Slaapcoach vertelt: slapen met speen; helpt het nu of werkt het averechts?
Ik vroeg jullie via Instagram welke slaapvragen over jullie baby jullie hebben. Daar kwamen natuurlijk heel veel reacties op en één veel voorkomend onderwerp was ‘slapen met speen’. Werkt dat nou wel of niet? En als je het wel doet, hoe bouw je dan af? Slaapcoach Anneke geeft antwoord!
De speen. You love it, or you hate it!
De speen kan het eerste jaar echt een life-saver zijn. Baby’s kunnen een enorm zuigbehoefte hebben en die speen voorziet in deze behoefte. Daarnaast stimuleert het de zuigreflex.
Na een jaar is dat niet meer nodig, maar kinderen kunnen nog wel heel veel behoefte aan die speen hebben. Hij geeft troost en het heeft een stress verlagend effect. Hierdoor vallen veel kinderen er gemakkelijk mee in slaap en kan de speen ook helpen in het slaapproces. Zolang de speen niet stoort zal een slaapcoach ook altijd adviseren de speen even te laten en eerst te richten op het slapen zelf. Zodra dit goed gaat, kan je ervoor kiezen de speen af te bouwen.
Een speen heeft ook nadelen. Zo is het niet verstandig om de speen te geven als je baby honger heeft. Er ontstaat dan zuigverwarring. Dan kan het kindje de speen verwarren met de speen van de fles of de tepel, waardoor de voedingen minder goed of veel onrustiger verlopen. Ook als je borstvoeding geeft is het aan te raden rustig aan te doen met het speentje. Omdat je op een speen nu eenmaal anders zuigt dan aan de borst en kinderen dit kunnen verwarren met elkaar.
Behoefte
Ik raad altijd aan eerst te kijken waar de behoefte ligt. Misschien is knuffelen wel voldoende. Ga eerst eens na; heeft je baby honger of heeft hij eigenlijk alleen jouw nabijheid nodig? Gebruik de speen dus wanneer die echt nodig is.
Slaapt je baby zonder speen? Dan zou ik proberen dat zoveel mogelijk in stand te houden en hier niet aan te wennen. Je kan de speen dan wel gebruiken om je baby weer tot rust te brengen, maar haal de speen uit de mond wanneer het gaat slapen.
Als je baby wel gewend is om met een speen te slapen, is dat natuurlijk niet erg. Soms moeten ouders er alleen meerdere keren per nacht eruit om de speen weer terug te geven. Leer je baby met 6 maanden al om de speen zelf in de mond te stoppen door de speen in de hand te geven en het een beetje te begeleiden. Oefening baart kunst, je zal merken dat je baby dit steeds beter zelf kan. Dat betekent ook dat wanneer de speen uit de mond is gevallen, tijdens het slapen, je baby deze ook zelf kan pakken en weer in zijn mond kan stoppen. Het kan daarom ook handig zijn glow-in-the-dark spenen te gebruiken en een aantal spenen in het bedje te leggen, zodat er altijd 1 voor handen ligt.

Speen afbouwen
Wil je graag het slapen met de speen afbouwen? Dan kan je dat op 2 manieren doen:
- Cold turkey. Je troost, bent erbij en geeft je baby heel veel liefde, maar niet de speen. Na een paar dagen is je baby dit gewend en zal je zien dat hij niet meer vraagt op de speen.
- Laat je baby sabbelen op de speen, maar net voordat hij in slaap valt haal je des speen uit de mond. Dit doe je steeds iets eerder, zodat je baby bewust en zonder speen in slaap valt en hij de speen op den duur niet meer nodig heeft.
Laat je baby verder niet de hele dag sabbelen op de speen. Gebruik het vooral in stress-situaties of om je baby te laten slapen. Neem de speen op andere momenten uit de mond. Zo is het geruststellende “effect” van de speen het grootste.
Om goed de speen af te bouwen is het handig om eerst het ritme van jouw baby goed te krijgen. Zo is het niet zwemmen tegen de stroom in omdat je kind dan op gezette tijden optimaal moe is en dus de kans op succes groter. Daarnaast slapen kinderen rustiger in en is de noodzaak van de speen dan kleiner.
Heb je hier nu vragen over of vind je het fijn om er even met een slaapcoach over te sparren? Weet dat veel slaapcoaches slaapgesprekken aanbieden, waarin ze jou een heleboel gerichte tips en tricks kunnen geven en waarvoor je geen uitgebreid consult hoeft te boeken.
Liefs,
Anneke
www.slaapcoachanneke.com
