Verzorging

Tips voor een aankleedkussen

Het aankleedkussen is een klein onderdeel van de babyuitzet maar wel een hele belangrijke, je gaat het namelijk iedere dag, meerdere keren per dag, gebruiken. Maar, wat is een aankleedkussen eigenlijk en waar kun je op letten als je er een koopt? Hier een aantal tips voor een aankleedkussen.

Wat is een aankleedkussen?

De naam zegt het in principe al, het is een kussen waar je je baby op kunt aankleden. Aankleedkussens hebben vaak een opstaande rand waardoor je baby er niet vanaf kan rollen. Daarnaast zijn de kussens van binnen gemaakt van een soort schuimrubber en de buitenkant is van een vochtafstotend materiaal. En dat laatste is wel nodig, je baby gaat namelijk nogal vaak de boel onderplassen 😉

Aankleedkussens hebben vaak eenzelfde vorm en afmeting, rond de 70 x 50 cm met een dikte van ongeveer 10 cm.

Overigens worden aankleedkussens ook wel eens verschoonkussens genoemd.

Waarvoor gebruik je het?

Je kunt het aankleedkussen dus gebruiken om je baby op aan te kleden of te verschonen. Maar er zijn meerdere momenten dat een aankleedkussen handig kan zijn:

  • Om je baby met de hand te wassen. Als een badje niet nodig is of even niet uitkomt kun je je baby met de hand wassen. Dat kun je op het aankleedkussen doen zodat je baby comfortabel en veilig ligt.
  • Na het bad van je baby kun je je baby op het verschoonkussen afdrogen en aankleden. Hoe je dit handig kunt aanpakken lees je in ‘Tips en adviezen om je baby in bad te doen‘.

Welk aankleedkussen kopen?

Het aankleedkussen van de Hema is het ‘standaard’ aankleedkussen en ligt denk ik in de meeste babykamers.

Je hebt ook het aankleedkussen van Moomu. Deze heeft een iets andere vorm. Hij heeft hogere randen – je baby zou hierdoor veiliger op het kussen liggen. Zeker naarmate je baby ouder wordt kunnen ze gaan tegenstribbelen op het kussen en kunnen hogere randen helpen voorkomen dat je baby van de commode afvalt. Ook loopt het aankleedkussen van boven naar beneden wat af, daardoor ligt je baby dus wat hoger met het hoofd. Dit is vooral prettig voor baby’s met reflux, die vinden het vaak niet prettig om plat op hun rug te liggen. Als ik had geweten dat een dergelijk aankleedkussen bestond had ik het denk ik destijds wel aangeschaft voor M, die reflux had.

Je kunt ook voor een verschoonmand kiezen. Dit noemen ze ook weleens een Mozesmand. Zo’n mand kan natuurlijk heel goed passen bij de kamer en is net even anders dan het standaard kussen.

Extra tips voor een aankleedkussen

  • Als je een huis met meerdere verdiepingen hebt kan het de moeite waard zijn om 2 aankleedkussens aan te schaffen. Dan hoef je niet iedere keer naar boven of beneden voor een schone luier. En die schone luier heeft je baby vaak nodig, zeker in het begin 😉
  • Ik vind het zelf niet fijn om mijn baby op het aankleedkussen zelf te leggen, omdat dat plastic me niet heel comfortabel lijkt. Wij hebben dus altijd een aankleedkussenhoes erop liggen. Die kosten 5 euro bij de Hema dus koop er meteen een aantal zodat je altijd een schone voorhanden hebt.
  • In het begin kun je een extra hydrofiele doek om het kussen leggen, onder de billen van je baby. Je baby plast en poept dan nog vaak, in hoeveelheden die je niet voor mogelijk houdt, dus dan is het handig dat je die doek makkelijk in de was kunt gooien zonder de hoes iedere keer te moeten verschonen.
  • Zorg dat je het aankleedkussen op een stevige ondergrond legt, op de commode bijvoorbeeld. Ook bij de aanschaf van die commode zijn er een aantal praktische dingen waar je op kunt letten. Dat lees je in ‘praktische tips voor het inrichten van de babykamer‘.
Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.