16 tips met je baby of dreumes in het openbaar vervoer
22 november 2021
De eerste keer met je baby of dreumes in het openbaar vervoer nemen kan best een ‘opgave’ zijn (of lijken). Maar het is wel handig, je wordt er namelijk een stuk mobieler van en zeker als je geen auto hebt is het een fijn alternatief. Vooral doen dus! En met war voorbereiding valt het hopelijk allemaal mee. Hier mijn tips om het jullie zo makkelijk mogelijk te maken.
16 tips om je voor te bereiden op de (eerste keer) met je baby of dreumes in het openbaar vervoer.
- Als het kan, ga met z’n tweeën voor het eerst met jullie baby of dreumes in het openbaar vervoer. Met z’n tweeën heb je toch net even dat extra handje om te helpen. En zeker bij het uitvogelen hoe je het nou handig aanpakt zo’n eerste keer is het wel lekker met z’n tweeën te zijn.
- Reizen met een baby (of kind tot 4 jaar) is gratis. Daar hoef je je dus niet druk om te maken. Wel is het handig om vooraf te zorgen dat jij een opgeladen OV kaart hebt. Of, nog handiger, dat je hebt ingesteld dat deze zich automatisch oplaadt naar een bepaald bedrag. Dan hoef je daar ook niet meer naar om te kijken.
- Check vooraf goed je route. Moet je overstappen? Zo ja, check even van en naar welke halte, hoe lang je tussendoor hebt, of er eventueel een lift aanwezig is als je met je kinderwagen gaat (dit heeft de NS bijvoorbeeld goed op haar site staan), etc.
- Houd er rekening mee dat je minder snel bent met een baby of dreumes. Neem dus voldoende tijd!
- Neem wat speelgoed mee zodat je afleiding hebt als je baby of dreumes onrustig wordt. Je kunt ervoor kiezen lievelings speelgoed mee te nemen of juist te gaan voor iets ‘nieuws’ wat je kindje dus weer even triggert.
- Neem ook het lievelingsknuffeltje mee, een speen, een speendoekje, wat het ook is waar jouw baby zich comfortabel bij voelt. Als hij het dan spannend vindt en begint te huilen heb je dat bij de hand.
- Ga niet tijdens de spits als dat kan. Dan is het al druk genoeg in het OV en is het niet erg prettig om ook nog voor het eerst met je baby daar gebruik van te maken.
- Gebruik een draagzak als dit goed werkt voor jou en je baby. Dan heb je geen gehannes met een wagen en ben je iets flexibeler / mobieler. Met een draagzak loop je makkelijker de trappen op en af, kun je gaan zitten waar je wil, etc.
- Neem een (luier)tas mee met een extra luier, verschoonmatje, doekjes, eventueel een fles of eten en wat te drinken.
- Ga je met de kinderwagen? Er zijn vaak plekken in het openbaar vervoer waar je je kinderwagen kwijt kunt, dit is op de rolstoel plaatsen. Vergeet hem niet goed op slot te zetten zodat hij niet gaat rollen als er geremd wordt.
- Een buggy kan makkelijker zijn, als je baby daar al in kan zitten. Deze zijn compacter en dan ben je iets wendbaarder. Maar ze zijn ook lichter in gewicht wat minder stabiel en kunnen dus ook makkelijker omvallen als een tram bijvoorbeeld plotseling een andere kant op beweegt. Zet ook deze dus goed vast.
- Je kunt je baby of dreumes op schoot nemen. Er wordt aangeraden om dan zelf op een stoel te gaan zitten waarbij je achteruit rijdt. Mocht er dan hard geremd moeten worden klemt je kind niet tussen jou en de stoel voor je.
- Houd er rekening mee dat niet alle vormen van openbaar vervoer (al) voorzien zijn van een lage instap. Vooral bij treinen zijn die er vaak niet. Vraag een medereiziger of conducteur je even te helpen de kinderwagen of buggy erin te tillen als je alleen bent. Is echt niemand te beroerd om je daarmee te helpen (mits ze zelf natuurlijk fit genoeg zijn daarvoor).
- Je baby of dreumes voelt feilloos aan hoe jij je voelt. Dus als jij gaat lopen stressen pikt hij dit waarschijnlijk op. Probeer er dus zo ontspannen mogelijk ‘in te zitten’ en go with the flow.
- Zorg dat je telefoon vooraf voldoende is opgeladen. Niet alleen om je route te kunnen checken, een alternatief te bedenken als je bijvoorbeeld een aansluiting mist, of om YouTube in te zetten if all hell brakes loose 😉
- Houd bij het in- en uitstappen je vervoersbewijs bijdehand. Zo kun je ‘snel’ door de poortjes, als die eenmaal sluiten gaan ze namelijk meestal niet meer open. Voorkom dus dat je bij de uitgang staat te zoeken waar je dat kaartje nou ook alweer had gelaten.
Hopelijk helpen deze tips je voorbereid en dus comfortabel gebruik te maken van het openbaar vervoer. En, als je dreumes al wat ouder is en dus wat meer om zich heen kijkt, ziet en brabbelt – geniet er dan vooral ook van! Superleuk om te zien hoe zij zich kunnen verwonderen om de wereld om hun heen.

Vorige
Lanugo beharing bij je baby

Nieuwer