Ritme

Ritme van een baby van 3 maanden

Nieuwe baby, nieuwe ritmes! Bij M ging ik volledig af op wat ‘de boeken’ voorschreven, ik had namelijk echt totáál geen idee hoe dat ‘werkt’ met een baby dus ging ik af op wat er om me heen en in boeken gezegd werd. In mijn geval was dat: strak schema erin. Hier vertelde ik ook over in ‘3 dingen die je wil weten als je een baby krijgt‘.
Bij S ben ik nu niet heel strak geweest in het invoeren van een schema, ik weet inmiddels wat meer over slaap en uit mijn ervaring met M bleek dat dus ook totaal niet te werken. Waar ik wel op af ga? De wakkertijd en haar signalen. En na 3 maanden merk ik wel dat er een ‘vast’ ritme in zit. Hieronder deel ik dan ook ons ritme van een baby van 3 maanden.

Dagschema voor een baby van 3 maanden

Laat ik vooropstellen dat dit een gemiddelde dag is in het ritme van een baby van 3 maanden – onze baby van 3 maanden. Omdat we geen vaste schema’s hanteren maar afgaan op de wakkertijden en de signalen van S kan iedere dag er net even anders uit zien.

Het schema ziet er gemiddeld als volgt uit:

Wakker rond 6:45
Rond 6:45/7:00 een fles van 150ml
8:15 dutje 1 in bed. Meestal is deze maar 1 slaapcyclus van 45 min (of zelfs korter)
9:00 wakker
10:00/10:15 dutje 2, meestal in de draagzak omdat ik dan ook naar buiten kan met M.
11:00 fles 150ml
12:30 dutje 3
15:00 fles 150ml
16:00/16:30 weer dutje 4
18:00 fles 150ml en daarna naar bed
22:30/23:00 fles 150ml. Ze is dan een beetje wakker doordat we haar luier verschonen maar valt al snel weer in slaap tijdens de fles.
Dan meestal rond 3:00/4:00 weer een fles, 120ml deze keer.

Slapen

Baby’s slapen natuurlijk veel maar moeten het zelf in slaap vallen en koppelen van de slaapcyclus wel nog leren. We zijn na een week of 5 / 6 gaan oefenen met zelf slapen. De eerste weken heeft ze voornamelijk op ons haar dutjes gedaan. En ’s nachts slaapt ze in de co-sleeper naast mij, ik ben dan dus ook dichtbij.

Zelf in slaap vallen lukt nu steeds beter, als we de signalen goed in de gaten houden. Zijn we net te laat dan moeten we haar vaak helpen door te wiegen en dan weg te leggen.
Maar er zijn ook dagen dat het niet gaat en ze te onrustig is en misschien wel vooral behoefte heeft aan onze armen. We werken er gewoon aan en als het niet lukt, dan niet.

Het eerste dutje van de dag is meestal in bed maar vaak is die 1 cyclus of zelfs maar 20-30 minuten. Het is haar (rond de 12 weken oud) een paar keer wel gelukt weer verder te slapen maar normaliter help ik haar weer verder slapen en leg ik haar weer terug in bed als dat lukt. En als dat niet meer lukt dan kappen we het dutje af en gaan we gewoon weer voor een volgend dutje. Omdat ze dan heel kort geslapen heeft is ze meestal na een uurtje of uur en kwartier er wel weer aan toe om te slapen.

Ik probeer er in ieder geval voor te zorgen dat ze 1 keer op de dag echt goed slaapt, meestal is dat het dutje midden op de dag. Als ze dan na 1 slaapcyclus (of eerder) wakker wordt neem ik haar in mijn armen zodat ze daar verder kan slapen, dan slaapt ze gerust nog 2/2,5 uur verder als ik haar eenmaal weer in slaap heb gekregen. Wel merk ik dat ze na dat korte dutje al behoorlijk wat slaapdrang heeft weg geslapen en ik wel even mijn best moet doen haar weer verder te laten slapen. Daarom kies ik er soms ook weleens voor het hele dutje in mijn armen te nemen, dan weet ik zeker dat ze gewoon meteen lekker doorslaapt. Dat doe ik op dagen dat de ochtend bijvoorbeeld rommelig was en ze nog niet écht goed heeft geslapen.

Het laatste dutje van de dag (rond 16:00/16:30) is eigenlijk altijd wel een korte, zo’n 30 minuten. Die doet ze eigenlijk bijna altijd in de draagzak omdat het dutje dan de grootste kans van slagen heeft. Daarnaast is dat vaak ook het moment dat ik M van de crèche ga ophalen en we dus onderweg zijn.

‘S nachts ging eigenlijk al vrij snel goed en wordt ze wakker voor een fles maar gaat daarna weer verder slapen. Ze had al vrij snel het goede dag/nacht ritme te pakken. We hebben dus vooralsnog geen nachtelijke spook uurtjes gehad (maar de 4 maanden regressie komt er aan dus wie weet ;)).

Vanaf een week of 7 zijn we haar in bed gaan leggen rond een uur of 19:00, in plaats van haar bij ons beneden te houden tot we zelf ook naar bed gingen. We merkten dat ze eigenlijk alleen maar onrustig werd als we haar bij ons beneden hielden. Daarnaast; als ze eenmaal in slaap valt (meestal in onze armen) en we haar wegleggen dan gaat ze gewoon echt de nacht in.

Slaapsignalen

Ik vind het, vooral die eerste maanden, echt wel even zoeken naar de ‘slaapsignalen’. Zowel M als S waren de eerste 2/3 maanden vooral veel onrustig, onder andere vanwege reflux (waar S gelukkig iets minder last van heeft dan M dat had). Die eerste paar maanden gingen dus gepaard met veel huilen, onrustig lijf, overstrekken, etc. Om daar dan ook nog slaapsignalen uit te filteren vind ik toch lastig. Maar, naarmate we de 3 maanden naderden en er ook iets meer rust kwam konden we de signalen steeds beter herkennen. Bij S zijn dat:

  • gapen
  • rode ogen
  • beetje wegkijken
  • als het dan te lang duurt gaat ze een beetje jammeren (dan zijn we dus eigenlijk net al te laat).
  • en als het dan nóg langer duurt gaat ze huilen om vervolgens te gaan krijsen en te gaan overstrekken.

Wakkertijd

Zeker die eerste maanden, waar ik de signalen nog lastig vind, vaar ik vooral op de wakkertijd. Ik kijk dan naar het gemiddelde, pas deze toe en kom er op die manier ook achter of dat voor S teveel of misschien te weinig is.

Bij 3 maanden is haar wakkertijd na een kort dutje 1 uur en 15 minuten. Na een goed dutje kan ze vervolgens 1,5 uur wakker blijven.

Ik leg haar dan 5 – 10 minuten voor de wakkertijd voorbij is in bed. Op die manier kan ze niet in die oververmoeide staat terecht komen en heeft ze zelf de tijd om in slaap te vallen. Vaak gaat het zelf in slaap vallen wel gepaard met een beetje jammeren (als het überhaupt al lukt). Maar zolang dat niet te lang duurt en ze niet gaat huilen laat ik het gebeuren.

Voeding

S krijgt nu 6 voedingen. Vijf keer een fles van 150ml en één keer een fles van 120 (in de nacht). De hoeveelheden zijn in overleg met de kraamzorg en consultatiebureau, gebaseerd op haar gewicht en eetlust.

Wat betreft de timing van de voedingen: overdag zit er zo’n 3,5 – 4 uur tussen de voedingen. Ik ga een beetje af op wanneer ze wakker wordt en hoe lang geleden de laatste fles was. Zo doet ze ’s ochtends over het algemeen dus 2 dutjes tussen de flessen in. Ik laat er wel maximaal 4 uur tussen zodat ze in ieder geval de meeste voeding gedurende de dag binnen krijgt.

En ook bij de voeding geldt; iedere dag is anders. Soms drinkt ze ze allemaal op, soms laat ze weer wat staan. Allemaal prima, ze kan zelf heel goed aanvoelen wat ze wel of niet nodig heeft die dag. En ook reflux wil nog weleens meespelen, dan willen de flessen er ook niet altijd even lekker in.

Dit was ons ritme voor een baby van 3 maanden. Heb je er vragen over? Laat ze vooral hieronder weten of stuur me een berichtje.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.