Voeding

Van 2 naar 1 fles overstappen

Naarmate een baby ouder wordt hebben ze minder kunstvoeding nodig omdat ze meer vast voedsel eten. Eerder vertelde ik hoe wij van 4 naar 3 flessen zijn gegaan en hoe van 3 naar 2 flessen. En dan komt er uiteindelijk ook een moment om van 2 naar 1 fles overstappen. Wanneer dat ongeveer is (kan zijn) en hoe wij dat hebben aangepakt lees je hier.

Wanneer is je baby er klaar voor om van 2 naar 1 fles te gaan?

Ons consultatiebureau verwijst voor voedingsadvies eigenlijk altijd naar het Voedingscentrum. Op de site van het Voedingscentrum kun je handige schema’s vinden en richtlijnen hoe je je baby bijvoorbeeld richting vaste voedingen kunt brengen, zie de afbeelding hieronder.

Voedingscentrum voedingsschema hoe afbouwen 3 naar 2 flessen

Daarnaast geeft het Voedingscentrum aan dat je baby vanaf 12 maanden in principe volledig met de pot mee kan eten en dus geen extra voedingen nodig heeft. Als je je aan de gezonde richtlijnen houdt wat betreft vaste voeding krijgt je kind gedurende de dag alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft.

Onze baby, M, ging toen hij 11 maanden was, over naar 2 flessen. Hij kreeg er ’s ochtends één bij het wakker worden en dan ’s avonds voordat hij naar bed ging weer één. Uiteindelijk zijn we bij 15 maanden overgestapt op 1 fles.

Signalen

Zolang M de fles blijft drinken mag hij ze van mij hebben. Mits hij overdag verder goed eet. De basis voor zijn voeding is wat mij betreft inderdaad, zoals het Voedingscentrum ook aangeeft, vanaf 12 maanden de vaste voeding.

Voor mij was het signaal dat er een fles vanaf kon het feit dat hij steeds meer ging laten staan van de ochtendfles en er dus minder interesse in toonde.

Maar, kijk daarnaast ook naar de overige voedselinname van je kind. Gaat de fles ten koste van de vaste voeding? Begint hij dus minder vaste voeding te eten omdat hij net een fles heeft gehad? Of laat hij ‘bewust’ eten staan omdat hij weet dat er een fles aan komt? Dat zijn ook signalen dat het tijd is om weer een fles eraf te halen en meer te focussen op de vaste voeding.

En mocht je je nou zorgen maken om het gewicht van je kind i.c.m. de kunstvoeding (omdat het een te hoog of te laag gewicht is), overleg dan vooral ook met je consultatiebureau voordat je een fles eraf haalt.

Van 2 naar 1 fles overstappen

We zijn van een fles kunstvoeding in de ochtend overgestapt naar een fles gewone melk.

Eerst kreeg hij 180ml water en 6 schepjes Nutrilon opvolgmelk. Toen hij een deel van die fles begon te laten staan zijn we deze gaan verminderen. De volgende stap was een fles op basis van 120ml water en 4 schepjes. Toen hij hier ook altijd wat liet staan en daarnaast soms minder interesse had in zijn ontbijt wist ik dat het tijd was om de fles eraf te laten.

Ook vond ik het laten vallen van deze fles een prettiger idee dan het laten vallen van de avondfles om op 1 fles per dag te komen. Als hij in de ochtend geen kunstvoeding krijgt heeft hij de hele dag nog om voldoende, goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Met het behouden van de avondfles ben je aan het eind van de dag zeker dat hij nog even drinkt wat hij nodig heeft en dus nog voedingsstoffen krijgt.

Overgestapt naar melk

We hebben het ‘lesmoment’ echter wel behouden. En in plaats van kunstvoeding krijgt hij nu lauwwarme, halfvolle melk uit een fles. Er zijn voor ons een aantal voordelen om het op deze manier te doen:

  • Fijne manier om de dag te beginnen, samen op zijn kamer of bij ons in bed (in het weekend) zonder meteen alle prikkels van de omgeving te krijgen. Het is echt nog even een moment van rust en rustig ‘wakker worden’.
  • Zo weten we dat hij in ieder geval al wat vocht binnen heeft. Je kind heeft ongeveer 1 liter vocht nodig per dag, dat zijn 5 – 7 bekertjes. Dat vind ik al een enorme uitdaging om erin te krijgen bij M. Dus deze fles helpt alweer een beetje.
  • Het drinken van melk is heel belangrijk vanwege de voedingsstoffen. Van de 5 – 7 bekertjes ‘moeten’ er 2 melk zijn. M krijgt verder bij zijn lunch en avondeten een bekertje melk maar daar drinkt hij hooguit een paar slokken van. Dus door de dag te starten met melk heeft hij in ieder geval alweer wat binnen.
  • M vindt het zelf ook nog fijn, hij weet dat het eraan komt (maakt het gebaar voor fles), vraagt erom en gaat er ook echt even op schoot voor zitten. Zolang hij het nog drinkt blijf ik het gewoon op deze manier, met een fles, aanbieden.

Inmiddels is M bijna 19 maanden en krijgt hij nog steeds een fles melk ’s ochtends en een fles kunstvoeding ’s avonds voor hij naar bed gaat. En hoewel het niet meer nodig is vind ik het op deze manier helemaal prima, zeker gezien het verder geen (negatief) effect heeft op zijn normale eetpatroon. Ook het consultatiebureau gaf aan dat het prima is.

Er zijn natuurlijk genoeg dreumesen die al veel eerder van de flessen af zijn maar er zijn er ook die nog vragen om een nachtvoeding. Ieder kind is anders dus ieder kind z’n behoefte is ook anders. Doe dus vooral wat werkt voor jullie en voor je kind.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.