Roodvonk
Er zijn een aantal veelvoorkomende huidaandoeningen die je vaak ziet bij baby’s en jonge kinderen, Roodvonk is er één op de lijst ‘kinderziekten met vlekjes‘. Een tijd geleden, toen M ongeveer 1,5 jaar was, kreeg hij de 6e ziekte. Ik wist toen nog niet echt van het bestaan van die veelvoorkomende huidaandoeningen, kende eigenlijk alleen de waterpokken. Dus ging ik op onderzoek uit, zo ook naar Roodvonk.
Wat is Roodvonk?
Roodvonk is een besmettelijke huidaandoening die veroorzaakt wordt door de bacterie Streptococcus pyogenes. Deze bacterie zorgde vroeger nog wel eens voor vervelende gevolgen zoals een nierziekte of acute reuma. Kinderen die het kregen kregen dan ook vaak antibiotica. Roodvonk had daardoor een hele slechte naam. Maar inmiddels komen die gevolgen gelukkig zelden voor en is het vooral een vrij onschuldige kinderziekte die vanzelf over gaat.
Symptomen
Een aantal verschijnselen zijn kenmerkend voor Roodvonk.
De eerste symptomen zijn koorts, hoofdpijn, overgeven en keelpijn. Deze komen 2 tot 7 dagen na de besmetting naar voren.
Daarna komen er vlekjes op het lijf – in de nek, op de borst, onder de oksels, in de liezen, binnenkant van de dijbenen en bij de ellebogen. Deze vlekjes kunnen eruit zien als rood kippenvel en aanvoelen als schuurpapier, heel ruw. Maar rondom de mond en neus blijft de huid vrij van vlekjes.
Ook kunnen rode puntjes/hobbels op de tong ontstaan, dit wordt ook wel een frambozentong genoemd.
En na een aantal dagen gaat de huid vervellen, vooral de huid op de voeten en handen.
Roodvonk gaat meestal vanzelf over na 7 tot 10 dagen.
Besmetting
De druppeltjes die ontstaan bij hoesten, niezen en uitademen komen in de lucht terecht en kunnen op die maner bij iemand anders terecht komen. De besmettelijkheid is vanaf het eerste moment dat je symptomen kunt waarnemen tot het vervellen van de huid.
Roodvonk komt het meeste voor bij kinderen tussen de 3 en 6-8 jaar oud. En ook oudere kinderen en jongvolwassenen kunnen Roodvonk krijgen maar dat komt niet vaak voor. Roodvonk schijnt het meeste voor te komen tijdens de zomermaanden.
Wat te doen
In principe is Roodvonk vrij onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Dat neemt niet weg dat het wel heel vervelend kan zijn voor een kind. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen, waaronder de keelpijn, te verzachten:
- Zorg voor voldoende vocht, dit is belangrijker dan eten.
- Laat je kind koud water drinken, dit kan de pijn iets verdoven.
- Zuigen op een snoepje of dropje kan helpen, ook een waterijsje kan fijn zijn.
- Zorg voor voldoende rust. Rusten is altijd goed in geval van ziek zijn. Maar, je kind hoeft niet per sé in bed te blijven. Rust kan ook samen op de bank een boekje lezen zijn.
- Houd de temperatuur van je kind goed in de gaten. Bij koorts moet het de warmte kwijt kunnen, dus wil je niet teveel kleding aantrekken. Maar bij rillingen/kou, trek dan een extra laagje aan. Laagjes zijn sowieso handig, die trek je makkelijk uit en aan.
- Je kunt je kind paracetamol geven, kijk daarbij naar de maximum hoeveelheid voor de leeftijd van jouw kind – aangegeven op de verpakking.
Er is geen vaccinatie tegen Roodvonk.
Naar de opvang of thuis houden?
Als je kind zich goed genoeg voelt mag het in principe naar de opvang. Maar ik zou altijd even overleggen om te kijken hoe zij daar tegenover staan. Als je kind zich niet lekker voelt en er duidelijk last van heeft zou ik hem altijd even thuis houden. Een ziekig kind op de opvang is voor niemand fijn – voor het kind zelf niet (die is waarschijnlijk het liefste bij papa of mama) en voor de leidsters maar ook de andere kindjes niet.

Kinderstoel kopen tips
