Speelgoed voor een baby in het eerste jaar
Misschien krijg je heel veel speelgoed cadeau, kun je het lenen van iemand of vind je het leuk om zelf speelgoed te kopen voor je baby. Er is eindeloos veel aanbod. Maar, wat is nou leuk voor je baby en vanaf welke leeftijd? Hieronder lees je welk speelgoed voor een baby in het eerste jaar, onze baby (M) het leukste vond.
De eerste 3 maanden
In de eerste maanden is veel speelgoed eigenlijk nog niet echt nodig. Je baby is dan denk ik vooral aan het wennen aan het leven buiten de baarmoeder en het feit dat hij bestaat 😉 Hij kan nog niet ver zien maar vindt het wel interessant om te om zich heen te kijken.
- Boekjes of kaarten met hoog contrast. Pasgeboren baby’s kunnen nog niet zoveel en ver zien. Wel kunnen ze contrasten zien, dus bijvoorbeeld boekjes met zwart wit. Dit is goed voor de stimulatie van de hersenen. Een voorbeeld van zo’n boekje is bijvoorbeeld Milo ziet de wereld in zwart wit.
- Freddie. Hang hem boven de wipper of boven de box. De contrasten zijn interessant, het lieveheersbeestje dat er aanhangt vinden ze leuk om tegen aan te slaan (voor zover ze dat gericht kunnen ;)). Dit is een stuk speelgoed dat makkelijk het hele eerste jaar van je baby leuk is (en misschien zelfs nog wel langer).
Vanaf 3 maanden
Nu gaat je baby zelf dingen vastpakken en wordt hij steeds bewuster van benen en handen.
- Knisperboekjes. Het gaat dan vooral nog om het voelen en het geluid van het geknisper.
- Babygym. Bijvoorbeeld die simpele variant van de Ikea, die deed het hier in het begin erg goed. Of, zie bij 5 maanden de babygym van Fisher Price die we hebben.
- Freddie (zie hierboven). Nu wordt ook het voelen interessant; al die verschillende stoffen en kleuren. Freddie werkt nu ook perfect als afleiding in de auto.
Vanaf 5 maanden
- Knisperboekjes. Het gaat dan vooral nog om het voelen en het geluid van het geknisper.
- Babygym. We hebben na onze verhuizing naar Vancouver een babygym (of activity gym zoals ze dat hier noemen) via marktplaats gekocht. We zijn voor een iets kleuriger variant gegaan, een groot succes. Wij hebben een oudere variant van deze activity gym.
- Freddie. Alles aan Freddie is nu leuk: voelen, luisteren, erop sabbelen, ermee gooien.
- Stoffen bal. We hebben een bal met een belletje erin. Dat vindt M fantastisch! En we hebben wellicht een voetballer, bij de eerste kennismaking met de bal ging die al via de voet de lucht in 😉
Vanaf 6 maanden
Nu gaat je baby steeds meer ‘doen’. Eindeloos brabbelen, dingen pakken, gooien, omduwen, zelf rollen. Ook kan hij nu wat beter even zelf spelen.
- Spiegel. Het is voor je baby mega interessant om zichzelf en jou te bekijken. Misschien heb je een lange spiegel die tot de grond komt, zet je baby er dan gewoon lekker voor en hij is wel even zoet. Mocht je geen lange spiegel hebben is een handspiegel ook een optie, kijk dan wel even of hij zich er niet mee kan bezeren (en/of blijf in de buurt).
- Blokkentoren. Hier is de stapeltoren van Ikea een gróót succes. Zodra die tevoorschijn komt kun je M bijna niet gelukkiger maken. Rond deze leeftijd was het vooral nog erg interessant om te kijken hoe ik de toren maakte zodat hij hem vervolgens om kon duwen. En dat 1000x achter elkaar.
- Babygym. Zoals bij 5 maanden al vermeld is dit absoluut een aanrader. Fijn om je baby er even in / onder te kunnen leggen want ze vermaken zichzelf wel even. Vanaf 6 maanden werd M alleen steeds beter in rollen dus bleef hij niet meer zo keurig liggen. Maar, alsnog vond hij het een interessant ding.
- Freddie, ja – nog steeds. M gaat steeds gerichter voelen en kijken. De pootjes worden inmiddels één voor één bekeken en in de mond gestopt.
- Kartonnen rollen van keukenpapier. Het rolt weg, hij voelt eraan, proeft eraan, slaat ermee. Je kunt nóg zoveel speelgoed kopen, het beste speelgoed heb je al in huis 😉 Wel even opletten dat je een ‘schone’ hebt zonder lijmresten.
- Kartonnen doos. Ook dit is eindeloos vermaak. Pak bijvoorbeeld een schoenendoos en stop daar wat speelgoed in zodat je baby erbij kan proberen te komen.
- Muziekinstrumenten zoals een trommel, sambaballen en zo’n ding met belletjes. Wij hebben een setje gekocht, zoals deze muziekset. M vindt vooral de trommel en de sambaballen fantastisch. Overigens kun je die sambaballen heel eenvoudig zelf maken. En ook een plastic bak kun je natuurlijk eenvoudig omtoveren tot trommel.
Vanaf 9 maanden
Je baby gaat steeds meer ontdekken en doen. Je zult zien dat hij echt op onderzoek uit gaat.
- We hebben een soort bal met kralen die heen en weer gaan. Het lijkt op deze kralenbaan. M zit eindeloos met de kraaltjes te klooien, ieder kraaltje wordt aandachtig bekeken en heen en weer geschoven. Ideaal vermaak!
- Babygym, voor zolang het nog duurt. M was rond deze leeftijd druk bezig met leren zitten dus liggen in de babygym duurde niet lang meer. Maar, de speeltjes die aan de gym hangen waren nog steeds fijn vermaak. Al was er ook genoeg ander leuk speelgoed dus ik zou een babygym niet per sé meer aanraden voor deze leeftijd.
- Interesse in een ‘activity table’ begint te komen. Hij vindt nu nog vooral de makkelijke dingen zoals de rammelaar leuk. Het bewust indrukken van knoppen moet nog komen. Wij hebben een ouder variant van deze. De poten kunnen eraf dus ook baby’s die nog niet kunnen knielen of staan kunnen er dan bij.
- De blokjes van de Ikea blokkentoren gaan hier het hele huis door, ze rollen makkelijk weg en dat is natuurlijk bloedinteressant.
Vanaf 10 maanden
- Auto’s. Het zelf heen en weer bewegen of laten rijden. En de wielen laten draaien. Wij hebben van Skip Hop zowel de egel als de bij, die kun je achteruit trekken en dan gaan ze zelf rijden. M heeft nog nooit zoiets wonderlijks gezien, dat snap je ;).
- De blokjes van de Ikea toren zijn nu ook heel interessant omdat je ze in elkaar kunt stoppen. Hij zit er eindeloos mee in zijn handen te voelen en te kijken.
- De activity table wordt steeds interessanter. Lekker met veel geluid, kleuren en op alle knoppen rammen (wat wil je als ouder nou nog meer ;)). Onze activity table kan op poten gezet worden waardoor M nu ook gestimuleerd wordt op zijn knieën te gaan zitten en dus de hoogte in te gaan.
- Waar ik ook groot fan van ben is de collectie van Green Toys. Zij maken speelgoed dat 100% gerecycled is van melkpakken, het ziet er ook nog eens goed uit en is perfect voor jonge kinderen die hun motoriek aan het ontwikkelen zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Green Toys collectie van Rima Baby, zij hebben sowieso alleen maar mooie spulletjes.

Iedere baby heeft zijn eigen ontwikkeling en sommige baby’s kunnen dus ook al sneller of later zitten, kruipen of zelfs lopen. Dus sommig van bovengenoemd speelgoed zal misschien voor jouw baby al eerder of juist wat later in het eerste jaar interessant worden.
Je kunt natuurlijk alles nieuw kopen (en mocht je dat willen, gebruik dan vooral bovenstaande linkjes :)). Maar je kunt natuurlijk ook kijken bij kringloopwinkels of op marktplaats. Veel speelgoed is makkelijk schoon te maken en dus prima als 2e handsje.
Natuurlijk was er ook nog een hoop ander speelgoed, volgens mij komen baby’s altijd om in het speelgoed ;). Maar dit waren qua speelgoed toch wel de succesnummers in het eerste jaar van onze baby. Had jouw baby andere voorkeuren? Laat het vooral weten in de comments!
PS. Binnenkort ook een artikel over de favoriete boeken. Stay tuned!
Dit artikel bevat één link uit van een samenwerking en verder een aantal affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂