Verzorging

Rust Reinheid en Regelmaat voor je baby

We kennen het allemaal wel; de 3 R’en. Ofwel: Rust Reinheid en Regelmaat. Waarden waarmee onze opa’s en oma’s ook al hun kinderen opvoedden. Er wordt, nog steeds, gezegd dat rust, reinheid, regelmaat heel belangrijk is voor je baby, zeker in die eerste maanden. Ook onze kraamzorg noemde het belang hiervan al op dag 1. Maar, wat is het eigenlijk, werkt het echt en hoe kun je het dan toepassen?

Rust

Een (pasgeboren) baby schijnt het best te gedijen in een rustige omgeving. Dus niet teveel prikkels door bijvoorbeeld een TV die continue aanstaat of een slaapkamer met veel (contrasterende) kleuren. Ook heel veel kraambezoek op dezelfde dag zijn veel prikkels, zeker als al dit bezoek je baby ook allemaal willen vasthouden.

Maar ook rust in de vorm van slaap is natuurlijk belangrijk, een baby groeit immers als hij slaapt.

Reinheid

Goede hygiene is superbelangrijk, zeker bij pasgeboren baby’s. Vaak je handen wassen en bezoek vragen dit ook te doen als ze binnen komen, evt. flessen goed schoonmaken, baby in bad, etc. Kortom, alles doen om te zorgen dat je baby in een schone omgeving leeft.

Regelmaat

Ook regelmaat in de dag is een belangrijke voor een baby. Door iedere dag hetzelfde ritme aan te houden weet je baby wat er komen gaat. Dit kun je al doen door altijd dezelfde volgorde aan te houden: voeden, spelen, slapen. Alle ‘nieuwe’ ervaringen zijn dan beter te handelen omdat hij weet wat er in de basis komen gaat.

Werkt dit nou echt?

In ons geval heb ik wel het idee dat het werkt. Vooral de regelmaat lijkt heel erg te helpen. Ik heb het idee dat, doordat hij weet wat er komen gaat, hij bijvoorbeeld ook een goede slaper is geworden.
Overigens denk ik dat de regelmaat mij ook erg helpt, ik hou er nu eenmaal van te weten waar ik aan toe ben 😉

Overigens is M wel een ‘COVID / emigratie baby’, een baby die zijn eerste maanden (jaar, anderhalf jaar?) opgroeit tijdens een pandemie en ook nog eens tijdelijk in het buitenland. Daardoor hebben we in Nederland weinig kraambezoek gehad en is hij slechts enkele dagen naar de creche gegaan. Eenmaal in Vancouver ben ik eigenlijk altijd bij hem, gaat hij niet naar de creche en houden andere mensen ook afstand. Dus die rust en regelmaat krijgt hij automatisch al. En reinheid natuurlijk ook 😉

Tips

Een paar tips om te zorgen voor die rust reinheid en regelmaat voor je baby:

Rust

 • Zorg dat alle (elektronische) geluiden zachtjes of op stil staan. Denk daarbij aan je TV, radio, app geluid, e-mailmeldingen, etc. Zeker als er geslapen wordt is het fijn als er niet teveel prikkels zijn.
 • Plan je kraambezoek en smeer het uit. Persoonlijk vond ik het de eerste maand wel lekker om niet al te veel mensen op bezoek te hebben (op directe familie en beste vrienden na). Dan kun je eerst een beetje wennen aan elkaar.
 • Door het uitsmeren van kraambezoek kun je ook voorkomen dat je baby 10x op een dag bij een ander in de armen ligt. Ieder nieuw persoon heeft een nieuwe geur, een nieuwe stem, etc. Dat zijn allemaal nieuwe indrukken voor je baby en kan dan best overweldigend zijn lijkt me.
 • Zorg voor een prettige slaapomgeving voor je baby met rustige kleuren. Hang ook geen ‘mobiel’ boven zijn bed, dat leidt alleen maar af van het slapen.
 • En als je een baby hebt die graag bij jou slaapt (zoals M de eerste maanden), schaf een draagzak aan. Dan kun je zelf in ieder geval nog bewegen 🙂
  Overigens vind ik een draagzak sowieso een onmisbaar item, ook als je baby wel in een bed slaapt.
 • Kijk goed naar de passende wakkertijd zodat je baby op tijd die rust krijgt. Want man, man, man wat blijkt dat belangrijk!

Reinheid

Wellicht overbodig om te noemen maar goede hygiene is mega belangrijk. Zeker als je baby nog ienimini is, is hij heel vatbaar en heeft hij een virusje zo te pakken.

 • Gebruik altijd schone doeken. Handdoeken, billendoekjes, hydrofiele doeken. Veel wassen dus.
 • Was regelmatig je handen, ook voordat je bijvoorbeeld een fles gaat klaar maken.
 • Zorg voor een ‘eigen’ plek voor de flessen en alle benodigdheden. Op die manier kun je het makkelijker schoon houden.
 • Vraag evt. bezoek om even de handen te wassen voor ze je baby vast houden. Je hebt immers geen idee waar die handen ervoor waren 😉

Regelmaat

 • Kijk naar wat voor routine voor jou en je baby werkt en ben daar vervolgens (zoveel mogelijk) consistent in.
 • Zorg voor vaste routines. Bijvoorbeeld een bedritueel bij het naar bed gaan: eerst een schone luier, dan de slaapzak aan, dan een speen, etc.

Dus hoe oud ook, ‘rust reinheid en regelmaat’ is nog steeds heel actueel als je het mij vraagt 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.