Voeding,  Slapen

Reflux tips. Wat werkt wel en wat niet?

Ik heb al eerder verteld over hoe wij om zijn gegaan met reflux. Er zijn daarnaast eindeloze tips over hoe je een reflux baby het beste kun laten slapen en wat je kunt doen om de klachten wat te verlichten. Ik heb er veel geprobeerd dus ik deel graag mijn reflux tips voor je én wat bij ons niet werkte.

Slapen

De fijnste houding voor een baby met reflux is rechtop. Op die manier blijft de maaginhoud het beste beneden en heeft hij er het minste last van. Maar goed, dat is niet de fijnste houding om te slapen. Vooral niet voor de ouders, gezien zij de baby rechtop houden en zelf dan niet aan slaap toe komen. Er zijn een aantal tips die een reflux baby zouden helpen bij het slapen.

Bed bij hoofdeinde omhoog

Dit werkte voor ons totáál niet. M werd, naarmate hij wat ‘ouder’ (een paar weken) werd, steeds fysieker. Alle baby’s gaan hun lijf ontdekken en in ons geval waren de benen als eerste aan de beurt. Logisch, want hij lag ingebakerd en kon dus niet zoveel met z’n armen. Doordat hij zo ging bewegen, trappen, etc. in een bedje dat schuin omhoog stond zakte hij naar beneden. Hij eindigde dan met z’n benen omhoog tegen of zelfs over de rand van de co-sleeper. En stond ik dus midden in de nacht hem weer fatsoenlijk in bed te leggen, niet wat je wil.

Inbakeren

Hier hadden we veel baat bij, het gaf hem duidelijk wat meer rust. Inmiddels slaapt hij met z’n beide armen los. Je leest hier hoe we het inbakeren en ook afbouwen hebben aangepakt.

Op de rug slapen

De eerste week hebben we hem in een zij-lig kussen laten slapen maar daar zijn we al snel van af gestapt, kan me eerlijk gezegd niet zo goed meer herinneren waarom precies. Denk dat het niet heel lekker werkte. Wel vond ik het spannend om hem op zijn rug te laten slapen want ik was bang dat hij in zijn spuug zou stikken. Nu gebeurt dat denk ik bijna nooit en weten baby’s op een of andere manier wel hun hoofd opzij te doen als ze spugen. Ik vond ’s ochtends nog wel eens wat opgedroogd spuug op de grond naast zijn wieg of zelfs in zijn oor. Vond het dan heel zielig dat hij dus had gespuugd en ik het niet had gemerkt maar aan de andere kant gaf het ook bevestiging dat hij er niet in zou stikken.

Overdag veel slapen in de draagzak

Toen ik die draagzak eenmaal uitgevonden had hing hij bijna voor ieder dutje in de draagzak. Wel merkte ik dat het hem dan soms moeite kostte om in slaap te vallen, alles wat er om hem heen gebeurde vond hij véél interessanter. Om hem te helpen inslapen hing ik een hydrofiele doek half over zijn hoofd zodat hij niet werd afgeleid. Maar let wel op; ze worden in de draagzak tegen jouw warme lijf al snel zelf ook heel warm en met een doek half over het hoofd kunnen ze die warmte minder goed kwijt. Ik hielp hem dus altijd in slaap en haalde dan de doek weg.

Wat ook goed werkt is om in een hele donkere ruimte te gaan staan om hem in slaap te krijgen. Alleen de overgang naar een andere ruimte waar het licht is, is dan groter, waardoor je baby misschien weer makkelijker wakker wordt.

Overigens probeerde ik de dutjes altijd wel in zijn eigen bed. Behalve als hij ervoor al over z’n toeren was, dan wilde ik het hem niet aan doen en ging hij meteen in de draagzak.

Voedingskussen

Ik heb hem op mijn lijstje met favoriete items ook al even genoemd, het voedingskussen heeft ons enorm geholpen tijdens de nachten.
De nachten waren vrij pittig bij ons; een voeding duurde al gauw 30 minuten en dan hielden we hem daarna ook nog 45 minuten overeind. Voordat we dan weer zelf konden slapen waren we minstens 1 uur en 15 minuten verder. Om dan na 1 uur en 45 minuten weer opnieuw te beginnen. En dan was hij tussendoor ook nog veel wakker met ongemak: veel slikken, huilen, kreunen, spugen, etc.
We kregen van de kraamzorg meteen al de tip om een voedingskussen in een kussensloop te stoppen en zo een soort troon te creëren waarop hij tussen ons in kon slapen. Dit hielp eigenlijk bijna altijd wel.

Overigens zal dit volgens ‘Veiligheid’ niet conform de ‘veilig slapen’ richtlijnen zijn. Maar doordat hij op dat kussen wat hoger lag en zelf nog niet kon draaien was ik niet bang dat wij hem zouden verstikken of op hem zouden draaien o.i.d.

Ik was wel bang dat hij zou wennen aan het slapen op dat kussen dus probeerde altijd te starten in de co-sleeper. Maar als ik er achteraf op terug kijk was die ‘angst’ nergens voor nodig. Ze gaan echt pas vanaf een maand of 6 dusdanig wennen aan dingen dat je het minder makkelijk terug kan draaien. En tegen die tijd passen ze niet meer op het voedingskussen. Dus probeer deze tip vooral uit als je baby nog klein is en wat geborgenheid nodig heeft tijdens het slapen.

Voeding

Voeding is natuurlijk een groot onderdeel (de ‘boosdoener’) bij reflux. En dat terwijl voeding zo belangrijk is voor de groei en ontwikkeling. Een lastige combinatie vind ik het. Maar, ook voor het voeden van reflux baby’s zijn er een aantal tips, de een werkte voor ons wat beter dan de ander.

Voeding spreiden

Ook dit heb ik geprobeerd maar om meerdere redenen snel weer laten varen. Enerzijds had M wel behoefte aan voeding, een kleinere voeding aanbieden was geen succes – hij had dan nog honger en wilde meer. Anderzijds was ik aan het kolven, dat kost enorm veel tijd tussen de voedingen door en zeker met een baby die alleen maar op je wil slapen wordt dat praktisch bijna onmogelijk. Dus om dan nog meer voedingen erin te fietsen ging gewoon niet lukken.

Overigens lees ik nu ook dat ze zeggen dat je de voeding juist groter moet maken en verder moet spreiden zodat de maag ook weleens leeg is gedurende de dag. Er zijn dus verschillende invalshoeken.

Voeding bij wakker worden

Zeker bij jonge reflux baby’s, die nog niet zo lang wakker kunnen zijn, is het fijn om meteen na het wakker worden te voeden. Zo heeft het eten de langste tijd om verwerkt te worden voor hij weer gaat slapen. In het begin is dit volgens mij wat iedere baby wil: eten als hij wakker wordt. Maar ook als dat niet zo is, is dit wel een handig moment.

Boeren

Een baby laten boeren na een voeding hoorde voor mij heel erg bij het standaard beeld dat ik bij het voeden van een baby had. Maar pas toen M er eenmaal was merkte ik het belang van boeren. Zeker bij het verlichten van z’n reflux en kramp klachten helpt het enorm.
De kraamzorg liet verschillende houdingen zien om M te laten boeren.
– de standaard ’tegen de schouder’ houding.
– zittend op schoot. Zet hem op je linker been, plaats je rechterbeen iets hoger en ‘hang’ hem er tegen aan met de romp. Het hoofd houd je vast onder de kin en met de andere hand klop je op de rug.
– je kunt ze ook nog met de buik over je onderarm leggen maar dat zorgde bij ons alleen maar voor meer spuug.

Alternatieven voor het kloppen op de rug:
– onder de billen kloppen
– op de rug omhoog wrijven (works like a charm!)

Rechtop na voeding

Dit doen we nog steeds, al is het nu wat korter dan voorheen. Toen hij nog heel jong was moesten we hem na een voeding minstens 45 minuten overeind houden. Als we hem eerder neerlegden ging hij meteen huilen van ongemak.
Inmiddels kunnen we hem na een oefenhap na 10 min. wel even neerleggen en na een fles ongeveer na 20/30 minuten. Hij spuugt overigens nog steeds dus die 20/30 minuten zijn meer om te zorgen dat het in ieder geval al een beetje gezakt is. En de ene dag gaat het beter dan de andere.

Ander merk flesvoeding

Er is kunstvoeding te krijgen van verschillende merken die helpt bij baby’s met reflux. Wij zijn begonnen met de standaard Nutrilon, omdat dat nu eenmaal voorhanden was toen we snel voeding moesten kopen (omdat borstvoeding niet helemaal lukte). En daar zijn we bij gebleven. Enerzijds omdat we ook al snel zijn gestart met Johannesbroodpitmeel, waarover hieronder meer. En anderzijds omdat dit een bekend merk is waarvan je denkt “dat zal dus wel goed zijn”. Dat is het ook, al verzekeren alle artsen dat álle kunstvoeding goed is omdat het aan strenge regels moet voldoen.

Ook wilde ik liever niet wisselen van voeding omdat ze daar schijnbaar ook wel even aan moeten wennen. En hij had het al zo zwaar dus wilde ik hem daar niet ook nog mee belasten.

Johannesbroodpitmeel

Ik heb er hier ook al over verteld. Het is een verdikkingsmiddel en zorgt ervoor dat de voeding minder snel omhoog komt. Dit is bijvoorbeeld al verwerkt in Nutrilon A.R. – dan hoef je het zelf niet meer toe te voegen.
Ik ben niet per sé fan van JHBPM maar kan me voorstellen dat het andere baby’s wel helpt.

Fles

We zijn in het begin meteen gaan uitproberen wat wel en niet werkte. Gelukkig hadden we een heel aantal merken voorhanden (geleend en gekregen) dus konden we alles uitproberen zonder steeds een nieuwe fles te moeten kopen. We hebben de volgende merken geprobeerd: Avent, MAM, Difrax, Dr. Browns.

Die laatste werkt voor ons het beste. Door het ventiel in de fles lijkt hij minder lucht binnen te krijgen. Ook gebruiken we altijd een speen kleiner dan voor zijn leeftijd wordt ‘voorgeschreven’. Daardoor kan hij minder gulzig drinken en is er meer rust bij het geven van de fles.

Overig

Er zijn in de algemene verzorging ook een aantal tips die kunnen helpen de reflux wat te verlichten.

Luier verschonen

Wij verschoonden de luier voordat hij eten kreeg. Zo konden we voorkomen dat we hem na het eten nog een keer plat moesten leggen om te verschonen. Dat ging namelijk altijd gepaard met heel hard huilen.
Pas toen hij bijna altijd ging poepen tijdens de fles gingen we zijn luier verschonen na het eten. En toen zijn we gaan letten op zijn houding bij het verschonen. Dus in plaats van de heupen omhoog te doen, draaiden we die opzij. Heupen omhoog duwt de maag in elkaar en het eten/maagzuur dus naar boven. Ze noemen dat ook wel ‘draaiend verzorgen’.

Speen

Wij merkten eigenlijk meteen al dat M een grote zuigbehoefte had en gaven hem dus al heel snel een speen, op dag 2 geloof ik al. Pas iets later, toen we de reflux symptomen begonnen op te merken, zagen we dat de speen hem ook heel erg hielp bij het verwerken van zijn voeding. Door het zuigen leek de voeding beter beneden te blijven. En daarbij maken ze extra speeksel aan als ze continue zuigen en dat schijnt dan weer te helpen bij het neutraliseren van het maagzuur. Hoewel ik de speen bij vlagen ook bloedirritant vind (zeker wanneer het hem nog niet lukt de speen zelf te pakken) is het ook een fijne manier om het hem wat comfortabeler te maken.

Bad

Een warm bad schijnt te helpen bij de ‘buikpijn’ die baby’s zouden ervaren bij reflux. Ik heb bij M nooit het idee gehad dat het hem hielp. Sterker nog, in het begin vond hij dat badderen maar niks en vond hij het prettiger om met een van ons te douchen. Misschien omdat douchen ook rechtop is? Badderen waardeert hij pas sinds hij 3/4 maanden is en vindt het nu heerlijk.

Zo, dat was mijn ‘review’ van een heel aantal ‘reflux tips’. Heb jij nog andere tips voor een baby met reflux? Laat ze vooral weten!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.