Overige

Sensory play sambaballen zelf maken voor je baby

Naarmate je baby wat ouder wordt ga je ook nadenken over leuk speelgoed. Maar wat is nou goed speelgoed voor een baby, dat het liefst ook nog de ontwikkeling ondersteunt. Eén speelvorm is ‘sensory play’. En dat leent zich uitstekend om zelf dingen te maken voor je baby, zoals deze sensory play sambaballen.

Wat is sensory play?

Kort gezegd gaat het om een speelvorm waarbij je baby met alle zintuigen, spelenderwijs, op ontdekking gaat. Meer uitleg over wat sensory play precies is, waarom het goed is voor je baby en hoe je kunt beginnen lees je in het volgende artikel: Wat is sensory play en waarom is het goed voor je baby?

Sambaballen a.k.a. maraca’s

M leek muziek en liedjes al meteen erg leuk te vinden, ieder gek liedje dat je voor hem zong bracht, en brengt nog steeds, een grote glimlach op zijn gezicht. En toen we eenmaal in Vancouver woonden en hij 9 maanden oud was heb ik ons dan ook snel ingeschreven voor een muziekklasje. Daar werd gevraagd of je je eigen muziekinstrumenten kon meenemen, je mocht ze ook zelf maken. Zo gezegd, zo gedaan, ik maakte zelf sensory play sambaballen. En na wat onderzoek kwam ik erachter dat sambaballen, ook wel bekend als maraca’s, ook nog voldoen aan de criteria voor sensory play voor je baby. Het gaat hier dan voornamelijk om het zintuig horen, sambaballen maken allerlei verschillende geluidjes die je baby nieuwsgierig maken. Win win 😉

Benodigdheden

Je hebt niet zoveel nodig om zelf deze sensory play sambaballen te maken. En waarschijnlijk heb je de spullen nu gewoon in huis, dus kun je ze meteen gaan maken als je wil.

Plastic bakje of potje
Denk bijvoorbeeld aan het bakje waar de fles spenen die je misschien hebt gekocht in zaten. Of het bakje waar die verse mozzarella in zat. Of de lege pot nivea. Het maakt dus eigenlijk niet zoveel uit wat voor bakje / potje je gebruikt, als er maar een deksel op zit.

Inhoud
De inhoud voor het bakje kan (ongekookte) rijst of bijvoorbeeld droge kikkererwten zijn. Of droge linzen. Of kraaltjes. Wat je maar in huis hebt.

sensory play sambaballen
Rijst heb je meestal wel in huis

Hoe te maken

Neem een plastic bakje en zorg dat die goed schoon is. Als er nog etensresten in zitten gaat het schimmelen en als er nog een mini restje crème in zit blijft alles plakken. Dus even goed schoon / vetvrij maken.

Vul het bakje of potje voor een deel met inhoud.

Sluit het bakje goed. Als je het idee hebt dat je baby de deksel er misschien wel vanaf weet te krijgen of dat de deksel het spelen niet ‘houdt’, sluit hem dan extra met bijvoorbeeld ducktape.

Done!

Extra tips voor het maken

  • Als je het materiaal ervoor hebt, maak meerdere sambaballen. Zo kun je samen met je baby spelen. Jij een setje en hij een setje. Als jij het voordoet gaat je baby jou nadoen.
  • Als je er meerdere gaat maken, kijk dan of je in ieder geval een setje (2 stuks) of misschien 2 setjes hetzelfde kunt maken. Dan kun je zoals hierboven gezegd samen ‘muziek’ maken.
  • En maak ook eens andere varianten. Een klein bakje met wat rijst erin maakt een heel ander geluid dan een groter potje met kikkererwten. Of een langwerpig potje met bijvoorbeeld linzen. Al deze verschillende geluiden dragen bij aan het sensopatisch spelen en dus ook aan de ontwikkeling van je baby.
  • Als je geen zin hebt om ze zelf te maken kun je ze natuurlijk ook gewoon kopen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze vrolijke Mexicaanse of deze van Sopfie de Giraf. En je hebt ze ook van de Hema.
  • Het bakje hoeft niet per sé plastic te zijn. Een aluminium bakje werkt natuurlijk ook goed. En geeft ook weer een ander geluid, leuk! Ik zou glazen potjes echter vermijden. Je baby gaat geheid gooien met de ‘sambaballen’ en dat is met glas natuurlijk niet zo heel handig.

Heb jij al (zelfgemaakte) sensory play sambaballen in huis? Vind jouw baby het net zo leuk als die van mij? Ik ben benieuwd!


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.