Verzorging

Tandenpoetsen bij een baby, wanneer en hoe?

Tandenpoetsen is belangrijk, ook bij je baby! Maar, wanneer begin je ermee en hoe pak je dat tandenpoetsen bij een baby dan aan? Hier mijn tips!

Vanaf wanneer begin je met tandenpoetsen?

Je kunt (moet?) beginnen met tandenpoetsen bij een baby zodra er een tandje is doorgekomen. Misschien lijkt het, als ze zo jong zijn, nog niet zo belangrijk. Maar juist die eerste babytanden schijnen nog erg kwetsbaar te zijn. En dus moet je er meteen al goed voor zorgen.

Tot je baby een jaar of 2 is, volstaat één keer per dag poetsen. Daarna kun je 2 keer per dag die mooie set tanden gaan poetsen.

Hoe pak je het tandenpoetsen bij een baby aan?

Zodra de tand(en) goed en wel door is kan de poetspret beginnen. Ik begin altijd (niet hij) en poets dan binnen-, buiten- en bovenkant van de tand(en). Vaak pakt M al meteen de tandenborstel vast, want dat is natuurlijk best leuk speelgoed. En helemaal prima want door de tandenborstel vast te houden terwijl ik de poetsende beweging maakt leert hij denk ik op den duur wel hoe het moet. Voordat ik de tandenborstel uit handen geef zorg ik dat we alle tanden gehad hebben, daarna mag hij zelf z’n tanden poetsen (of doen alsof ;)).

Houd er rekening mee dat, als er net een tandje is doorgekomen het best zo zou kunnen zijn dat er ook nog een andere tand of meerdere naast zitten die ook gaan doorkomen. Het tandvlees van je baby is dan nogal gevoelig. Leuk en fijn zal tandenpoetsen dan dus niet zijn. Op moment van schrijven heeft M twee ondertanden die we al een tijdje netjes aan het poetsen zijn. Maar boven komen er 4 (!) tanden tegelijk door, eentje is er al en de andere drie maken denk ik snel hun opwachting. Het is dus nogal een gevoelige bende in die bovenkaak. Ik probeer die ene tand aan de bovenkant wel te poetsen maar stop meteen als hij het niet prettig vind. Ik wil namelijk dat het tandenpoetsen een prettige ervaring is en er dus geen (negatieve) strijd van gaan maken.

Welke tandenborstel en tandpasta gebruik je?

Zodra je kunt gaan poetsen is het belangrijk om een goede tandenborstel en tandpasta te hebben die geschikt zijn voor je baby.

Een tandenborstel voor baby’s heeft een heel klein borsteltje en is extra zacht. Het is fijn als de ‘hendel’ wat relief heeft zodat je baby hem ook goed vast kan houden.

Babytandpasta bevat minder fluoride dan tandpasta voor volwassenen. Het is niet erg als deze tandpasta wordt doorgeslikt, wat sowieso gaat gebeuren. Daarbij heeft het een lekker smaakje. M is groot fan en zit eindeloos te sabbelen. Dat smaakje helpt denk ik ook bij de handeling zelf – doordat het lekker is laten ze het misschien beter toe.

Tips voor tandenpoetsen bij je baby

  • Poets de tanden ’s avonds voor je baby naar bed gaat, al het eten is dan achter de kiezen en dan kan hij fris en fruitig naar bed.
  • Door consistent te zijn, dus hetzelfde tijdstip, iedere dag poetsen, in dezelfde volgorde van dingen doen, wordt het ook gewenning voor je baby. En gewenning maakt het ook makkelijker. Daarbij is het ook belangrijk al vroeg te laten zien dat tandenpoetsen erbij hoort.
  • Poets de tanden vóórdat je de luier gaat verschonen. Nadat jij dan gepoetst hebt kan je baby nog even met de tandenborstel spelen. Dan is hij afgeleid en kun jij rustig je ding doen.
  • Het is belangrijk dat alle kanten van de tanden worden gepoetst. Dus als je baby het aan het begin niet toelaat dat jij dat doet omdat hij meteen met die borstel aan de haal gaat, zorg dan dat je even napoetst.
  • Als je baby het niks vindt, dat tandenpoetsen, maak er dan een spelletje van. Of verzin er een liedje bij. Probeer het zo leuk mogelijk te maken zodat er geen negatieve associatie ontstaat.

Vooralsnog vindt M het tandenpoetsen één groot feest. Hoe gaat dat bij jou?

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.