Overige,  Voeding

Het verschil tussen stikken en verslikken

Baby’s stoppen alles in hun mond. Echt álles. En dat kan best spannende situaties opleveren als ze zich erin verslikken. Of nog erger, erin stikken. Ook het beginnen met vaste voeding, en dan vooral met de Rapley methode, kan dan heel spannend zijn. Het is daarom heel fijn om goed voorbereid te zijn zodat je het verschil weet tussen verslikken en daadwerkelijk stikken én te weten wat je moet doen. Hieronder lees je meer over het verschil tussen stikken en verslikken, wat je moet doen en hoe je het kunt helpen voorkomen.

Verschil tussen stikken en verslikken

Hoewel beide situaties heel spannend kunnen zijn is er daadwerkelijk een verschil tussen stikken en verslikken.

Verslikken

Als een baby zich verslikt betekent dat dat er iets voor (of in) de luchtpijp terecht komt, dat er door een flinke hoestbui of het naar voren werken ervan m.b.v. kokhalzen weer uit komt. Je baby kan dan rood worden, kokhalzen, hoesten en gaat er eventueel bij huilen.

Kokhalzen

Kokhalzen is een natuurlijke, beschermende reflex (samentrekking van de achterkant van de keel) om te beschermen tegen verstikking. Je kunt het vergelijken met wat er met je been gebeurt als je net onder je knie een tikje geeft.

Bij jonge baby’s zit dit reflex nog heel erg voor aan de tong en hoe ouder ze worden hoe verder naar achter zoals bij volwassenen. Jonge baby’s moeten nog leren eten; de verschillen in textuur, groottes, samenstellingen. Dat kan ervoor zorgen dat je baby wat vaker moet kokhalzen. Maar eigenlijk kun je dus stellen dat kokhalzen je baby helpt te leren over het gebruiken van zijn mond en het verwerken van eten.

Stikken

Als een baby stikt wordt de luchtpijp daadwerkelijk geblokt en kan er geen adem meer gehaald worden. Je kunt stikken herkennen aan een aantal signalen. Je baby huilt niet, heeft duidelijk moeite met ademhalen, een angstige blik en de kleur van de huid verandert (richting blauw/paars).

Bronnen: Solid Starts, Zorgaanbieders

Eén van de dingen die mij is bijgebleven van de verschillen is een duidelijk verschil in geluid. Als je baby nog geluid kan maken (hoesten, huilen) dan verslikt hij zich. Als je baby stikt kan hij dat geluid niet maken omdat de luchtpijp geblokt is.

Wat moet je doen?

Bij verslikken zorgt het reflex en het hoesten ervoor dat de luchtpijp weer vrij komt. Dat is dus eigenlijk precies wat er moet gebeuren. Moedig je baby aan om te hoesten en het voorwerp naar buiten te werken. Het kan helpen om voor te doen aan je baby hóe je het naar buiten werkt zodat je baby je gaat nadoen. Mocht je het idee hebben dat het verslikken erger wordt en overgaat in stikken, bel meteen 1-1-2.

Heb je het vermoeden dat je baby stikt, bel direct 1-1-2 en pas eerste hulp toe.

Eerste hulp

Heb jij al een EHBO cursus voor baby’s gedaan? EHBO voor baby’s is daadwerkelijk anders dan voor volwassenen, zeker in geval van verslikking/stikken. Ik raad je dan ook aan een baby EHBO cursus te doen. En mocht je dat fijn vinden, kun je een EHBO cursus ook thuis doen. Bijvoorbeeld samen met opa’s, oma’s, tantes, ooms, vrienden, etc. Niet alleen gezellig en handig om het samen met de andere verzorgers van je baby te doen, het kan ook nog voordeliger worden.

Verslikken en stikken voorkomen

Gezien baby’s alles wat ze tegenkomen in hun mond stoppen kun je het risico nooit helemaal wegnemen. En ook starten met vaste voeding kan zorgen voor regelmatig kokhalzen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het risico in ieder geval te verminderen:

  • Zorg dat je baby zich in een veilige omgeving bevindt. Houd losse, kleine voorwerpen buiten handbereik. Gebruik speelgoed dat past bij de leeftijd van je baby.
  • Houd altijd een oogje op je baby.
  • Laat je baby tijden het eten ook nooit alleen. Als je baby stikt hoor je het niet!
  • Kijk goed naar het aanbieden van de juiste grootte als je je baby eten geeft volgens bijvoorbeeld de Rapley methode. Een aantal dingen staat hoog op de lijst van redenen om te verslikken en stikken, denk bijvoorbeeld aan druiven, cherry tomaatjes of knakworsten.

Voeding op de juiste manier, in de juiste grootte aanbieden

Wij zijn zelf al vrij snel overgestapt op de Rapley methode omdat de voordelen daarvan mij erg aanspraken. Maar, dat betekent dus ook dat je hele broccoli roosjes of een hele kipkluif aan je baby geeft. Allemaal leuk en aardig maar ik vond het wel prettig me even in te lezen hoe dit precies werkt en vooral hóe je het eten dan moet aanbieden.

Ik heb zelf enorm veel gehad aan Solid Starts, ik heb die dan ook al vaker genoemd. Het is een website, instagram account en app van een moeder van 3 kinderen waarvan de eerste een hele selectieve eter is geworden. Dit kwam mede door haar manier van eten aanbieden. Op haar website en app staat een hele database van voedingsmiddelen (die nog steeds wordt aangevuld) met daarbij o.a. de voedingswaarde, vanaf wanneer je het mag geven aan je baby en vooral ook hoe je het per leeftijdscategorie moet aanbieden. Als je baby wat ouder wordt kunnen (en willen) ze eten op een andere manier verwerken en kun je het dus ook groter of kleiner geven. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze pagina op hun website.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.