Slapen

Slaapcoach vertelt: Droomritme methode

Ik kwam, toen ons zoontje M nog baby was, in aanraking met verschillende slaapcoaches via Instagram. Ik wist niet van het bestaan van slaapcoaches, laat staan dat ik ooit van verschillende methodes had gehoord. Ik zag allerlei informatie en tips op die Instagram accounts en pakte daaruit de tips die mij handig leken. In principe een prima aanpak, ware het niet dat ik in feite eigenlijk verschillende methoden combineerde omdat ik verder geen idee had. Misschien dus niet de béste aanpak; het is beter om 1 methode te kiezen die het beste bij je past en van daaruit gericht aan betere slaap te gaan werken. Dit geeft rust voor jou maar ook voor je baby, die krijgt immers consistente ondersteuning. Nu ik er iets meer over weet (thanks Anneke :)) is de Droomritme methode een methode die mij aanspreekt om verschillende redenen.

Een tijdje geleden vertelde slaapcoach Anneke waar je aan kunt denken als je overweegt een slaapcoach voor je baby / kind in te schakelen. Er is veel aanbod, verschillende methodes met ieder hun eigen uitgangspunten. En in dit artikel vertelt ze meer over die Droomritme methode, waar ze zelf in opgeleid is.

Wat is de Droomritme methode?

Bij de Droomritme methode kijken we naar het hele kind en het systeem om het kind heen. Slapen en vooral het slecht slapen kan namelijk liggen aan een heleboel factoren.

Binnen de Droomritme methode zijn er 3 belangrijke pijlers:

  1. Fysieke onrust. Is er fysiek iets met het kind aan de hand dat de slaap in de weg kan zitten? Denk aan reflux of koemelkallergie.
  2. Softe factoren. Denk dan aan hechting, het kamertje, de omgeving, prikkels, etc.
  3. Slaaptechnische factoren. Denk aan spreiding van slaap, hoeveelheid, kwaliteit, etc. 

Het is binnen deze methode belangrijk dat ouders weten HOE slapen werkt en WAAROM je doet wat je doet, anders blijven ze afhankelijk van een coach. Daar gaan we dus uitgebreid op in. Door te vertellen hoe het slapen werkt kunnen ouders veel beter anticiperen op momenten dat het even wat minder gaat (bijvoorbeeld als er tandjes doorkomen of bij ziekte). Als ouders weten wat de basis van slapen is en waaróm je bepaalde dingen doet om dit te verbeteren kunnen ze ook als het kind wat ouder is, nog steeds die kennis toepassen.

Door altijd te kijken naar alledrie de pijlers, en niet alleen naar de slaaptechnische factoren, houden we ook rekening met de baby’s ontwikkeling, groei, voeding en hechting. Daarbij houden zijn de wensen van de ouders en het gezin zelf ook heel belangrijk. Als de weg dan vrij is van eventuele obstakels volgt er een persoonlijk stappenplan gericht op het slapen zelf.

Niet laten huilen

Binnen de methode is het heel belangrijk dat je responsief reageert op je kindje. Dat betekent dat we de signalen die kinderen geven serieus nemen en daar op passende, liefdevolle wijze op reageren. Concreet gezegd: een baby, dreumes of peuter huilt nooit zomaar. Daar zit altijd een reden en dus oorzaak achter.

Dat vind men overdag ook vrij logisch. Máár, dat geldt natuurlijk ook midden in de nacht. En zelfs ook buiten het slapen om. En waarom zou je overdag wel veel interactie hebben met je kindje en die dan in de nacht negeren? Een kindje huilt nooit zomaar, het is hun enige manier om te communiceren. De truc is dus om erachter te komen waarom je kindje huilt en te ondersteunen waar nodig. Daarom zullen Droomritmecoaches nooit aanraden om een kind te laten huilen in bed. Als er gehuild wordt, mag er getroost worden. 

Slaapprobleem oplossen

Als je altijd doet wat je deed, krijg je altijd wat je kreeg.

Een slaapprobleem is niet zomaar ontstaan en zal ook niet zomaar ophouden. Er moeten dus dingen structureel veranderd moeten worden. En dat betekent dat je je als ouder soms ook even moet aanpassen aan de behoeften van je kind. En dan dus bijvoorbeeld even niet kan doen wat je wilt doen, zoals bezoekjes plannen wanneer er nog niet een heel duidelijk ritme is. Dat ritme moet groeien en kan wat tijd kosten maar geeft jullie uiteindelijk meer rust.

We gaan uit van de natuurlijke ritmes van kinderen en maken dus ook geen kinderen wakker. Slapen doet slapen en daarvoor is het belangrijk dat er daadwerkelijk geslapen wordt.

Wanneer ouders worstelen met het slapen van hun kind kan dat op allerlei manieren zo zijn. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er zorgen of vragen zijn bij de ouders. Slaapt mijn kind wel voldoende? Slaapt het niet teveel? Hanteer ik het juiste ritme?

Maar we zien ook concrete ‘problemen’. Bijvoorbeeld dat een kindje overdag één of meerdere slaapjes weigert om te slapen of hazenslaapjes doet van 20 a 30 minuten, of juist in de nacht veel aan het spoken is. Ook inslapen is een veel gezien probleem, bij oudere kinderen kan er dan elke avond een enorme strijd ontstaan met alle gevolgen van dien. Of dat kinderen huilend en overstuur wakker worden, denk bij oudere kinderen dan ook aan het hebben van nachtmerries.

Vaak zien we dat ouders al veel hebben gedaan om het probleem aan te pakken en er zo onhoudbare associaties zijn ontstaan. Bijvoorbeeld kindjes die het liefste in de armen in slaap vallen maar als ze weg worden gelegd weer wakker schieten of later in paniek wakker worden. Of dat de moeder om de 3 uur borstvoeding geeft, niet omdat een kindje honger heeft, maar omdat het anders niet kan slapen. Ook slapen veel kinderen in het bed van hun ouders, terwijl die het liever anders zien. 

En dit zijn slechts veelvoorkomende voorbeelden van ‘slaapproblemen’. Hoe groot of klein de vraag of het probleem ook is, ouders kunnen in alle gevallen bij een Droomritme coach terecht.

Aanpak

Ieder gezin is anders en heeft eigen manieren en wensen en dat is wat ons betreft helemaal prima. Vind jij het bijvoorbeeld geen probleem dat je kind bij jou in bed slaapt? Dan hebben wij daar ook geen probleem mee. Maar, heb je er zelf last van en is het meer een gewoonte geworden uit noodzaak, en slapen jullie beiden niet zo goed daardoor? Dan gaan we rustig en in stapjes toewerken naar het slapen in eigen bed. Er wordt dus ook goed gekeken naar wat voor jullie als ouder en kind werkt en wat niet.

De aanpak is wisselend, het is namelijk echt per geval verschillend wat ouders en hun kindje nodig hebben en willen. Soms is één gesprek voldoende en kun je ouders alweer een heel eind de goede richting op helpen. In sommige gevallen zijn de slaaptechnische factoren de boosdoener en kunnen ouders met een simpel plan hele grote stappen maken. En soms speelt er heel veel en zien we vaak dat er ook veel fysieke factoren meespelen die eerst aangepakt moeten worden. Dan wordt een consult wat uitgebreider en is er wat meer tijd nodig.

Dat is ook de reden dat je bij veel coaches ook een, vaak gratis, kennismakingsgesprek kan boeken – zo ook bij mij. We (coaches) kunnen dan de vragen stellen die nodig zijn en op basis daarvan bepalen wat ouders nodig hebben en een voorstel doen voor een aanpak.

Is er een klik?

Het állerbelangrijkste bij het kiezen van een slaapcoach voor jullie en jullie kind is dat je een klik voelt met die coach. Staat deze achter jullie wensen? Kunnen jullie je vinden in de voorgestelde aanpak van de coach? Voel je een persoonlijke klik? Als het antwoord op dergelijke vragen overwegend ‘nee’ is, raad ik je aan iemand anders te zoeken. De coaching gaat alleen werken als het voor alle partijen voelt als de juiste manier. En als het niet werkt is dat zonde van de tijd en het geld dat jullie erin stoppen.

Schroom niet contact met me op te nemen voor meer informatie of om te kijken of ik jullie wellicht kan helpen!

Liefs,
Anneke
www.slaapcoachanneke.com

Slaapcoach Anneke
Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.