Overige

Tips voor het kopen van een kinderwagen

Als er een baby aankomt zijn er veel spullen die je moet aanschaffen of lenen. Een daarvan is een kinderwagen. Maar, waar moet je op letten als je een kinderwagen gaat kopen? Je gaat hem veel gebruiken dus dan is het wel lekker als het een fijn ding is. Wat zijn handige features en wat is ook niet handig? Ik zet aan aantal tips voor het kopen van een kinderwagen voor je op een rij.

Verschillende soorten wagens

Laat ik beginnen met de verschillende soorten kinderwagen. Want, met zoals zoveel babyspullen, er zijn meerdere mogelijkheden.

De combiwagen

Deze kun je vanaf de geboorte al gebruiken en later ombouwen tot wandelwagen. Dat betekent dat er vaak een reiswieg (bak) bij zit en een zitje. Als je baby dan te groot wordt voor de bak kun je het zitje op het onderstel zetten en heb je een wandelwagen. Ook past vaak je autostoeltje op het onderstel, je hebt dan wel adapters nodig. Het is dus eigenlijk een onderstel waar je verschillende items op kunt zetten.

Wandelwagen

Deze is voor kinderen die al zelfstandig kunnen zitten. Deze wagen heeft alleen een zitje. Vaak kun je de rugleuning wel aanpassen en (bijna helemaal) plat leggen. Op die manier kunnen er eventueel ook dutjes gedaan worden in de wagen.

Buggy

Dit is een soort wandelwagen maar dan vaak goedkoper, inklapbaar en licht. Een buggy is handig als je bijvoorbeeld op reis gaat. Ze mogen vaak mee tot aan het vliegtuig (soms ook in de cabine) en is makkelijk mee te nemen. Een buggy heeft vaak niet dezelfde vering als de andere wagens, daarmee is het niet altijd de meest comfortabele wagen.

Duowagen

Als je een tweeling hebt of twee kinderen die qua leeftijd dicht op elkaar zitten is een duowagen handig. Dan kun je beide kinderen in 1 wagen kwijt. Je kunt ze als een soort dubbeldekker kopen, als je bijvoorbeeld een kleine baby hebt en al een wat ouder kind. Maar ze zijn er ook met twee bakken/zitjes naast elkaar.

Waar moet je aan denken als je een wagen gaat kopen?

Kinderwagens hebben verschillende features die handig kunnen zijn. Maar, het is ook per persoon verschillend, wat zijn je wensen. Hieronder een aantal tips voor het kopen van een kinderwagen.

Een wagen met 3 of 4 wielen

Een wagen met 3 wielen is handig als je bijvoorbeeld graag gaat hardlopen met de wagen, die zijn dan wat wendbaarder.

Grootte

De belangrijkste vraag wat betreft grootte is volgens mij waar je een wagen voor nodig hebt. Een buggy is lichtgewicht, kleiner en inklapbaar. Maar, die is niet geschikt voor baby’s en is ook niet af te stellen op jouw lengte bijvoorbeeld. Ben je echt op zoek naar een kinderwagen voor iedere dag, dan zul je wat groter uitkomen. En ook daarin zijn nog verschillen qua grootte. Houd rekening in je keuze met je eigen lengte, die van je eventuele partner maar ook met waar je de wagen neerzet als je hem niet gebruikt. Heb je een grote ruimte waar je hem kwijt kunt is de grootte van de wagen misschien minder belangrijk dan dat je 3 hoog woont en de wagen de trap op zou moeten krijgen.

Opbergruimte

Wagens hebben vaak onder de zitten een netje waar je wat spullen in kwijt kunt. Bij de ene wagen is dit meer dan bij de ander. Ik merk zelf dat ik, voor korte uitjes, vooral de spullen onderin de wagen stop en niet de hele luiertas meeneem. Ik vind het dus wel prettig als je er flink wat in kwijt kunt, denk aan speelgoed, hoedjes, doekjes, drinken, etc.

Zonbescherming

Zonbescherming is wel essentieel als je het mij vraagt. Je kind goed tegen de zon beschermen is nu eenmaal erg belangrijk en het is fijn als je dat tijdens het lopen met je wagen ook kunt doen.

Regenbescherming

Toen wij onze wagen kochten dacht ik niet dat de regenhoes veel zou gaan gebruiken. Het tegendeel is echter waar. Ik probeer iedere dag 2 keer naar buiten te gaan, ook als het regent. En dan is het toch wel heel fijn als je de regenhoes over de wagen kan doen en je je baby kunt beschermen tegen de regen.

Bak/reiswieg en/of zitje

Voor welke leeftijd schaf je de wagen aan? Is er een baby op komst? Dan kan het heel handig zijn om een combiwagen te kopen zodat je in alle fases al gecoverd bent. Je baby kan dan als newborn in de bak, de maxi-cosi kan er op als je onderweg bent en als je baby een maal kan zitten zet je het zitje erop. Met een combiwagen ben je dus in één keer klaar.

Verstelbaarheid rugleuning zitje

Het is fijn als de rugleuning van het zitje plat kan. Op die manier kan je baby eventueel slapen onderweg. Ook kun je zo de overgang van liggend naar actieve zit geleidelijk opbouwen als dat nodig is.

Kijkrichting aanpassen

Als je baby al kan zitten en je over kunt naar het zitje, is het prettig als je de kijkrichting van het zitje kunt veranderen. Dus naar jou kijken of naar voren kijken. Zeker de eerste tijd schijnt het fijn te zijn voor baby’s om nog even naar jou te kunnen kijken, er zijn dan al zoveel indrukken dat de veiligheid van jou kunnen zien belangrijk is. Al zijn er natuurlijk ook baby’s die wel al meteen lekker vooruit willen kijken.

Maar het kan ook soms praktisch zijn om de kijkrichting aan te passen. Bijvoorbeeld als je langere tijd eenzelfde kant op loopt en de zon in het gezicht van je kind schijnt, dan kun je hem andersom zetten. Of, als je kindje wat aan het eten is en je het fijn vindt om een oogje in het zeil te kunnen houden.

Comfort

Dat je baby comfortabel in de wagen kan zitten of liggen is natuurlijk wel zo prettig. Kijk dus of de bekleding zacht genoeg is, of de verhoudingen van het zitje passen bij je baby (als je een wandelwagen koopt) en of de wagen goede vering heeft. Dat laatste is ook heel belangrijk om de ‘klappen’ op te vangen van het wegdek, dat kan je baby zelf nog niet.

Waar koop je een kinderwagen?

Iedere babywinkel heeft wel kinderwagens te koop, denk aan de prenatal of bijvoorbeeld babypark. Maar er zijn ook kinderwagens in goede staat op Marktplaats te krijgen. Zo hebben wij zelf onze kinderwagen, de Maxi-Cosi Mura 4 Plus, gekocht en die was echt in goede staat en voor een mooie prijs. Gezien je een kinderwagen toch maar enkele jaren gebruikt zou ik eerst wat onderzoek doen naar welke wagen je wilt hebben en dan kijken of er een goed deal op Marktplaats staat.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.