Slapen

Tips voor de eerste schoenen voor je baby

Als je baby eenmaal gaat staan en gaat schuifelen langs meubels of misschien wel zelfstandig eerste stappen gaat zetten is het handig de eerste schoenen aan te schaffen. Niet zozeer voor binnen maar zodat zijn voeten in ieder geval buiten goed beschermd zijn. Maar, waar moet je op letten bij eerste schoenen, wat is belangrijk? Hier mijn tips voor de eerste schoenen voor je baby.

De ontwikkeling van de voet

De voeten van pasgeboren baby’s zijn heel anders dan die van oudere kinderen en volwassenen, ze zijn nog volop in ontwikkeling. Eén groot verschil is dat de voeten van baby’s voornamelijk uit kraakbeen en vet bestaan, waar dat bij oudere kinderen en volwassenen al botten zijn. In het eerste jaar ontwikkelen dat kraakbeen zich naar botten. Ook de spieren en pezen moeten zich nog ontwikkelen, dat gebeurt allemaal terwijl je baby aan het ‘spelen’ is met de voeten. Daarnaast hebben babyvoeten nog een vetkussentje in plaats van een voetholte, dat vetkussentje verdwijnt langzaamaan waardoor de holte verschijnt. Het is dus heel normaal dat baby’s platvoeten hebben.

Wanneer moet je baby schoenen hebben?

In principe heeft een baby geen schoenen nodig totdat hij gaat lopen. Sterker nog, liever laat je je baby zo vaak mogelijk op blote voeten rondschuifelen of lopen. Je baby heeft blootsvoets het meeste grip en het is beter voor de ontwikkeling van het gevoel in de voeten, dat helpt weer bij het leren lopen.

Dus, hoe leuk of schattig die mini-Nikes ook zijn, bespaar je de kosten want je hebt ze écht niet nodig. Vaak hebben de schattige babysneakers, van de merken die wij zelf ook dragen, ook nog hele harde zolen die niet flexibel zijn. Daardoor zijn ze ook niet bevorderlijk voor het leren lopen. Bedenk dat je zelf met een klomp aan je voet (want zo voelt dat dan) moet leren lopen, dat is niet de fijnste manier.

Als het koud is of je hebt koude vloeren kun je je baby eventueel wel antislip sokken aandoen, die zijn lekker warm en geven ook wat meer grip onder de voet maar ook op de bovenkant (voor de kruipers).

Een baby heeft dus eigenlijk pas schoenen nodig zodra het zelf stapjes gaat zetten. Gemiddeld doen baby’s doen dit tussen de 10 en 15 maanden maar er zijn ook baby’s die dit veel eerder doen of pas veel later. Ik liep zelf pas toen ik bijna 2 was en datzelfde geldt voor mijn man. Dus dat onze dreumes, M, nu bij 16 maanden nog niet loopt baart me nog geen zorgen 😉

Waar moet je op letten bij het kopen van schoenen voor je baby?

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee kunt houden als je schoenen gaat kopen. Hier een aantal tips voor de eerste schoenen voor je baby.

 • Een flexibele zool. Met een flexibele zool kan de voet zich natuurlijk afwikkelen, dat komt het dichtste bij het gevoel van op blote voeten lopen. Een leren zool is fijn; dat is flexibel en ademend.
 • Een wijde neus. Baby’s hebben nog lekkere platvoeten en de tenen spreiden zich uit als ze gewicht op hun voet zetten. Het is dus belangrijk dat je voldoende ruimte hebt voor de voet en tenen om ‘plat’ te worden zodat ze op zo natuurlijk mogelijke wijze kunnen lopen.
 • De juiste maat. Te groot is niet fijn om eerste stappen op te zetten, het is immers al een uitdaging op zich om te gaan lopen. Maar te klein loopt natuurlijk ook niet lekker.
 • Kun je de schoen makkelijk aan trekken? Kijk naar schoenen met een ruime instap, jij kunt de voet er dan ook nog in begeleiden. En het is fijn als ze makkelijk vast te maken zijn, klittenband werkt ideaal.
 • Het materiaal van de schoen. Het fijnst is het als de schoenen ademend en niet te stug zijn maar wel voldoende ondersteuning bieden.

Overige tips voor de eerste schoenen voor je baby

 • Wij zijn begonnen met warme wollen slofjes met een leren zool. Tot M echt wat meer pogingen ging doen om te lopen en veel aan het ‘cruisen’ was langs alle speeltuin apparaten. Ik zag toen dat hij een beetje naast zijn slofjes ging lopen doordat hij wat meer gewicht op zijn voeten plaatste. Dat was het moment dat ik ben overgestapt naar echte schoenen, ook al loopt hij nog niet echt.
 • Tweedehands schoenen, dat kan natuurlijk ook. Maar specialisten laten wel weten dat je idealiter nieuwe schoenen koopt voor je kind. Iedere voet is namelijk anders en laat een bepaalde afdruk achter in een schoen. Dus als jouw kind schoenen van een ander kindje aan krijgt zal daar een andere vorm in staan en dat is niet ideaal voor de ontwikkeling van de voeten van jouw kind.
 • Check regelmatig of de schoenen nog de juiste maat hebben. Kindervoeten groeien razendsnel dus je zult al vrij snel weer een volgende maat moeten hebben.
 • Koop de eerste schoenen in een fysieke winkel. Dan kun je, voordat je een schoen koopt, even goed kijken of de schoen wel past en de juiste features heeft. En ga eventueel naar een kinderschoenenwinkel waar je ze goed kunnen helpen en adviseren, dan weet je zeker dat je goede schoenen koopt.
 • Baby’s krommen hun voeten vaak om met hun tenen ook grip te krijgen. Dat doen ze ook vaak als je de voet in de schoen schuift en dan krijg je ze met geen mogelijkheid aan. Begeleidt de voet aan de onderkant met je wijsvinger, dan schuif je de voeten er zo in.
 • M is een snelle kruiper en dat maakt dat hij, als hij ergens heen wil, dat vooral kruipend doet. Ook buiten, op harde ondergrond. Ik ben daarom blij dat ik schoenen heb met een extra versteviging op de neus, en die hebben al na een paar dagen slijtageplekken. Dus maar beter dat die extra versteviging erop zit, anders hadden de schoenen waarschijnlijk al gaten gehad. Mocht je ook nog een kruiper hebben is dat dus een extra tip.
Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.