Verzorging

Tips en adviezen om je baby in bad te doen

Je baby in bad doen kan soms best even voelen als ‘gedoe’. Je kan hem er immers niet even lekker in zetten en zelf wat anders gaan doen. Maar, als je het goed voorbereidt valt dat ‘gedoe’ best mee. Ik heb een paar tips tips en adviezen om je baby in bad te doen voor je. Lees je mee?

Voordat je baby in bad gaat

Goede voorbereiding is het halve werk, zullen we maar zeggen. Met de volgende tips ben je al halverwege:

  • Maak een toilettasje waar alles in zit zodat je niet iedere keer alle losse dingen hoeft te verzamelen. Denk daarbij aan billencrème, thermometer, alcohol, vaseline, paracetamol en babylotion of olie.
  • Neem altijd een extra luier mee. In ieder geval 1 meer dan je nodig hebt voor geval je nét die schone luier omdoet en je baby besluit de boel onder te plassen, of poepen.
  • Mocht je ruimte hebben in je badkamer, of op de plek waar je je baby baddert, kun je er ook voor kiezen om een mandje te maken waar alles wat ik hierboven noemde in zit.
  • Leg ook een grote hydrofiel en een badcape of grote handdoek klaar plus de schone kleding.
  • Pak een aankleedkussen om je baby na het bad op te leggen en op aan te kleden. Of misschien heb je wel een hele lekkere dikke badmat, dat werkt dan natuurlijk ook prima.
  • Om te voorkomen dat je aankleedkussen vochtig wordt kun je er een waterdichte molton op leggen. Die dingen zijn top.
  • Leg na het badderen eerst de hydrofiel op de molton en niet eerst de handdoek en daarop de hydrofiel. Hydrofiele doeken nemen natuurlijk wel vocht op maar niet zoveel dat de handdoek er onder niet nat wordt. Als je de eerste nattigheid met de hydrofiel hebt droog gemaakt haal je je baby eraf en wisselt de doek voor de handdoek. Dan heb je nog een droge, warme laag om je baby écht droog te krijgen.
  • Je kunt kruiken gebruiken om de aankleedplek lekker warm te maken, zeker als je een pasgeboren baby hebt. Leg er bijvoorbeeld ook de handdoek en hydrofiel die je gaat gebruiken op en wikkel die om de kruiken heen, dan maak je alles tegelijk lekker warm.
  • Hang de kleding die je baby na het bad aan moet op de verwarming om ze lekker warm te maken of leg ze ook op de kruik. Kijk wel uit met metalen drukknoopjes, die worden heet als ze rechtstreeks op een verwarming/kruik liggen.
  • Zet het bad klaar, vul het met water en maak het net een paar graden warmer dan het uiteindelijk moet zijn, tegen de tijd dat je baby dan in bad gaat is het de perfecte temperatuur.
  • Maak de ruimte waar je je baby in bad doet lekker warm, dan is het wat fijner als hij uit het bad komt. Zet de verwarming dan een half uurtje van tevoren even aan of wat hoger met de deur dicht.

Voorbereidingen voor jezelf

Je kunt zelf ook nog een paar voorbereidingen treffen:

  • Trek je sokken en schoenen uit. Het wordt namelijk sowieso een natte bedoeling en dan houd je die tenminste droog.
  • Trek je trui uit zodat je blote onderarmen hebt (want natte bedoeling).
  • Doe eventuele sieraden aan je handen en polsen af. Voelt niet fijn voor je baby, ringen kunnen afglijden in het water, horloges gaan kapot, etc.
  • In die eerste weken kan het best nog even spannend zijn. Dus als het kan, doe het badderen samen met je partner (of iemand anders).

Tips tijdens het bad

Belangrijkste is natuurlijk je baby nooit alleen of los te laten tijdens het badderen. En de kraamzorg geeft je alle tips en tricks over hoe je je baby het beste, veilig, kunt vasthouden tijdens het bad. Maar ik heb daarnaast ook nog wat extra tips voor tijdens het bad van je baby:

  • Maak het hoofd als laatste nat. Zeker bij een pasgeboren baby, die kan de eigen temperatuur nog niet zo goed regelen en verliest nog veel warmte via het hoofd. Dus dan kun je na het badderen van het hoofd je baby uit bad halen en lekker in een warme doek wikkelen.
  • Je kunt een washandje nat/warm maken en die op de buik leggen als de buik niet onder water is, dan blijft hij lekker warm.
  • Zet/leg je baby met de voeten tegen een rand. Dat kan helpen om het hem iets comfortabeler te maken. Dat ‘eindeloze’ water kan namelijk best even gek voelen na 9 maanden krappe baardmoeder.

Na het bad van je baby

Na het bad is het vooral fijn voor je baby om het zo comfortabel mogelijk te hebben terwijl jij hem afdroogt en weer aankleed.

  • Houd deuren en ramen dicht. Een beetje tocht op een nat hoofd en lijf is niet fijn en geeft kans op een verkoudheid.
  • De eerste nattigheid kun je met de hydrofiel afdrogen. Daarna wissel je die om voor de handdoek.
  • En badcape is een fijne handdoek voor je baby omdat je daar een ‘muts’ hebt voor het hoofd. Leg het hoofd van je baby daar vooral lekker in zodat hij warm blijft.
  • Ik hou altijd de billen zo lang mogelijk zonder luier, dan hebben die weer wat extra ‘lucht tijd’.
  • Als je je baby eenmaal hebt gebadderd en hij weer klaar is voor het volgende punt op de agenda, bijvoorbeeld een dutje, breng je hem eerst naar bed. Het baddergeweld opruimen komt later wel.

Wanneer doe je je baby in bad

Je baby in bad doen moet je vooral lekker doen wanneer het voor jou / jullie handig is. Wordt jouw baby bijvoorbeeld helemaal ontspannen van een bad, plan het bad dan lekker voor bedtijd of een dutje. Als jouw baby juist helemaal hyper wordt van badderen, kies dan een ander moment zodat hij niet hyper de transitie moet maken naar bedtijd.

Omdat ik momenteel fulltime thuis ben met M kies ik er vaak voor hem voor zijn middagdutje in bad te doen. Ik heb immers de tijd en zo voorkom ik een avond met een vol programma waarin hij moet eten, een fles drinken, naar bed moet en tussendoor ook nog zou moet badderen.

Plan het bad overigens niet meteen na een voeding. Grote kans dat die melk weer omhoog komt, zeker als je baby last heeft van reflux. Been there, done that – is voor niemand fijn.

tips en adviezen om je baby in bad te doen

Hoe vaak doe je je baby in bad

Hier zijn geen ‘harde regels’ voor. Je baby hoeft in principe nog niet iedere dag in bad want zo vies worden ze op jonge leeftijd nog niet. Doe vooral wat voor jou en je baby werkt en fijn is. M gaat om de dag in bad. En als hij bijvoorbeeld z’n spaghetti met rode saus overal heeft gesmeerd gaat hij een keertje extra.

Fijne badproducten

Ieder heeft natuurlijk z’n favoriete producten, zo ook voor het bad. Hier mijn tips over fijne producten voor gebruik bij het bad van je baby.

Badolie: Inolie badolie vind heel erg fijn. Vettend, zonder een vette laag achter te laten na het bad. Droge plekjes zijn snel verdwenen. En geen overdadige geuren, wat ik ook wel prettig vind.

Huidolie: de Zwitsal huidolie is lekker. Overigens gebruik ik niet na ieder bad huidolie. Alleen als M echt specifiek een wat droge huid heeft.

Billencreme: die van Burt’s Bees. En die gebruik ik voornamelijk als M luieruitslag heeft.

Wat voor bad gebruik je?

Wij hebben 3 verschillende soorten baden kunnen proberen. De Tummytub, het Stokke bad en het Ikea badje.

De Tummytub vond ik vooral in het begin erg fijn. Doordat het een soort emmer is en je baby er dus opgepropt in zit schijnt het ook het gevoel uit baarmoeder te geven. En dat vinden ze natuurlijk wel lekker. Ik vond de Tummytub ook iets overzichtelijker qua vasthouden van je baby, zeker in die eerste weken.

Stokke bad vond ik wat later, toen M badderen eindelijk een beetje leek te waarderen, fijner dan de Tummytub. Je hebt iets meer ruimte. Daarnaast kun je hem inklappen en makkelijker opbergen. En eventueel ook meenemen als je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat.

Ikea badje. Is ook helemaal prima en qua gebruik vergelijkbaar met het Stokke bad. Enige nadeel is dat je hem niet handig kunt opbergen.

Dit waren de tips en adviezen om je baby in bad te doen die mij hebben geholpen. Heb jij nog andere, fijne tips voor het baby badmoment? Laat ze vooral hieronder achter 🙂

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.