Er zijn een paar handige dingen die je kunt voorbereiden voorafgaand aan je vlucht.

Boeken van de vlucht

Als je je vlucht gaat boeken zijn er een paar dingen waar je rekening mee kunt houden.

  • Vertrektijd. Een nachtvlucht kan prettig zijn, dan heb je de grootste kans dat je dreumes lekker (lang) gaat slapen.
  • Eigen stoel voor je dreumes. Wij hadden nu geen extra stoel geboekt voor M omdat dit al snel honderden euro’s duurder werd. En, tot 2 jaar oud mag een kind op schoot bij één van de ouders. Maar het kan wel fijn zijn om je dreumes wel een eigen stoel te geven, als dat een beetje rendabel is.
  • Plaatsen kiezen. Bij de meeste maatschappijen kun je voor een extra bijdrage een stoel in het vliegtuig kiezen. Zo hebben wij gekozen voor stoelen die bij een schot zaten zodat we best veel extra beenruimte hadden. Echt ideaal want zo kon M voor ons op de grond staan en lekker spelen. En als je mazzel hebt slaapt je dreumes lekker op de grond voor je (wij hadden die mazzel niet) 😉
  • Je kunt een kinderwagen meestal gratis inchecken maar dubbel check dit even bij de betreffende maatschappij. Wij hebben onze kinderwagen in een Stokke Prampack gedaan om hem zo goed te kunnen vervoeren. Wel even een investering maar dan zorg je wel dat je kinderwagen heel aankomt op de bestemming.
    Mocht je nou geen zin hebben om je hele kinderwagen mee te nemen kun je voor de vakantie ook een buggy meenemen, die kun je vaak tot aan de gate meenemen. En dat is wel zo lekker, anders moet je je kind het hele vliegveld over dragen.

Entertainment

  • Ik las op verschillende plekken de tip om wat wat nieuw speelgoed mee te nemen. Op die manier heb je even een fijne manier om je kind te entertainen en is de kans groot dat dat moment ook langer duurt dan als je ‘bekend’ speelgoed meeneemt.
  • Nog een goede tip is om het (nieuwe) speelgoed in te pakken. Zo is er nóg een extra iets te doen. En afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je er dan ook een leuk momentje van maken. In M z’n geval heeft dat nog niet zoveel zin (die snapt het principe van een cadeautje nog niet) maar die vond het wel leuk om dat inpakpapier ervan af te trekken.
  • Je kunt natuurlijk ook een iPad volzetten met de favoriete serie van je dreumes. Nu moet ik eerlijk bekennen dat M nog geen TV kijkt maar we wel wat Peppa Pig op een iPad hadden gezet, voor de zekerheid. Dat hebben we niet gebruikt. Wel hebben we hem even kunnen vermaken met het filmpje van Bluey, van KLM, dit staat op hun ‘inflight entertainment system’.
    Ik las ook ergens de tip over de app ‘Bolt’, waarmee je ieder YouTube filmpje kunt downloaden voorafgaand aan de vlucht. Nu kon ik zelf die app niet vinden maar dat kan goed te maken hebben met mijn locatie (Vancouver op dat moment).

Voeding

M krijgt nog 1 fles per dag, voordat hij ’s avonds gaat slapen. Ik had een poedertoren gevuld met wat kunstvoeding en daarnaast ook 1 compartimenten met fijngemalen havermout. Als M niet goed heeft gegeten overdag doe ik dit nog weleens in zijn fles zodat hij in ieder geval een gevulde maag heeft. En gezien je niet weet hoe het eten gaat op een vlucht vond ik het wel prettig dit mee te hebben. Just to be sure 🙂

Daarnaast had ik ook wat pasta met pindasaus gemaakt (pindasaus was niet meer dan 100% pindakaas mengen met olijfolie). Dat vind hij altijd heel erg lekker en pasta vult ook lekker.

Ik had voorafgaand aan de vlucht 3 sandwiches gemaakt voor M, allemaal met pindakaas of pompoenpitboter. Liever een boterham te veel dan te weinig. Als je ook brood meeneemt, beleg dit dan met iets plakkerigst zoals pindakaas. Dat geeft het minste rommel.

Zorg dat je voldoende snacks bij je hebt. Babykoekjes, fruit, makkelijke groenten, wat je dreumes maar lekker vindt. Op die manier heb je ‘wat te knagen’ voor de onrustige momenten maar kun je ook je normale voedingsschema (met fruit en snackmoment) zoveel mogelijk aanhouden. Ik had wat crackers en koekjes bij me, een bakje bosbessen en wat doperwten.

Drinken

Neem een drinkbeker met rietje mee zodat je dreumes lekker zelf kan drinken zonder dat de inhoud van de beker op de vloer ligt.

Slapen

Dat je dreumes lekker gaat slapen zou natuurlijk mooi zijn, al weet je dat natuurlijk niet zeker van tevoren. Wel kun je wat dingen doen / voorbereiden om de kans in ieder geval te vergroten. Zorg dat je bijvoorbeeld de dingen waarmee je dreumes normaal slaapt nu bij je hebt in de handbagage, denk aan een speen, een knuffel, een knuffeldoekje, eventueel een slaapzak en witte ruis. Dan kun je proberen een zo optimaal mogelijke setting te creëren voor je dreumes om lekker te slapen.

Tijdens de vlucht zelf, hoe ging het bij ons?

Hoewel je bovenstaande dingen kunt doen om je vlucht voor te bereiden en te hopen dat alles zo comfortabel mogelijk verloopt, is het natuurlijk geen garantie. Hieronder lees je hoe het ons die dag verging.

Reizen naar het vliegveld

Gelukkig hadden we vrienden met een auto die ons naar het vliegveld wilden brengen. Toch fijner om in ‘eigen’ vervoer te gaan dan afhankelijk te zijn van een taxi die wel of niet op tijd komt, genoeg ruimte heeft, etc. Onze vrienden hebben ons tot de douane weg gebracht, dat was heel fijn want dan heb je toch ook even een extra handje. En ook nog gezellig 🙂

Wij hadden nu een vlucht midden op de dag (om 13:30) waardoor de dutjes overdag al niet echt lekker lukten. We moesten al vroeg op het vliegveld zijn wat betekende dat het ochtenddutje al in het water viel. Wel waren we om 11:00 ongeveer door de douane en konden we M volgens zijn normale schema laten lunchen. Ik heb hem daarna even in de draagzak laten slapen zodat hij in ieder geval even wat zou slapen. Met alle prikkels op het vliegveld werd het een dutje van 20 minuten. Maar, iets is beter dan niets.

Plaats in het vliegtuig

Voorafgaand aan de vlucht hadden we twee stoelen geboekt met beenruimte voor ons. We zaten achter een schot. Dit was echt heel fijn want zodra het teken ‘stoelriemen vast’ uit ging konden we M gewoon lekker op de grond zetten met wat speelgoed.

Omdat het vliegtuig niet vol zat kwam een stewardess ons vragen of we misschien onze plek wilden inruilen voor een rij van 4 stoelen. Hier hebben we natuurlijk wel even over nagedacht, omdat we dan 2 stoelen extra zouden hebben. Maar, omdat we juist die fijne plek hadden met ruimte voor M om te bewegen en je dat op een normale rij niet hebt, hebben we gekozen te blijven zitten waar we zaten. We gingen er al een beetje vanuit dat er niet veel geslapen zou worden dus dan is meer bewegingsruimte wel zo lekker. Want stil zitten doet een dreumes niet en zeker een die net leert lopen niet.

Slapen

We hebben geprobeerd hem te laten slapen tijdens de vlucht, op mijn schoot. We deden daarvoor de raampjes dicht en gaven hem een speen en z’n knuffeldoekje. Hij heeft toen een half uurtje geslapen en werd gewekt door rondrennende kinderen. Niet ideaal maar goed, ook dat hoort erbij. We merkten dat hij tijdens de vlucht wel redelijk zijn wakkertijd aanhield, dat betekende dus dat hij gewoon weer 4 uur wakker was na dat dutje. En na die 4 uur heb ik hem weer geprobeerd te laten slapen op schoot maar dat was deze keer geen succes. Het werd een soort worsteling omdat hij z’n draai niet kon vinden en ook de afleiding om hem heen was te groot. Dus heb ik hem in de draagzak gehangen en ben op een zo donker mogelijk plekje met wat ruimte (bij de wc’s) gaan staan om hem in slaap te wiegen. En toen hij eenmaal sliep duurde dat ook slechts een half uurtje, daarna werd hij weer wakker van andere kindjes en geluiden.

Entertainment

Ik had voor M wat nieuw speelgoed meegenomen. O.a. een klein autootje en een nieuw boekje.
M is op dit moment helemaal gefocust op vervoermiddelen, fietsen, vliegtuig, trein, alles is interessant. Dus had ik in Vancouver een boekje gekocht dat ‘Things that go’ heette, vol met alle vervoersmiddelen die je kunt bedenken. Daarbij heb ik ook gekeken dat er in het boekje wat ’te doen’ was, in dit geval waren dat van die schuifjes die je open en dicht schuift of heen en weer zodat de boot bijvoorbeeld kan bewegen. Dit boek bleek een succes en heeft minstens voor een half uur vermaak gezorgd. En het doet het nu ook nog steeds goed.

Hoewel we de iPad vol hadden gezet met Peppa Pig is die er niet aan te pas gekomen. M kijkt nog geen TV en vraagt er dus ook niet naar en het zit ook nog niet in ons systeem om het aan te bieden als vermaak. Wel hebben we even het KLM ‘Bluey’ filmpje aan gezet op ons scherm op het moment dat M eigenlijk wilde slapen maar zijn draai niet kon vinden. Zo kon hij heel even rustig zitten. En wij ook 😉

Het beste entertainment is overigens het vliegtuig zelf. Alles is leuk, de knopjes, de mensen, andere kinderen, rondlopen door de gangpaden. We hebben dan ook eindeloos rondjes gelopen.

Voeding

Het eten liep ook niet helemaal zoals ik verwacht / bedacht had. Ik had wat pasta voor hem gemaakt, wat hij normaliter áltijd eet dus een fijne maagvulling om bij ons te hebben. Dacht ik. Hij moest er niets van hebben. De boterhammen gingen er wel in waardoor ik eigenlijk al veel te snel geen boterham meer over had (volgende keer dus nog meer smeren :)).

Verder had ik wat crackers meegenomen die hij erg lekker vond. En een doosje met bosbessen. Die laatste kunnen natuurlijk voor een enorme zooi zorgen en om dat te voorkomen gaf ik de bosbessen per stuk aan M.

Mijn idee wat betreft het eten was dat ik het vooral belangrijk vond dat hij wat at, dat hoefde tijdens de vlucht niet per sé gezond te zijn. Dus als hij liever crackers wilde dan bessen, prima.

Wat me ook opviel was dat hij de héle tijd honger leek te hebben. Ik merk dat bij mezelf eigenlijk ook altijd maar had daar niet zo bij stil gestaan.

Overige tips voor vliegen met een dreumes

  • Neem voor de zekerheid een draagzak mee in je handbagage. Die kun je altijd inzetten om je dreumes te laten slapen of even tot rust te brengen.
  • Neem meer eten mee dan je denkt nodig te hebben. En dan nóg een beetje meer.
  • En maak je niet druk als je kind alleen maar crackers eet. Gezond en met regelmaat eten komt thuis / op de bestemming wel weer.
  • Stop een schoon setje kleding in je handbagage. Dan heb je in ieder geval schone kleding als er iets gemorst wordt.
  • De temperatuur in een vliegtuig is altijd een beetje gek, het ene moment is het koud en het volgende moment weer te warm. Kleed je dreumes aan met laagjes zodat je makkelijk wat uit en weer aan kunt trekken.
  • Vul de waterfles(sen) van je dreumes voordat je aan boord gaat met water. Je weet niet wanneer je water krijgt en het is fijn om in ieder geval wat te drinken bij de hand te hebben.
  • Houd een (water)fles en een speen bij de hand bij het opstijgen en landen. Mocht jouw dreumes last krijgen van zijn oren kun je hem helpen door hem te laten drinken of op een speen te laten zuigen.
  • Wissel af met je partner zodat je de ‘last’ een beetje kunt verdelen. Je kunt bijvoorbeeld niet makkelijk tegelijk eten. Je kunt de stewardess bijvoorbeeld vragen even 1 bordje te bewaren / warm te houden zodat één van jullie even kan eten en de ander zich bezig houdt met je dreumes. Om dat vervolgens te wisselen. Maar ook wat betreft slapen, het ene dutje bij jou op schoot en de volgende bij je partner in de draagzak bijvoorbeeld.
  • Ga er vooraf vanuit dat je niet gaat slapen, dan kan het alleen maar meevallen 🙂
  • Mocht jouw dreumes het spannend vinden, niet op zijn gemak zijn, de slaap niet kunnen vatten, en (veel) huilen, maak je niet druk om de mensen om je heen. Probeer vooral je dreumes gerust te stellen. Bedenk maar zo, je ziet die mensen toch nooit meer.
Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.