Slapen

Van 3 naar 2 dutjes

Op een gegeven moment is de tijd daar: in plaats van 3 dutjes heeft je baby er nog maar 2 nodig. Aan de ene kant heel fijn en echt een moment waar ik naar uit keek, want dan heb je iets meer aan je middag en hoef je geen rekening meer te houden met een dutje. Aan de andere kant kan het natuurlijk ook wel pittig zijn soms, geen kleine middagpauze meer 😉

Welke signalen

Er zijn een aantal signalen die er op kunnen duiden dat het tijd is om een dutje minder te gaan doen:

  • het dutje rond 16:00/16:30 niet meer doen. Niet in bed, niet in de wagen. De enige manier bij ons om hem nog in slaap te krijgen was in de draagzak, heen en weer wiegend in een donkere kast. Niet per sé waar je op zit te wachten. En op een gegeven moment lukte zelfs dat niet meer.
  • vroeg wakker worden, al voor 6 uur. Al doet hij dat eigenlijk bijna altijd wel dus ik vraag me af of dat enkel met het dutje te maken heeft of dat daar nog andere factoren meespelen. Wordt dus nog aan gewerkt 😉
  • niet meer naar bed willen in de avond. Hij ging dan eerst als een acrobaat door z’n bed en kon er met gemak een uur over doen om in slaap te vallen.
  • leeftijd: van de slaapcoaches begrijp ik dat ze het vanaf 8 maanden ongeveer niet meer nodig te hebben. Overigens kunnen sommige baby’s er vanaf 6 maanden al aan toe zijn om het dutje te laten vallen.
  • niet meer uitkomen met het derde dutje qua tijd. Er wordt aangeraden je baby niet meer na 17:00 te laten slapen. Als hij 2,5 uur wakker kan zijn en om half 3 wakker wordt van het 2e dutje zou hij om 17:00 weer moeten gaan slapen. Dan kom je dus niet meer uit.

Hij is 8 maanden oud en ik merk, onder andere vanwege bovenstaande punten, dat het moment wel daar is.

Aanpak

Ik vond het best nog even lastig, je gaat namelijk niet van de één op de andere dag van 3 naar 2 dutjes. Het is echt een proces, het vergt wat verschuivingen in het schema en daarmee ook aanpassingen in gewoontes.

Verschuivingen

Het eerste dutje van de ochtend gaat naar ongeveer 45 min, dan maak ik hem wakker. Dat dutje start rond 9:15 en dan wordt hij dus om 10:00 wakker (gemaakt). Eerder duurde dit dutje wat korter, zo’n 30/35 minuten.

Daarna is hij zo’n 2,5 – 3 uur wakker en gaat dus rond 12:30 weer naar bed. Soms slaapt hij meteen en soms is hij ook tot 13:00 nog wakker, hij schommelt dus nog een beetje tussen 2,5 en 3 uur.
Idealiter duurt dit tweede dutje ongeveer 2 uur en wordt hij dus tussen 14:30 – 15:00 wakker. Dan redt hij het daarna prima tot 18:00/18:30.

Aangepaste schema

Zijn slaapschema is daarmee nu als volgt:
9:15 – 10:00 dutje nr 1. Die duurt 45 minuten, vaan moet ik hem dan wakker maken.
12:30/13:00 – 14:30 – 15:00 dutje nr2. Deze duurt idealiter zo’n 2 uur.
18:15 start bedritueel
18:30 in bed
tussen 18:30 – 19:00 valt hij dan wel in slaap

Natuurlijk gaat dit niet altijd even soepel maar ik merk dat hij hier redelijk goed op gaat. Dus met wat tijd zal dit ritme er goed in zitten.

Ik zal binnenkort ook zijn hele dagritme bij 8 maanden delen, inclusief wat hij eet en wanneer. Stay tuned!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.