Slapen

Tips voor vliegen met een peuter én baby

Eerder deelde ik al eens mijn tips voor vliegen met een dreumes en tips voor vliegen met een baby. Inmiddels zijn we een kind rijker en hebben we onlangs gevlogen met een peuter én een baby. Hard werken 2.0 😉 Nieuwe ervaring, dus ook wat aanvullende tips! Je leest hier mijn aanvullende tips voor vliegen met een peuter én baby.

Naast alle tips die ik in die andere artikelen al heb gedeeld zijn er een aantal aanvullende tips of tips die nét even anders zijn omdat je nu met 2 kinderen op pad gaat in plaats van 1.

Voorbereiding

1 handbagagekoffer met essentials zodat je zeker weet dat je de belangrijkste spullen hebt op je bestemming in geval je ingecheckte koffer niet aan komt. Zelfde geldt voor als je naar huis gaat, doe de belangrijkste spullen in die tas zodat je bij thuiskomst meteen kunt voldoen aan wat je peuter / baby nodig heeft. Denk dan aan extra sets kleding, babyfoon, evt speen of knuffeldoekjes en slaapzak, dan kun je bij aankomst bijvoorbeeld meteen je baby lekker laten slapen in eigen slaapzak.

Vermaak voor de reis. Zorg dat je voldoende vermaak bij je hebt voor zowel je peuter als je baby. Je baby heeft niet zoveel nodig dus denk aan een knisperboekje, een bijtring en misschien nog een ander speeltje. Voor je peuter heb je wat meer nodig (wij in ieder geval wel). Concentratie is niet heel lang dus ieder kwartier moest er wel weer even wat nieuws gebeuren. We hadden wat boekjes bij ons, een stickerboek, een iPad (uiteindelijk niet gebruikt) en eten. En boterhammen, druiven, cashewnoten, komkommer, reepjes, rozijnen en koekjes. Eten is namelijk ook weer een ‘activiteit’ dus met een doosje druiven was hij makkelijk 10 minuten blij.

Hoewel je vaak een buggy mee kunt nemen tot de gate (zeker op Schiphol), was dit in Stockholm anders. Daar moesten we de buggy en maxi-cosi inchecken. Sta je dan, met een peuter die prima kan lopen maar ook graag nog gedragen wordt en een baby die nog maar net d’r eigen hoofd omhoog kan houden, laat staan zichzelf kan verplaatsen. Gelukkig hebben ze op Stockholm leenbuggy’s die je wél mee mag nemen tot de gate maar het gemak van de maxi-cosi hadden we niet. Onze redding was (zoals wel vaker) de draagzak. Conclusie: denk dus 1 stap verder en denk na of je ook nog uit de voeten kunt als buggy en maxi-cosi ingecheckt moeten worden. Ik zou denk ik zo’n koffertje waar je peuter zelf mee kan lopen maar ook op kan zitten ook wel een handige vinden voor volgende keer.

Bereid je peuter goed voor op wat er komen gaat. Ze snappen echt mega veel dus je kunt goed uitleggen welke stappen er allemaal gaan volgen; bus, taxi, trein, vliegveld, lopen, wachten, vliegtuig, etc. Vertel ook wat een vliegtuig doet, mensen erin, wachten, stukje rijden, opstijgen, landen, etc. Eventueel kun je hier een speelgoedvliegtuig of een boekje voor gebruiken. Ik heb bij M (2,5 jaar) gemerkt dat hij echt precies kon navertellen wat er ging gebeuren en voor mijn gevoel daardoor ook de hectiek en lengte van zo’n reisdag goed aan kon.

Inpakken. Wij hadden teveel kleding mee. Echt véél te veel. Zeker als je op je bestemming een wasmachine tot je beschikking hebt hoef je vrij weinig mee te nemen. Kijk vooraf goed naar de weersvoorspellingen en neem op basis daarvan kleding mee. Als het bijvoorbeeld warm weer is, zullen je kinderen overwegend in luier / zwembroek / romper rondlopen en heb je al die andere kleren nauwelijks nodig. Scheelt ook weer in je bagage.

vliegen met peuter en baby
Vliegen met peuter én baby

Reis zelf

Een baby mag nog geen eigen stoel dus zit bij 1 van de ouders op schoot. Een peuter heeft wél een eigen stoel. Je zit dus (in dit geval) met z’n 4-en op drie stoelen. Zet je peuter lekker aan het raam, naar buiten kijken levert al een hoop vermaak. De ouder die in het midden zit kan dan de peuter vermaken en in de gaten houden. Dan zit de andere ouder met baby op schoot automatisch aan het middenpad. Dit vond ik een ideale verdeling omdat ik (met baby S op schoot) op die manier makkelijk even kon opstaan als ze het lastig had. In geval van S is staan en lopen vaak dé manier om haar weer tot rust te brengen en dat gaat minder makkelijk als je aan het raam zit.

Als je je druk maakt om de overige passagiers als jouw peuter of baby het lastig heeft en moet huilen, zeg gewoon sorry. Of, schrijf vooraf een paar briefjes waarin je alvast je excuus aanbiedt voor eventuele overlast. Laat ik vooropstellen dat ik het niet nodig vind om sorry te zeggen; jouw kind heeft het zwaar en het belangrijkste is daar je aandacht aan te geven. Wat anderen ervan denken is niet relevant. Maar, mocht je nou merken dat het een extra druk op jouw schouders legt, maak dan even contact met de passagiers in jullie directe omgeving, dat scheelt hopelijk al in jouw gevoel.

Laat je peuter op de momenten dat het kan lekker rondrennen. Tijdens de vlucht moet er al lang genoeg gezeten worden dus is het lekker als hij voorafgaand aan en na de vlucht lekker kan bewegen. Zoek een rustig plekje op op de luchthaven waar hij zonder grote risico’s kan rondrennen. En pak die momenten ook voor je baby om plat te liggen en zelf te bewegen. Dit soort dagen brengt je baby overwegend door in ‘vaste’ houdingen (maxi-cosi, draagzak, op schoot) dus alle momenten dat hij zelf plat kan liggen zijn goud waard.

Denk bij het aankleden van je kind vooral praktisch en niet zozeer leuk. Niets onhandiger dan in de kleine wc-hokjes honderd knoopjes te moeten losmaken als je je kind moet verschonen.

Is het tijd voor een flesje voor je baby? Je kunt de stewardessen vragen de fles op te warmen. Superfijn dat ze dat voor je doen al is het wel altijd even afwachten hoe snel ze dit voor je kunnen doen (ze doen dit tussendoor) en welke temperatuur water je terugkrijgt. Mocht je zelf de timing en controle hierover willen hebben kun je ook een thermos met heet water en een flesje koud water meenemen. Dan kun je zelf de juiste temperatuur mixen.

Hopelijk helpen deze tips, samen met de tips uit de eerdere artikelen, je voorbereiden op je (vlieg)reis met je kind(eren). Fijne reis!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.