Ritme

Schema voor een baby van 7 maanden

Het schema van een baby staat (helaas?) nooit vast; zit je net lekker in een fijn ritme, verandert het weer. Zo is het schema voor onze baby van 7 maanden ook weer anders dan bij 6 maanden.

Algemeen

Zoals bij het 6 maanden schema aangegeven zijn er een paar algemene dingen waar ik gedurende de dag rekening mee houd, aanvullend daarop inmiddels ook het volgende:

  • De ‘wakkertijd’. Op dit moment kan hij comfortabel zo’n 2,5 uur wakker zijn tussen dutjes in. Ik zorg dat hij ongeveer 10 min voordat die tijd voorbij is in bed ligt zodat ik niet over de wakkertijd heen ga, inslapen wordt dan nog lastiger. 
  • Ik leg hem niet eerder dan 9:00 op bed voor zijn eerste dutje. Dit is één van de tips die ik van een slaapcoach heb gekregen. Voor 9:00 weer naar bed brengen schijnt een te grote invloed te hebben op z’n biologische ritme. Dat betekent dus ook dat hij, wanneer hij al om 5:00 wakker is, 4 uur wakker blijft tot hij weer naar bed gaat. Nu haal ik hem nooit om 5:00 uit bed om de dag te beginnen dus hij ligt sowieso tot ongeveer 7:00 in bed. Wakker, doezelend of slapend.

Schema

Ik baseer het schema over het algemeen mede op basis van de tips van die slaapcoaches. Bij 7 maanden is het schema van onze baby over het algemeen als volgt:

Meestal wordt hij rond 6:00 wakker maar ik laat hem liggen tot ongeveer 7:00. Mits hij niet huilt natuurlijk. Soms ligt hij te kletsen, met z’n doek te spelen en soms (als ik mazzel heb) valt hij weer in slaap.

7:15 fles opvolgmelk van 210ml water + 7 scheppen.

Daarna even uitbuiken in de wipper terwijl ik zelf ontbijt, dan even spelen, knuffelen, etc.

9:00/9:15 afhankelijk van hoe laat hij wakker was en hoe moe hij is breng ik hem naar bed. Soms is hij om 8:45 er al helemaal klaar mee, dan gaat hij om 9:00. Maar als hij iets later red doe ik dat zodat we uiteindelijk richting 2 dutjes per dag kunnen. Ik laat hem meestal zo’n 30-35 min slapen.

10:00 oefenhap fruit

Dan even zelf spelen, samen spelen, boekje lezen, etc.

11:00 fles opvolgmelk van 180ml water + 6 scheppen. Soms heeft hij al wat eerder behoefte aan die fles, ook prima. Ik geef hem uiterlijk om 11:00.

12:00-12:15 richting bed zodat hij om 12:15/12:30 kan slapen. De precieze tijd is afhankelijk van hoe laat hij wakker werd van het eerste dutje.

14:15/14:30 ik maak hem dan uiterlijk om 14:30 wakker. Vaak slaapt hij 1,5 -2 uur.

14:45 fles opvolgmelk van 180ml water + 6 scheppen

15:00 stukje brood, een rijstcrackertje of een komkommer om op te knagen.

16:15/16:30 naar bed. Vaak is dit z’n slechtste dutje van de dag. En soms lukt het hem überhaupt niet om in slaap te komen.
Maar, als hij bijvoorbeeld om 13:30u is wakker geworden i.p.v. 14:30 gaat hij om 16:00 naar bed. Soms slaapt hij dan 35 min – 60 min. Kortom: afhankelijk van hoe de eerdere dutjes zijn gegaan bepaal ik hoe laat en hoe lang ik hem laat slapen.

17:00 uit bed en meteen een oefenhap groente

17:50/18:00 fles opvolgmelk van 180ml + 6 scheppen (210ml + 7 scheppen sinds de avondfles eraf is).

+/- 18:45 richting bed. Deze tijd hangt een beetje af van de dutjes, als dat niet heel goed ging gaat hij eerder naar bed – rond 18:15 en krijgt hij iets eerder z’n fles. Hij doet er soms ’s avonds langer over om in slaap te vallen dus ik ben blij als hij om 19u slaapt.

22:00 fles opvolgmelk van 60 ml + 2 scheppen. Deze hebben we inmiddels afgebouwd, je leest hier hoe we dat hebben aangepakt.

Naar buiten

Ik wil iedere dag wel even met hem naar buiten. Vaak doe ik dat na het lange dutje, dus rond 14:30. Ik ga dan graag naar het park om daar lekker op een kleedje te zitten/liggen en geef hem daar dan ook z’n fles. Hij lijkt in de kinderwagen altijd wat verveeld dus heb niet het idee dat hij het erg leuk vindt. En als we ergens gaan zitten kijkt hij altijd zijn ogen uit en ik vind het voor hem wel fijn als hij gewoon lekker zelf kan bewegen, het gras kan ontdekken, etc.

Helaas slaapt hij ook niet heel goed in de kinderwagen dus lange stukken lopen terwijl hij slaapt gaat niet. Lopen met de wagen doe ik dus vooral als hij wakker is, en bijvoorbeeld toch moet uitbuiken van een fles, of als hij een kort dutje moet doen waarvan het niet erg is als hij hem eventueel overslaat.

Van 3 naar 2 dutjes

Dit schema voor een baby van 7 maanden is een richtlijn waar ik me aan houd. Het ziet er af en toe totaal anders uit omdat hij meer en meer moeite heeft met het derde dutje. Hij is er nog niet helemaal aan toe maar ik heb het vermoeden dat we binnenkort wel het derde dutje kunnen gaan overslaan. Daarover binnenkort meer.

Inmiddels zijn we van 3 naar 2 dutjes over gestapt. Hoe we dat hebben aangepakt lees je hier.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.