Overige

Verhuizen met een dreumes

We zijn inmiddels een aantal keer verhuisd, toen M nog een baby was en als dreumes. De eerste keer was toen M 5 maanden was, we gingen voor een jaartje naar Vancouver. Toen hij 1,5 jaar was verhuisden we van Vancouver terug naar Amsterdam. En nu (nog geen 2,5 maand na terugkomst in NL) zijn we weer verhuisd naar Breda. We zijn inmiddels dus wel wat gewend maar verhuizen met een dreumes is hard werken! Ik heb inmiddels wat tips verzameld om het voor jou en je dreumes zo prettig mogelijk te maken.

Praktische tips voor jou

Zoals een aantal van jullie (inmiddels) wel weten houd ik er nogal van te weten waar ik aan toe ben en voorbereid te zijn. Zo ook met een verhuizing. Een aantal dingen heeft mij (en dus ons) wel geholpen om het hele ‘verhuizen met een dreumes’ zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.

  • Ga er maar vanuit dat inpakken veel langer duurt als je ook een dreumes in huis hebt. Die heeft namelijk jouw aandacht nodig waardoor je niet altijd ‘even wat dozen kunt vullen’ wanneer je dat in gedachten had. Daarnaast hebben ze ook het talent om alles wat jij nét hebt ingepakt weer uit te pakken. Neem dus wat meer tijd voor het inpakken dan je normaliter zou doen. En daarnaast kan het handig zijn om het inpakken vooral te plannen op de dagen dat je dreumes naar de opvang is of als je bijvoorbeeld een oppas kunt regelen.
  • Maak een paar belangrijke tassen. Stop daar alles in wat je dreumes nodig heeft om in het nieuwe huis zich meteen zo mogelijk thuis te voelen. Denk dan bijvoorbeeld aan:
    • zijn bed met beddengoed, slaapzak, spenen, eventuele slaapknuffels, etc. Neem dit ongewassen mee voor de eerste dutjes of nacht(en) zodat je dreumes de geur herkent.
    • speelgoed bij aankomst in het nieuwe huis. Als er al wat bekende spulletjes staan bij aankomst is dat fijn voor je dreumes.
    • last but not least, denk ook aan een tasje voor onderweg met wat snacks en zijn lievelingsknuffel en wat speelgoed plus het eten voor de eerste maaltijden in het nieuwe huis.
  • Zorg dat je deze tassen als laatste in de auto/verhuiswagen stopt of bij je houdt. Op die manier heb je ze meteen voorhanden als nodig en hoef je niet te zoeken tussen de vele dozen en andere tassen.
  • Bedenk vooraf wat er in het oude huis nog moet gebeuren om het netjes achter te laten. En houd dan ook rekening met het feit dat er altijd 1 iemand (liefst een ouder gezien de toch al spannende situatie) bij de dreumes is. Je bent dus iets minder flexibel in nog even schoonmaken, nog even gaatjes in muren vullen, etc.
  • Dreumesen (baby’s en ook oudere kinderen) pikken jouw mood feilloos op. Houd daar rekening mee, ook in de aanloop naar de verhuizing. Als je dreumes denkt/ziet/voelt dat het voor jou oké is, is het dat voor hem ook veel sneller.
  • Houd ook vast rekening met wat slechtere slaap van je dreumes de eerste nachten. Het is nogal wat, zo’n nieuw huis, nieuwe kamer, nieuwe geuren en prikkels. Dit kan invloed hebben op de slaap.
  • Als het mogelijk is, zorg voor hulptroepen. Niets fijner dan wat helpende handen van familie en/of vrienden of zelfs een verhuisbedrijf.
verhuizen met een dreumes

Voor de dreumes zelf

Bereid hem voor op het vertrek. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

  • koop een boekje (passend bij de leeftijd) over verhuizen. Wij hebben Bobbi gaat verhuizen gekocht en dat was (en is nog steeds) echt een dikke hit. M was 21 maanden toen we gingen verhuizen en vind het heel leuk om dit boek te lezen en pakt hem zelf uit de kast. Je kunt aan de hand van zo’n boekje ook wat meer vertellen over jullie eigen verhuizing als de tijd daar is.
  • vertel hem er dus over en betrek hem erbij. Maar bedenk wel dat een dreumes geen besef van tijd heeft en het dus geen zin heeft om maanden vooraf al te beginnen met het aankondigen van de verhuizing. Als je ook een boekje hebt gekocht, gebruik dan de woorden en eventuele zinnen die in dat boek ook gebruikt worden. Zo maakt je dreumes een linkje tussen wat hij al zo vaak gezien/gehoord heeft en hetgeen jij hem vertelt.
  • laat hem zelf wat spulletjes inpakken als hij dat al kan. Laat hem eventueel een verhuisdoos mooi versieren zodat hij na de verhuizing, bij aankomst in het nieuwe huis, zijn eigen doos herkent. Zo wordt hij onderdeel van de situatie.
  • als je dreumes nog niet zover is dat hij dat snapt (in ons geval), kun je er ook voor kiezen om zijn kamer en speelgoed in huis zo lang mogelijk te laten zoals hij is. M heeft snel door dat er wat staat te gebeuren en dat merk je dan meteen (huilen, hangerig). Wij hebben er dus voor gekozen om alle zichtbare spullen in zijn kamer pas op het laatste moment (na het laatste dutje) in te pakken. Op die manier had hij gewoon zijn eigen kamer, met eigen spulletjes tot aan het verhuismoment.
  • ga vast eens kijken in het nieuwe huis met je dreumes als dat mogelijk is. Op die manier herkent je dreumes het huis al een beetje tegen de tijd dat je gaat verhuizen.
  • laat je dreumes afscheid nemen van het oude huis en omgeving en praat daarover. Als je hem voor de laatste keer naar de opvang brengt, maak daar dan een momentje van (als je dreumes al zover is dat hij dat snapt). Neem afscheid van het oude huis bij vertrek “dag huis, dank je wel, het was fijn hier”.
  • Kijk of je het daadwerkelijke verhuizen zo kunt plannen dat je rekening kunt houden met het schema van je dreumes. Ga bijvoorbeeld na een dutje de auto in of tijdens het dutje (als jouw dreumes een auto slaper is).

Voor de dreumes na aankomst in het nieuwe huis.

  • Pak samen wat spulletjes uit, bijvoorbeeld de knuffels op zijn kamer. Zodat hij heeft geholpen bij het ‘eigen’ maken.
  • Maak zo snel mogelijk een eigen plekje voor je dreumes. Niet alleen zijn kamer maar bijvoorbeeld ook in de woonkamer. Het is voor niemand leuk om eindeloos in de dozen te zitten maar je dreumes kan daar weleens onrustig van worden.
  • Geef je dreumes de tijd om te wennen aan het nieuwe huis. Je kunt dus wat slechtere slaap verwachten maar misschien ook wat meer aanhankelijkheid of mood swings. Geef je dreumes de tijd en ruimte hiervoor en geef de (extra) aandacht die hij nodig heeft.
  • Mocht je dreumes naar een nieuwe opvang gaan omdat je bijvoorbeeld in een nieuwe stad gaat wonen, kijk dan of je de start daarvan iets kunt uitstellen. Zo kan je dreumes nog even wennen aan het huis en nieuwe omgeving voor hij óók nog op een nieuw kinderdagverblijf moet starten. Neem bijvoorbeeld wat extra vakantiedagen op, kijk of je zelf ook later kunt starten met werken bij je (nieuwe?) baan, etc.

Ik ben er heilig van overtuigd dat rust, reinheid en regelmaat echt werkt, hoe cliché ook. Maar dat betekent dus ook dat het dan verstandig is die 3 R’en zo snel mogelijk weer op orde te hebben in het nieuwe huis. Een blije dreumes die op zijn gemak is betekent ook voor de ouders een fijnere tijd 😉

Heb jij nog andere goeie tips? Laat ze vooral (hieronder) weten. Succes met verhuizen!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.