Verzorging

Til je kind niet aan de armen op!

Je kunt het beeld al helemaal voor je zien, een dreumes of peuter die aan de armen van twee volwassenen loopt (in het midden) en aan de armen heen en weer wordt gezwaaid. Wist je dat dit gevaarlijk is en een zogenaamd ‘zondagsarmpje’ kan veroorzaken? Dus, til je kind niet aan de armen op! Wat een zondagsarm precies is en hoe je dit kunt voorkomen lees je hier.

Wat is een zondagsarmpje?

Bij een zondagsarm is de arm iets uit de kom geschoten, ter hoogte van de elleboog. Andere namen voor hetzelfde geval zijn ook ‘pulled elbow’, ‘nursesmaid’s elbow’ en, de medische term, ‘radiuskopluxatie’.

De naam zondagsarm zou afstammen van het feit dat ouders op zondag altijd meer tijd met hun kinderen doorbrengen. En bij wandelingen worden kinderen dan vaak heen en weer gezwaaid waar dus een arm uit de kom kan schieten.

Symptomen

Je kind zal de arm niet meer willen bewegen en hem eventueel vasthouden in een houding die het minste pijn doet. En aanraking van de arm zal veel pijn doen. Je zou eventueel ook op het moment dat het gebeurt iets kunnen horen klikken of knappen.

Hoe ontstaat een zondagsarm?

De spieren, botten en pezen van jonge kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. De gewrichten zijn dus nog niet heel erg sterk en ook niet stabiel. De arm kan uit de kom schieten bij onverwachte bewegingen of wanneer er hard wordt getrokken aan de arm. Er zijn een aantal veel voorkomende momenten waarop een zondagsarm ontstaat.

  • Bij het zwieren aan de armen. Als kinderen eenmaal kunnen lopen vinden ze het vaak leuk om tussen twee volwassenen aan de handen te lopen en heen en weer gezwaaid te worden. Of om aan beide armen in rondjes te draaien. Een volwassene zet daarmee zoveel kracht op de armen van het kind, die dat niet goed aan kunnen omdat de gewrichten daar nog niet stabiel genoeg voor zijn.
  • Trekken aan de armen tijdens aankleden. Het kan ook ontstaan bij het aankleden van je baby. Als je bijvoorbeeld een arm door een mouw moet krijgen kan het makkelijk zijn om aan de hand van je baby te trekken om die zo door de mouw heen te trekken. Beter is om de mouwen zover mogelijk ‘op te stropen’, de hand erin te doen en je baby te leren om ‘mee te duwen’ als de arm er doorheen gaat.
  • Je kind aan de armen (of 1 arm) optrekken. Als je kindje bijvoorbeeld gevallen is en je wilt hem omhoog helpen, zie je weleens gebeuren dat het kind aan een arm (of beide) omhoog wordt getrokken. Of, als je een baby hebt, als je je baby in zithouding wil brengen door hem aan de armen omhoog te trekken.
  • Een ruk geven aan een arm. Het wil weleens voorkomen dat ouders een ruk geven aan een arm als een kind iets doet dat niet oké is, ook dan, door de plotselinge kracht, kan een zondagsarm ontstaan.

En als het eenmaal is voorgekomen is de kans groot dat het nog een keer gebeurt.

Hoe voorkom je een zondagsarm?

Het gebeurt vooral wanneer de ‘activiteit’ vanuit de ander (vanuit jou) komt en je kind dus reactief moet zijn op de situatie. Let dus goed op hoe je je kind benadert en bedenk dat jouw kracht vele malen meer is dan die van je kind. Trek niet aan de armen/handen en probeer ook in plotselinge situaties dit te voorkomen.

Til je baby / oudere kind op met je handen om de romp (onder de oksels), let dan bij hele jonge baby’s ook op het ondersteunen van het hoofd.

Als je je baby’s handen vasthoudt als deze bijvoorbeeld net aan het lopen is, houd je eigen handen dan open. Baby’s die leren lopen vallen natuurlijk nog vaak en als jij de handen van je zelf echt vasthoudt zou de plotselinge val ook een zondagsarmpje kunnen veroorzaken. Dit betekent natuurlijk niet dat je je baby niet kan ondersteunen bij het leren lopen. Houd bijvoorbeeld je eigen handen open zodat je baby jou wel actief kan vasthouden maar jij je handen open houdt en als het ware alleen de ondersteuning bent. Als je baby dan valt, heb jij de handen niet vast.

Hoe ouder je kind wordt hoe actiever hij zelf zal gaan trekken en hangen aan dingen, bijvoorbeeld in de speeltuin. Dat is oké, dan komt de activiteit vanuit je kind zelf en zal een zondagsarm minder snel ontstaan.

Meer informatie hierover kun je ook lezen in de Nursesmaid’s elbow highlight van het Instagram account van Milestones and Motherhood. Zij is een kinderfysiotherapeut en geeft heel veel informatie en legt veel uit over de ontwikkeling van een kind. Sowieso een aanrader om te volgen, ik bekijk haar posts en stories graag en heb er ook echt al wel van geleerd. O.a. over het zondagsarmpje.

Wat te doen als je denkt dat je kindje een zondagsarmpje heeft?

Bel de huisarts of de huisartsenpost of ga langs bij de Eerste Hulp. Raak de arm zo min mogelijk aan en laat je kind vooral zelf aangeven welke houding het prettigst is.

Sowieso is het fijn om een EHBO cursus gedaan te hebben of alsnog te doen. Dit kun je ook in het comfort van je eigen huis doen, meer over een EHBO cursus thuis lees je hier.

Bronnen: Mens en Gezondheid, Dokterdokter.nl, Huisarts&Wetenschap

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.