Speelgoed vanaf 1 jaar
Eerder vertelde ik al wat het favoriete speelgoed gedurende het eerste jaar was van M. Inmiddels is hij alweer 2 en is er in dat tweede jaar natuurlijk ook speelgoed wat leuk wordt (of blijft). In dit artikel lees je onze tips voor speelgoed vanaf 1 jaar.
Loopkar / duwkar
We gaven M op zijn eerste verjaardag een loopwagen cadeau (ook wel loopkar, duwkar). Hij liep op dat moment nog niet maar dat is per baby natuurlijk verschillend. Een loopkar kan je kind stimuleren om zich op te trekken en uiteindelijk daadwerkelijk zelf de eerste stappen te gaan zetten. En vaak komen loopwagens ook nog met allerlei leuke andere elementen die ze kunnen ontdekken wat het extra leuk maakt.
Loopauto
Een loopauto (letterlijk een auto waar hij op kan zitten en mee kan ‘rijden’) is hier ook een groot succes. We hebben er eentje op de kop getikt via Marktplaats maar ze zijn natuurlijk ook nieuw te krijgen. M rijdt hier op sinds hij 1,5 is maar dat had eerder al gekund en vindt het fantastisch. Hij wordt ook steeds handiger ermee en je ziet echt die motorische ontwikkeling.
Stapeltoren
Ik vertelde al dat M gróót fan was van de stapeltoren van Ikea toen hij nog geen 1 was en dat is ook leuk speelgoed vanaf 1 jaar gebleken. Je kunt op verschillende manieren stapelen, er ‘muziek’ mee maken, er iets onder verstoppen – M vindt allerlei manieren om er mee te spelen. Een dergelijke toren vind je ook hier. Ideaal om zo’n torentje ook mee te nemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, het neemt weinig ruimte in beslag.
Maar naarmate M behendiger wordt en motorisch ook meer ontwikkeld, wordt het ook leuker om een echte blokkentoren te gaan stapelen. Doordat daar geen randjes en vormpjes op zitten die helpen de toren in elkaar te zetten (zoals bij die hierboven) is het een wat grotere uitdaging om daadwerkelijk een toren te bouwen. En met een toren als deze kun je er ook nog een taalmomentje van maken door wat je ziet op de blokken te benoemen.
Handpop
Handpoppen zijn heel erg leuk! We hebben een aantal handpoppen, een leeuw, een konijn en een poes. En M vindt ze hartstikke leuk om (samen met ons) mee te spelen. Al heeft hij wel onze hulp hier nog bij nodig, zelf is hij nog niet zo behendig met z’n handen 😉
Duplo
Duplo, de grotere ‘lego’ blokken zijn al heel snel heel leuk. Doordat ze wat groter zijn dan Lego kunnen kleinere kinderen er sneller mee uit de voeten. Eindeloos torens bouwen met een basisset! Maar, ook de andere Duplo elementen zijn leuk, bijvoorbeeld een truck en graafmachine.
Pikler Triangle
Ik schreef hier eerder al over, de Pikler triangle is echt een topding. Tijdens een regenachtig lang weekend werd ik binnen heel onrustig. Kon ik M wel genoeg beweging en uitdaging geven zonder naar buiten te gaan? Dus kocht ik, enigszins halsoverkop, een klimdriehoek met extra elementen. En het is het geld waard! Zeker gezien we niet alleen de driehoek hebben maar ook wat extra elementen kan M eindeloos variëren en ontdekken. Mocht je het willen overwegen, lees dan vooral het artikel dat ik schreef, daar heb ik ook wat tips & tricks beschreven.
Boeken
M is gróót fan van boekjes lezen en samen lezen. Ik schreef al een artikel over het nut van boeken lezen en welke boeken dan leuk zijn. Inmiddels is onze boekenkast enorm gegroeid en zijn er een paar favorieten aan toegevoegd.
De gele ballon is er daar één van, wij kregen hem als kraamcadeau (tip!). Dit is een groot boek met ‘harde’ pagina’s waardoor het geschikt is voor de kleinere kinderhanden. Op iedere pagina zijn er een aantal terugkerende elementen (zoals de gele ballon) die je kunt zoeken. En het is echt prachtig getekend!
Het boek ‘Slaap kindje slaap‘ wordt ook vaak uit de kast gehaald door M. In dit boek staat op iedere pagina een bekend kinderliedje met een mooie, ondersteunende tekening. Heel leuk om samen de liedjes te zingen en te zien hoe je kind steeds meer gaat ‘meedoen’.
Het 100 woorden flapjes boek is ook een leuke. M zit regelmatig heerlijk met dit boek op schoot alle woorden/plaatjes te bekijken. Daarbij helpt een boek als deze ook om woorden te leren.
Paco en Vivaldi. De Paco reeks heeft een heel aantal muzikale boeken waarbij je middels een verhaal over Paco verschillende liedjes/muziek tegenkomt door op een knopje te drukken. Wij hebben deze Vivaldi versie gekregen maar er zijn vele varianten zoals met bijvoorbeeld Afrikaanse of Hip Hop muziek. Voor ieder wat wils dus.
Muziekinstrumenten
M vindt muziek en muziekinstrumenten het einde. Inmiddels heeft hij een redelijke collectie muziekintstrumenten; een trommel, een xylofoon, een tamboerijn, sambaballen (die je ook heel eenvoudig zelf kunt maken). Je kunt bijvoorbeeld een setje aanschaffen waar verschillende instrumenten in zitten, dan ben je in één klap klaar. Maar je kunt ook bijvoorbeeld eens op Marktplaats kijken wat er te vinden is.
Non-speelgoed
Eigenlijk hebben kinderen weinig écht speelgoed nodig als je ziet hoe ze zichzelf al eindeloos kunnen vermaken met spullen die je gewoon in huis hebt.
Ballonnen
Toen M twee jaar werd hebben we de woonkamer versierd met slingers en ballonnen. Die ballonnen bleken een schot in de roos wat betreft vermaak. M vond ze fantastisch. Erdoorheen rennen, ermee voetballen, ermee ‘gooien’, etc. Dus mocht je een keer om wat entertainment verlegen zitten, blaas een paar ballonnen op en je zit gebakken.
Kartonnen doos
Ik kan geen kartonnen doos meer zien, zoveel heeft M er mee gespeeld. De héle tijd wil hij kiekeboe spelen; hij gaat erin liggen, wij moeten de flappen dicht doen en hij ‘springt’ er vervolgens uit alsof wij niet wisten dat hij in die doos zat. Best wel leuk in het begin maar hij houdt het langer vol dan wij 😉 Maar, eerlijk is eerlijk, hoe makkelijk (en goedkoop) wil je het vermaak hebben?!
Tupperware
Lege (tupperware) bakjes zijn ideaal en heeft iedereen wel in huis. M vindt het heel leuk om de deksel er steeds op en af te doen, er spullen in te stoppen of er op te trommelen. Helemaal handig als je een kastje of lade hebt waar je ze in verzamelt waarbij je kind verder geen kwaad kan, dan kan hij lekker klooien en heb jij even je handen vrij.
Wat is/was het lievelings speelgoed van jouw kind op deze leeftijd? Laat vooral je tips hieronder achter!
