Ritme

Gastblog: hoe creëer je een ritme met een peuter en een baby?

Hoe creëer je een ritme met een peuter en een baby? Een vraag die ik mezelf de laatste tijd, met baby nr 2 bijna uitgerekend, vaak stel. Hoe werkt dat nou, hoe pak je dat aan, wat is handig? Giulia ging me voor en deelt in dit artikel haar ervaring en tips.


Heb je net een lekker ritme te pakken met je peuter, komt er een baby bij. Help! Hoe doe je dat met twee kinderen, waarvan er eentje nog volledig van jou afhankelijk is? Ik zag er eerlijk gezegd behoorlijk tegenop, toen ik nog zwanger was van de tweede. Maar ‘iedereen doet het’, vertelde ik mezelf, dus ook mij zou het lukken. En inderdaad! Ja, het is soms even aanpoten, maar het valt me reuze mee. Bij deze geef ik je dan ook graag een paar tips die mij hielpen om een ritme te creëren met een peuter en een baby!

Bereid je peuter voor

We begonnen er al tijdens de zwangerschap mee: onze peuter overal bij betrekken. Spulletjes voor de baby kopen, wassen en opruimen. Haar kamertje inrichten. Vertellen wat ze straks met haar zusje kan doen: knuffelen, spelen en luiers verschonen bijvoorbeeld. We lazen een boekje over een grote zus die hartstikke goed meehielp met de verzorging van haar kleine zusje en introduceerden langzaam maar zeker steeds meer items voor de baby in huis. Toen haar babyzusje er eenmaal was, wist onze Ella dan ook precies waar al die spulletjes van haar zusje voor dienden. Het wiegje is om in te slapen, de box om in te spelen. De speentjes met een doekje eraan zijn voor haarzelf en die zonder doekje zijn voor haar zusje!

Betrek je peuter overal bij

Vanaf dat moment betrokken we Ella ook zoveel mogelijk bij haar verzorging. Elke dag mocht Zoë eventjes bij haar grote zus op schoot liggen en Ella hielp ons goed met luiers weggooien of hydrofiele doeken uit de la pakken. Ze kwam er gezellig bij zitten als ik Zoë voedde en kreeg regelmatig een schone luier of billendoekje om haar eigen pop of knuffels te kunnen verschonen.

ritme met een peuter en een baby

Doordat Ella wist wat er gebeurde en overal bij betrokken werd, ging ze vanzelf mee in het ritme van haar babyzusje. Zodra zij begon te huilen riep Ella dan ook al: ‘Mama, Zoë wil in de doek!’ En inmiddels is het: ‘Zoë wil naar bedje toe.’ Nog steeds wil ze vrijwel altijd mee wanneer ik Zoë naar bed breng en dat vind ik prima. Ze hoeft zo niet jaloers te zijn op de aandacht die haar zusje krijgt, want zij is gewoon overal bij. Ze speelt een belangrijke rol in de verzorging van haar zusje en daar is ze maar wat trots op!

Doe het stap voor stap

Natuurlijk zijn er alsnog hectische momenten, waarop er veel moet gebeuren in slechts weinig tijd. Dan heb ik het vooral over de ochtendspits, zeker wanneer ik die alleen moet doen. Ella uit bed halen, aankleden en ontbijt geven. Zoë voeden en aankleden én mezelf opfrissen en aankleden. Aanvankelijk dacht ik wel eens: hoe dan?! Maar toen het eenmaal zover was dat ik er voor het eerst alleen voor stond, ging het eigenlijk vanzelf. Een kwestie van niet treuzelen en nadenken, maar alles stap voor stap aanpakken. Ella uit bed halen en bij ons op bed zetten, Zoë voeden, mezelf aankleden, samen met Ella Zoë aankleden, samen met Zoë Ella aankleden, met z’n drietjes naar beneden gaan, Zoë op het speelkleed leggen en ontbijt voor Ella maken. Of, als Zoë wat langer slaapt: Ella uit bed halen en aankleden, mezelf opfrissen en aankleden, Zoë aankleden, met z’n drietjes naar beneden gaan, ontbijt voor Ella maken en terwijl zij eet Zoë voeden. Vooral niet té veel over nadenken!

Laat je baby wennen aan voorspelbaarheid

Wat voor ons ook ontzettend goed werkt is het ritme waar ik Zoë aan heb laten wennen. Het lukt me om volledig op verzoek te voeden en dat werkt voor ons allemaal zelfs beter dan op vaste tijden. Zodra Zoë wakker wordt voed ik haar, vervolgens gaan we knuffelen en spelen en als haar wakkertijd erop zit en ze begint te mopperen, gaat ze weer naar bed. Ik weet dus nooit precies hoe laat ik haar moet voeden, omdat ik niet weet hoe lang ze slaapt. Maar zowel voor Zoë als voor Ella is het ritme duidelijk en aangezien ze dus gewend is aan dit ritme in plaats van aan vaste tijden zijn we juist best flexibel!

ritme met een peuter en een baby

Flexibiliteit is overigens wel absoluut een must met een peuter en een baby. Net zoals een draagzak of -doek! Je hebt immers maar twee handen en zeker een pasgeboren baby vraagt nog erg veel aandacht. Lukt het even niet om je baby te laten slapen of moet je de deur uit met de oudste, dan biedt een draagzak of -doek echt uitkomst!

De joker

En natuurlijk is er nog een laatste troef: de televisie. Zet je die niet al te vaak in, dan blijft het speciaal. Dat werkt! Als ik Ella even niet de aandacht kan geven die ze nodig heeft omdat ik met Zoë bezig ben, mag ze gerust even televisie kijken. Zij rust, ik rust en Zoë rust. Dat werkt bijvoorbeeld fantastisch in de avondspits, wanneer ik soms tussen het koken door Zoë moet voeden en verschonen. Ik zet Paw Patrol aan, geef Ella alvast wat rauwkost (twee vliegen in één klap!) en hoef me nog maar op twee in plaats van drie taken te richten.

Al met al blijkt het dus helemaal niet zo moeilijk te zijn als ik had verwacht: een ritme creëren met een peuter en een baby. Natuurlijk is dit alleen wat voor ons werkt, op dit moment. Maar wie weet heb je wat aan deze tips! Voor meer inspiratie, tips en grappige of inspirerende verhalen kun je altijd een kijkje nemen op www.bijmamathuis.com en natuurlijk mijn Instagram– of Facebookpagina 😉

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.