Slapen

Tips voor het kopen van een ledikant en matras voor je baby

Met een baby onderweg ga je waarschijnlijk ook al nadenken over de slaapkamer voor je baby. Al zijn er ook gezinnen die er voor kiezen om de baby zo lang mogelijk bij de ouders te laten slapen en in eerste instantie helemaal geen babykamer nodig hebben. Maar er komt een moment dat je baby zijn eigen kamer nodig heeft of krijgt. Eerder gaf ik al een aantal praktische tips voor het inrichten van de babykamer. In dit artikel lees je tips voor het kopen van een ledikant en een bijbehorend matras.

Wat is een ledikant?

Een ledikant is een bedje voor baby’s en/of kleine kinderen. De zijwanden zijn voorzien van spijlen, wat het een veilige plek maakt voor je baby om te slapen. Mocht je baby zich tegen de zijwand aan rollen kan hij nog vrij ademen.

Meeste ledikanten zijn 60 cm breed en 120 cm lang. Al zijn er ook ledikanten met andere afmetingen te krijgen.

Verschil ledikant of wieg

Om verwarring te voorkomen; soms wordt een ledikant ook wel verward met een wieg. Een wieg is vaak een stuk kleiner en de zijkanten zijn meestal dicht. Een wieg is dus eigenlijk alleen geschikt voor een kleinere baby die nog niet kan rollen.

Waar moet je op letten als je een ledikant gaat kopen voor je baby?

Er zijn een aantal standaard dingen waar je op kunt (moet?) letten bij de aanschaf van een ledikant voor je baby, o.a. om te zorgen dat je baby een veilige slaapplek heeft.

Afmeting

Hoewel er standaard maten zijn (60x120cm) kun je ook een andere maat krijgen of laten maken. Zorg dat de breedte minstens 55 cm is zodat je baby voldoende bewegingsvrijheid heeft. Ook heeft je baby minstens 20 cm nodig vanaf het hoofd tot de bovenkant van het ledikant, dus in de lengte van het bed.

De zijwanden zijn minimaal 60 cm vanaf de ledikant bodem.

Spijlen

Een ledikant heeft spijlen met goede reden, om te zorgen dat je baby vrij kan blijven ademen als hij er tegenaan komt te liggen. Wel zijn er specifieke richtlijnen over de ruimte tussen de spijlen, deze moet minimaal 4,5 cm zijn en maximaal 6,5 centimeter. Dit is om te voorkomen dat het hoofd van je baby er tussen kan komen en te zorgen dat je baby vrij kan ademen.

Ook moeten de spijlen helemaal doorlopen tot de bodem van het ledikant. Zo kan je baby zich niet bezeren aan de spijlen.

Verstelbare bodem

Naarmate je baby ouder wordt, wordt hij ook mobieler. Op een gegeven moment gaat je baby rollen, zitten, staan en vervolgens zijn best doen om uit het ledikant te klimmen. Maar, gedurende de eerste maanden is dat niet aan de orde en is het vooral fijn als je je niet ver hoeft te bukken om je baby uit bed te halen. Daarvoor is het fijn om een ledikant te hebben met een verstelbare bodem. Die hebben meestal 2 standen waarbij je de bodem gedurende de eerste maanden hoog kunt zetten en naarmate je baby ouder (en dus mobieler) wordt deze omlaag kunt doen.

VeiligheidNL adviseert een afstand van 55 cm van de bovenkant van het matras tot de bovenkant van het ledikant, als de bodem in de laagste stand staat. Voor de hoogste stand geldt een afstand van 20 tot 30 cm.

Afwerking

Let er op dat het ledikant netjes is afgewerkt. Dat wil zeggen dat er geen losse schroeven, scherpe randjes en hoeken of andere losse elementen aan zitten. Ook knoppen of uitstekende elementen aan de bovenkant zijn niet handig, je baby kan daar aan blijven hangen. Een houten ledikant moet van glad hout zijn dat geen splinters heeft. Het beste is dus als een ledikant zo simpel en strak mogelijk is.

Ga je zelf het ledikant van een kleurtje voorzien? Houd dan rekening met de verf die je koopt. Je baby gaat hoogstwaarschijnlijk een fase door waarin hij op het ledikant gaat sabbelen of bijten. Daarom is een verf op waterbasis het beste.

tips voor het kopen van een ledikant

Waar moet je op letten als je een matras gaat kopen voor in het ledikant?

Er zijn ook een aantal dingen waar je op moet letten als je een matras koopt voor het ledikant. Soms koop je overigens een matras bij het ledikant erbij en soms moet je dat nog los aanschaffen. Maar, er zijn hoe dan ook wat belangrijke dingen.

Afmeting

Het matras moet precies passen in het ledikant. Kijk dus goed naar het formaat van het ledikant en welk formaat matras je daarvoor nodig hebt. Er mag geen ruimte tussen het matras en het ledikant zitten, daar kan je baby eventueel in vast komen te zitten.

Hardheid

Een matras mag voor een baby en/of klein kind niet te zacht zijn. Zodra je baby zich om kan rollen en een te zacht matras hebben kan het te moeilijk zijn om het hoofd op te tillen. Bedenk dat het voor baby’s enorm veel energie kost om hun hoofd op te tillen, dit kunnen ze niet meteen eindeloos doen. En als je baby op de buik ligt en het lukt niet meer om het hoofd op te tillen kan een te zacht matras ervoor zorgen dat je baby niet meer vrij kan ademen.

VeiligheidNL geeft aan dat je de hardheid van het matras kunt testen door een vlakke hand én je onderarm plat op het matras te leggen en een beetje te duwen. Een matras dat stevig genoeg is geeft maar een klein beetje mee.

Er zijn tweezijdige matrassen te koop. Deze matrassen hebben aan beide zijden een andere hardheid. Eén kant is wat harder en geschikter voor baby’s, de andere kant is iets zachter en geschikter voor peuters.

Matrasbescherming

Er zijn allerlei vormen van matrasbescherming te koop, in geval je baby een doorlek luier heeft. Vermijd plastic hoezen! Plastic wordt al snel te warm en is niet ventilerend, je baby kan dan de eigen warmte niet kwijt en kan oververhit raken.

Mijn tips

  • Denk aan de lange termijn als je een nieuw ledikant gaat kopen. Hoe lang wil je je kind in een ledikant laten slapen? Is dat al vanaf de start? Onze baby, M, heeft al vanaf 3 maanden in zijn ledikant geslapen. Sommige ouders leggen hun baby er vanaf dag 1 al is en anderen pas veel later. Alles is natuurlijk oké, maar bedenk voor jezelf of je eerst nog een wieg wil aanschaffen of je baby meteen in het ledikant wil leggen.
  • In het kader van lange termijn denken; sommige ledikanten lenen zich ervoor om een zijwand eruit te halen. Als je kind dan toe is aan een peuterbed kun je je ledikant eenvoudig omtoveren tot peuterbed en hoef je geen nieuw bed aan te schaffen.
  • Ik zou niet per sé ‘investeren’ in het ledikant zelf maar wel in een goed, nieuw matras. Een baby / jong kind slaapt veel en een goed matras is dan belangrijk. En hoewel het leuk is als het ledikant er een beetje gezellig uit ziet is dat niet essentieel voor goede slaap.
  • Kijk bijvoorbeeld eens op marktplaats voor een tweedehands ledikant en koop een nieuw matras los.
  • Wij waren in Vancouver zelf heel tevreden met dit matras van Ikea. Daarbij hebben we wel gekeken dat we niet de goedkoopste namen en daarnaast heeft deze de twee verschillende oppervlakten, stevig en iets zachter. De ene kant geschikt voor de babyfase en de andere kant geschikt voor de peuterfase.
  • Ik vind zelf een bedomrander / bumper heel erg handig. Zeker gezien M, en ik denk vele baby’s, veel bewegen in hun slaap en zo hun spenen en / of knuffeldoekjes uit bed gooien om vervolgens wakker te worden en jou wakker te maken om de speen weer te pakken. Wij hebben in Vancouver een zogeheten ‘crib liner’ gekocht van ademend materiaal (een honingraadsturctuur) zoals je wellicht ook kent van de Aerosleep producten.
    Nu heb ik in Nederland nog geen vergelijkbare kunnen vinden, al kun je die van ons wel bestellen via Amazon. Het valt me op dat er in Nederland veelal kussenachtige bedomranders worden aangeboden die enkel één kant van het ledikant omranden. Misschien is M erg beweeglijk maar die blijft écht niet de hele nacht met zijn hoofd aan dezelfde kant liggen dus dan is zo’n halve bedomrander slechts handig voor een deel van de nacht. Daarnaast wordt een dergelijke bedomrander / hoofdbescherming afgeraden door VeiligheidNL omdat je baby hier niet doorheen kan ademen als hij er tegenaan ligt.
Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.