Voeding

Rijst voor mijn baby: ja of nee?

Hoewel rijst over het algemeen in een gezond dieet past, is het niet verstandig dit in overvloed aan je baby te geven. In rijst zit namelijk arseen en dat kan schadelijk zijn voor je baby. Wist jij dat? Ik niet. Dus de vraag die ik had: rijst voor mijn baby – kan dat wel of niet? Ik ging op onderzoek uit.

Wat is arseen?

Arseen, ook wel arsenicum, is een stof die behoort tot de zware metalen. Het komt in zeer lage concentraties voor in grondwater, grond en gesteente. Zo komt het bijvoorbeeld ook in planten en gewassen terecht, bijvoorbeeld in rijst. En op die manier krijgen we het binnen. Een teveel aan arseen is schadelijk voor je gezondheid. Een langdurige blootstelling aan teveel arseen kan leiden tot kanker.

Regelgeving

Er was een tijdje terug veel in het nieuws over arseen en de aanwezigheid daarvan in (baby)voedingsmiddelen. Er werd vooral gezegd dat er teveel arseen aanwezig was in voedingsmiddelen. Juist omdat er eventuele schadelijke gevolgen zijn is er hele duidelijke regelgeving.

Er is daarom ook nog een strenge controle vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de Europese Unie zijn er een hele strikte regels over de maximum hoeveelheid toegestane arseen in voedingsmiddelen. Omdat kinderen een lager lichaamsgewicht hebben is deze toegestane hoeveelheid nog lager. Producenten moeten zich houden aan deze regelgeving en worden dus nauwlettend in de gaten gehoren door de NVWA.

Waar zit arseen in?

Arseen komt met name voor in rijst en rijstproducten, het is dus verstandig hierop te letten bij de voeding voor je baby. Daarnaast zit het, weliswaar in veel lagere hoeveelheden, ook in bewerkte graanproducten zoals brood, in melk, melkproducten en in water.

Hoeveel rijst voor mijn baby is oké?

Er zijn babyproducten op de markt waar rijst de basis is, denk aan rijstepap (van rijstebloem), babykoekjes van rijstebloem, rijstemelk. En ook niet specifieke babyproducten zoals rijstwafels, die vaak aan baby’s worden gegeven als tussendoortje. En hoewel rijst in een gezond en gevarieerd dieet thuis hoort, wordt wel geadviseerd niet dagelijks dergelijke producten aan je baby te geven.

Het is niet direct schadelijk voor je baby als hij net even te vaak rijst(producten) eet. Juist omdat de normen zo streng zijn blijft de inname relatief laag. Maar, wel belangrijk om er op te letten met behulp van de volgende tips.

Hoe verminder je de inname van arseen / rijstproducten?

  • Zorg voor een voldoende gevarieerd dieet voor je kindje.
  • Vermijd dagelijkse inname van rijsthoudende producten.
  • Je kunt rijst extra spoelen voordat je het gaat koken om zo een deel van het arseen nog weg te spoelen.
  • Kook rijst in ruime hoeveelheid water
  • Wissel rijstepap, als je dat graag wil geven, af met granenpap of volkorenpap.
  • Kies in plaats van rijstwafels als tussendoortje bijvoorbeeld volkoren crackers of maïswafels. Maak zelf bananenmuffins of kies voor wat groente of fruit.

Bronnen: Menselijklichaam, Voedingscentrum

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.