Voeding

Reflux baby: hoe gaat het nu?

Ik vertelde over reflux bij onze baby, M. In welke mate M daar last van heeft en hoe we daarmee om zijn gegaan. Inmiddels zijn we alweer een aantal maanden verder en denk ik nog regelmatig terug aan die eerste maanden. Maar, ik sta ook stil bij hoe het nu gaat.

M is nu 8 maanden en het echte ‘baby’ is er wel vanaf. We hebben nu te maken met een klein jongetje dat de wereld (lees: gordijnen, kastjes, etc.) begint te ontdekken en ook steeds vaker laat zien wat hij wel en niet leuk vindt. Hij is ook echt enorm gegroeid en daarmee heeft zijn lijf ook een ontwikkeling doorgemaakt. Zo, denk ik, ook het maagklepje. En reflux komt meestal door een nog niet ontwikkeld maagklepje dat de boel dus niet in de maag houdt maar weer terug naar boven laat gaan.

Hoe gaat het dan nu?

Heel veel beter. Echt een wereld van verschil. Waar we hem in die eerste weken überhaupt niet plat konden neerleggen is dat nu over het algemeen geen probleem. We moeten dat alleen niet doen vlak na het eten, dat lijkt nog steeds minder prettig.

Hij spuugt wel nog steeds. En nu weet ik dat alle baby’s dat in principe doen, alleen heb ik verder geen referentiekader wat normaal is. M gaat soms al tijdens een fles spugen, als hij een iets te harde boer laat. Of als hij net na de fles zichzelf voorover buigt om iets te pakken. Of als hij een uur na het eten zichzelf druk maakt als hij op z’n buik ligt. En soms is het ook gewoon uit het niets.

Er zijn dagen dat de reflux helemaal weg lijkt te zijn. Maar het lijkt bij vlagen ook weer even terug te komen. Misschien loopt dat parallel met sprongetjes? Daar ben ik nog niet helemaal achter.

Ik krijg dus echt nog regelmatig een sloot melk / oefenhap over me heen. Maar het belangrijkste is dat hij er over het algemeen niet echt last meer van heeft als het naar boven komt. Hij gaat wel piepen als op z’n buik ligt en zich druk maakt, dan weet je dat er wat aan komt. Maar het echte krijsen van de pijn hebben we al lang niet meer gehoord. Gelukkig!

Hoe gaan we er nu mee om?

Eigenlijk hoeven we er niet enorm veel rekening meer mee te houden. Wel nemen we nog steeds de tijd om zijn eten te laten zakken. Een fles en meteen naar bed is geen optie, daar moet wel nog even 30 minuten tussen zitten. En dan nog komt het soms weer omhoog.

En verder moeten we gewoon nog veel wassen; met enige regelmaat kunnen we op zijn hoeslaken terugzien wat hij ook alweer gegeten had. En ook ikzelf kom de dag meestal niet schoon door. Maar goed, een baby in huis staat gelijk aan veel wassen dus een lakentje en shirtje meer of minder maakt niet uit.

Hij is er dus nog zeker niet vanaf maar de echte pijn lijkt verdwenen, nu is het meer ongemak. Gelukkig is het dus in ons geval al vrij snel veel beter geworden.

Heeft jouw baby reflux? Ik heb laatst beschreven welke ‘standaard’ reflux tips ons en onze baby wel en niet hebben geholpen. Misschien heb je er wat aan.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.