Ontwikkeling,  Overige

Sensory play – eetbare vingerverf maken

Hoe ouder je baby wordt, hoe leuker om hem op verschillende manieren te laten spelen. Een van de populaire manieren is middels ‘sensory play’. En een vorm van sensory play is spelen met verf. Voor jonge baby’s die alles nog in hun mond stoppen is het wel fijn als die verf geen kwaad kan als het in de mond verdwijnt. Dus, hoe kun je eetbare vingerverf maken?

Wat is sensory play?

Laat ik nog even beginnen met sensory play. Bij sensory play gaat het erom dat je baby met alle zintuigen, spelenderwijs, op ontdekking gaat. Deze manier van spelen is heel goed voor de ontwikkeling van je baby. Meer weten over waarom het goed is voor je baby lees je in het volgende artikel: Wat is sensory play en waarom is het goed voor je baby?

Deze vingerverf is een manier voor je baby om met de handen te gaan spelen. Vingerverven helpt baby’s bij het ontwikkelen van hun fijne motoriek. Het stimuleert ook de zintuigen, aanraken, zien en misschien wel ruiken. Daarnaast leren ze over kleuren, kleurherkenning en wat er gebeurt als kleuren gemengd worden.

Wat heb je nodig om eetbare vingerverf te maken?

Je hebt niet veel nodig om eetbare vingerverf te maken en het is ook nog eens heel makkelijk. Je hebt het volgende nodig:

 • (Fijngemalen) babypap voor de basis
 • water
 • kleurstof voor voedingsmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld deze kleurstoffen van Albert Heijn gebruiken.
 • bakjes om de verf in te doen. Gebruik bijvoorbeeld een muffinblik. Of muffin vormpjes. Houd er bij die laatste wel rekening mee dat die meebewegen en dus misschien niet heel handig zijn voor baby’s die nog niet echt de controle hebben over wat ze doen. Natuurlijk kun je ook een plastic bakje o.i.d. gebruiken.

Hoe maak je het?

Meng de pap met water tot je een goede structuur hebt. Je wil dat het niet té vloeibaar wordt, het moet immers wel nog blijven plakken aan je baby’s vingers. Maar ook weer niet te stroef want het moet wel ‘verfbaar’ zijn.

Als je een consistentie hebt gekregen die verfbaar is kun je ze gaan kleuren. Als je meerdere kleuren wilt gebruiken verdeel je de pap over de verschillende bakjes die je hebt. Daar doe je dan vervolgens per bakje een druppel kleurstof in. Dan even goed roeren en klaar ben je.

Aan de slag

En dan is het verftijd. Helemaal leuk natuurlijk maar je wil dit niet midden in je woonkamer.
Kies voor een ruimte of plek waar het niet erg is als het vies wordt. Ik ging bijvoorbeeld voor de douchecabine, daarin kon hij de tegels verven.

Geef je baby de bakjes en dan is het gewoon kijken wat er gebeurt. Laat je baby zelf op ontdekking gaan. In ons geval snapte mijn baby, M, totáál niet wat hij daar deed en wat hij in vredesnaam met die bakjes moest. Ik heb het voorgedaan door mijn vinger in de verf te dopen en vervolgens de tegels te ‘verven’. Meer had M niet nodig, hij ging meteen aan de slag. Ik heb er natuurlijk foto’s van gemaakt maar gezien zijn edele delen daar ook op staan plaats ik ze maar niet 😉

eetbare vingerverf maken

Extra tips

 • Kies dus voor een ruimte die tegen een stootje kan. Bijvoorbeeld de douchecabine, het bad of bijvoorbeeld buiten in de tuin.
 • Laat je baby lekker in z’n blote billen of luier spelen als dat kan (afhankelijk van ruimte en temperatuur). Op die manier heb jij zo min mogelijk vuile was. Of kies voor kleding die tegen een stootje kan.
 • Houd rekening met spetters. De meeste kleurstoffen krijg je overal weer uit. Maar wel handig om meteen even schoon te maken na het spelen zodat de spetters niet indrogen op je mooie witte muur.
 • Je kunt de babypap als basis ook vervangen als je dat niet in huis hebt. Je kunt hiervoor schijnbaar (heb het zelf nog niet geprobeerd) ook het vocht uit een blik kikkererwten gebruiken en dit opkloppen. Dat wordt een soort stevig eiwit heb ik begrepen. Ook scheerschuim is een optie maar dat is natuurlijk niet eetbaar. Dus ik raad je aan dat alleen te doen als je baby / dreumes niet meer alles in de mond stopt.
 • Mocht je nog ergens een oude verfkwast hebben liggen kun je die erbij geven.
 • Het is het leukste als je baby het contrast van de kleuren op de ondergrond goed kan zien. Mocht je dit bijvoorbeeld op een donkere ondergrond doen kun je er een groot wit vel onder leggen zodat je baby goed kan zien wat er gebeurt.
 • Zoals je op de foto hierboven kunt zien had ik niet supergoed de pap gemengd, er blijven dan wat papklontjes inzitten die de kleur niet pakken. Niet erg natuurlijk maar door de pap goed te mengen krijg je mooiere verf.

Ga jij ook eetbare vingerverf maken? Veel plezier!


Dit artikel bevat een affiliate link. Dat betekent dat, wanneer jij via deze link besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.