Ontwikkeling

Leuk speelgoed voor de ontwikkeling van je dreumes of peuter

Uit ervaring weet ik dat je, voordat je het doorhebt, enorm veel speelgoed kunt verzamelen voor je baby, dreumes, peuter, kind. Maar het liefst wil ik dan ook nog dat het speelgoed bijdraagt aan de ontwikkeling, zowel de mentale als fysieke ontwikkeling. Op die manier is je kind spelenderwijs aan het leren. Nu is dat bij baby’s heel makkelijk, die leren overal van. Mijn aanraders voor speelgoed voor een baby lees je hier. Maar bij een dreumes of peuter is het toch handig het aanbod van speelgoed aan te passen op de leeftijd. Maar wat is nou leuk speelgoed dat ook nog bijdraagt aan de ontwikkeling van je dreumes of peuter? Je leest het hier.

Buiten

Ik probeer ieder dag met M naar buiten te gaan en het liefst twee keer. Soms is één keer dan samen boodschappen doen en de andere keer naar de speeltuin. En soms is het een half uurtje in de tuin en dan ook nog in de buurt of iets dergelijks. Idealiter is in ieder geval 1 van de 2 keer naar buiten op de dag voor hem – dan gaan we dus iets doen dat voor hem leuk is. Het gaat mij erom dat M frisse lucht krijgt, even kan rondrennen en z’n energie kwijt kan.

Nu met een kersverse baby (S) lukt het niet altijd om echt twee keer per dag op pad te gaan, dus brengen we ook wat tijd door in de tuin. Dan kan S lekker binnen blijven binnen hoorafstand en heeft M z’n buiten tijd. Maar na een tijdje rondlopen en kijken naar alle plantjes is M ook wel klaar, dus dan is het fijn wat leuk speelgoed te hebben dat je (ook) buiten kunt gebruiken.

Wat ik altijd heel leuk vind, zijn dingen waar M motorisch gezien een uitdaging heeft. Op de opvang hebben ze bijvoorbeeld van die rubber (rivier)stenen waar hij van de ene ‘steen’ naar de andere kan lopen. Voor hem nog best lastig en het is leuk om hem te zien uitproberen en leren. Je kunt ook hele hindernisbanen bouwen in je tuin. Superleuk als je de ruimte hebt, zeker ook omdat je de baan eens in de zoveel tijd kunt veranderen voor een nieuwe ervaring en uitdaging. Dit soort speelgoed hoort ook al snel in de categorie ‘buitenspeelgoed peuter‘ maar doet het ook aan het einde van de dreumes fase al heel goed. Zeker als je een dreumes hebt die al snel kan lopen en fysiek graag in beweging is.

Mocht je nou geen tijd, geld of zin hebben om te investeren in speelgoed zoals hier boven beschreven zijn er natuurlijk genoeg andere dingen die ook leuk zijn. Een bal doet het altijd goed en is goed voor de coördinatie van je dreumes. Of zoek natuurlijk uitdagingen in je tuin op, zo hebben wij een aantal trapjes waar M eindeloos op en neer kan gaan. Maar ook het onderzoeken van de fiets die buiten staat is hier al garantie voor minstens 5 minuten entertainment. Is toch weer 5 hele minuten 😉

Binnen

Ook voor binnen is er natuurlijk een hoop leuk speelgoed. Eerder schreef ik al dat ik tijdens een regenachtig lang weekend een Pikler Triangle heb gekocht. Dat ding is echt ideaal voor wat fysieke beweging binnenshuis.

speelgoed
Sensory play

Sensory play

Een tijd geleden beschreef ik wat sensory play is (ook wel sensomotorisch spelen) en waarom dat goed is voor je baby. Maar het blijft een mooie vorm van kinderspel, ook op dreumes en peuter leeftijd. Want ook op die leeftijd wordt er door je kind hard gewerkt aan de ontwikkeling met behulp van de zintuigen.

Probeer je kind dus lekker veel te laten ontdekken met de zintuigen door middel van voelen, proeven, ruiken, kijken en horen. Luister samen naar het geluid van de vogels als je buiten bent en hoe die verschillend zijn, ga bellen blazen, nodig je kind uit om bijvoorbeeld een schijfje citroen samen te proeven of kijk naar sensomotorisch speelgoed waar je bijvoorbeeld verschillende structuren kunt ontdekken.

Kortom, genoeg leuke mogelijkheden die je je dreumes of peuter kunt aanbieden om zich te ontwikkelen op alle vlakken. Heb jij nog andere leuke tips? Laat ze vooral weten!


Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.