Rugdrager voor je baby
Onze baby is inmiddels al zo groot geworden dat een ‘lange’ wandeling in de draagzak niet altijd meer prettig is. Maar, wat is dan een fijn alternatief als je wel een stuk wil wandelen maar de kinderwagen geen optie is? Wij gingen voor een rugdrager. Alles over de rugdrager voor je baby lees je hier.
Waarom een rugdrager voor je baby?
Op een gegeven moment komt je baby op een leeftijd en misschien grootte / lengte waarin het niet meer prettig is om hem in de draagzak op je buik te hangen. Hoewel ik de draagzak een onmisbaar item vind, kan het erg warm worden op de buik en met het gezicht naar je toe kan je baby niet zoveel zien dus wil je hem misschien omdraaien. Maar met de rug naar je buik toe / gezicht naar voren schijnt ergonomisch dan weer niet zo goed te zijn.
Het alternatief is dus op de rug dragen. Dat kan natuurlijk prima in een draagzak maar een rugdrager is een andere goede optie.
Voordelen van de rugdrager
- Je baby zit lekker hoog en kan dus veel zien en meegenieten.
- Je kunt een rugdrager afstellen op jouw baby. Met een draagzak kan dat tot op zekere hoogte.
- Je kunt een rugdrager ook afstellen op jouw lichaam. Iedereen is natuurlijk anders qua bouw en het is wel belangrijk dat de rugdrager ook voor jou goed zit.
- Een rugdrager heeft vaak allerlei vakjes waar je al je spullen in kwijt kunt. Een aparte luiertas hoef je dan niet mee te nemen.
- Een rugdrager gaat lang mee, afhankelijk van het model dat je koopt kun je tot en met de kleutertijd gebruik maken van een rugdrager.
- In de zomer, als het dragen van je baby tegen je lijf aan te warm is, is het ook handig je kindje in een rugdrager te kunnen meenemen.

Welke rugdrager kies je dan?
Maar, wat voor rugdrager koop je dan? Er is natuurlijk ruim aanbod met allerlei verschillende functies. Iedereen heeft denk ik persoonlijke voorkeuren en wensen. Als je een rugdrager voor je baby gaat aanschaffen, houd dan in ieder geval rekening de volgende punten:
- Het is fijn dat je de rugdrager even neer kunt zetten. De meeste varianten hebben een extra stang die je kunt uitklappen. Op die manier kun je makkelijk je baby in- en uitladen. Het is overigens niet de bedoeling om je baby er in te laten zitten zonder dat je er bij bent, het is geen stoel ;).
- Het is fijn als de drager genoeg vakjes heeft om de inhoud van je luiertas mee te nemen. Anders moet je naast de rugdrager dus ook nog een extra tas voor je spullen meenemen.
- Als zowel jij of je partner, of misschien wel opa of oma, je baby erin willen dragen is het belangrijk dat je hem kunt afstellen op de persoon en dus op je lijf. De een heeft bijvoorbeeld een langer bovenlijf dan de ander. En omdat je baby langzaam maar zeker ook zwaarder wordt is een juiste afstelling heel belangrijk.
- Sommige dragers hebben een zomerkap en/of een regenkap zodat je baby beschermd is tegen zon of regen. Kan een handige functie zijn!
Nog een paar belangrijke tips:
- Een rugdrager is niet altijd geschikt voor baby’s. Je baby moet bijvoorbeeld eerst goed zelfstandig kunnen zitten omdat ze in een rugdrager tot zekere hoogte zelf moeten zitten. Kijk goed per drager vanaf welke leeftijd en/of gewicht hij geschikt is en of er nog andere ‘draagrichtlijnen’ bij horen.
- Ga de eerste keer niet meteen een uur op pad. Ga eerst kleine stukjes, probeer het uit, kijk wat je baby er van vindt en bouw het rustig op.
- In het verlengde van het vorige punt; misschien kun je eerst een rugdrager van iemand lenen om het uit te proberen. Mocht jij of je baby het niks vinden heb je in ieder geval niet je geld er al aan uitgegeven.
- Je baby zit stil en hangt niet tegen je lijf aan, dus kleed hem daar goed op. Zeker in de winter wordt je baby veel sneller koud dan jij, jij hebt immers die extra kilo’s mee te dragen en zult dus veel sneller warm zijn.
- Pas op waar je loopt, je hebt een rugzak met waardevolle lading ;). Draag ook goede schoenen zodat je minder makkelijk zult uitglijden.